понеделник, 14 август 2017 г.

В Арсенал търсенето на нови играчи минава от Стив Роули до софтуер

https://pbs.twimg.com/media/C9KdxewXUAAgIX-.jpg
Стив Роули. Едно име. Главен шеф на скаутската служба на Арсенал в ерата на Венгер. Дългогодишен скаут на Арсенал и преди идването на Венгер, но с идването на французина той става шеф.

Първото откритие на Роули когато едва започва като скаут в Арсенал е през 1977 година. 11-годишното хлапе на име Тони Адамс. Роули отива при него на тренировка на Уест Хем (да, тогава не е било подсъдимо) и му предложил преминаване в Арсенал. Първи избор и веднага Тони Адамс.

Скаут службата на Арсенал е огромна и се смята, че е най-голямата в Англия, със скаути по цял свят. Това е нещо за което е настоявал лично Венгер от самото идване в клуба, искал колкото се може по-добра скаут служба, а резултатите могат да се видят в редица таланти, които излизат от академията. Старомодната скаут мрежа на принципа "отивам на мач, гледам интересен играч, оценявам дали ще се изплати неговото развитие" е стигнала почти съвършенство.

Стив Роули е с най-голяма заслуга затова.

Но светът се променя, футболът се променя, има нови методи в намирането на таланти. Интернет е навсякъде около нас, възможностите са безкрайни.

Арсенал продължава да вдига летвата. Докато през 2012 г привържениците на клуба всяко утро гледаха в новинарските статии дали най-накрая ще бъде доведен някой играч, Арсенал е купил за малко над 2 милиона паунда американска компания за обработка на данни StatDNA. В нея или в партньорски фирми работят около 700 души, по данни от 2015 година. Работниците гледат записи на футболни мачове от цял свят и вкарват в система много детайлни данни за онова което виждат. Дали асистенцията е била такава, че нападателят е можел да поеме топката със своя по-добър крак? Дали вратарят е правилно позициониран при центриране? На детайлите се обръща невероятно внимание.

Мнозина от вас сега могат да помислят "Но футболът е спорт, жива игра, как всичко това да се пренесе в цифри". Мнозина казват, че във футбола единствените важни цифри са онези, които виждаме в резултата от мача. И са прави. Едно е да вкарваш данни, друго е да се анализират тези данни. Тук има експерти, които работят в Арсенал и сътрудничат със StatDNA и дават окончателната информация на Венгер и неговите хора.

Базата данни на StatDNA е базата данни на Арсенал. Ако Венгер иска да подпише със защитник, който е висок 190 см, добре чете играта и е прецизен подавач, едно натискане на компютъра ще му предложи най-добрите възможности в света.

От друга страна, някой шейх иска такъв защитник, той ще брои 200 милиона и проблемът е решен. И това е опция. А на привържениците на Арсенал им остава да се надяват, че този софтуер ще продължи да се ползва и Венгер по-често ще го употребява, защото това би означавало, че търси нови сили.

Изявление на Венгер от 2014 г: "Бъдещето на Арсенал е в качеството на работата, която вършим в клуба, в наблюдението на играчи и развоя на играчи. Уважавани сме по целия свят заради начина по който работим и ще продължим да работим така".

Много неща се случват при избора на играч. Арсенал продължава да не дава прекалено много пари за нови лица и държи на ценности. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар