четвъртък, 28 септември 2017 г.

Нека 50 000 немци отново скандират "Roter Stern"


Този отбор на Цървена звезда заради своите досегашни резултати на евросцената получи прилично голям кредит сред своите привърженици, които няма да му се сърдят и при евентуален неуспех в този мач. Но в лагера на Владан Милойевич са наясно, че вероятно няма да имат по-добра възможност от тази за още един истински европейски подвиг.

Дюселдорф, 23 май 1979 година, футболистите на Цървена звезда напускат потиснати стадион Рейн, защото са останали без трофея в Купата на УЕФА заради несправедливо отсъдена дузпа отстрана на италианския съдия Алберто Микелоти, въпреки че са били далеч по-добър противник от Борусия от Мьонхенгладбах. Но след прославата на голямата победа на домакинския отбор от 50 000 гърла на немските привърженици гръмогласно се завикало "Ротер Щерн, Ротер Щерн". Звезда тогава още веднъж в своята история надиграла един тамошен великан и накара немската публика да й направи футболен поклон. Сегашното поколение на сръбския вицешампион може би не е в състояние да си играе с един от отборите от футболно далече по-развито първенство, но ще опита поне да подсети на светлите мигове от своята история и да стигне до резултат, който по важност може да се мери с онези, които са имали далеч по-голяма тежест в някои отминали времена.

Избраниците на Владан Милойевич тази вечер от 20 часа на стадион Рейн Енерги имат възможност да отворят за себе си врата към европейска пролет, защото в случай на победа ще имат четири точки пред отбора на Петер Щьогер и ще го доведат до безпомощна ситуация. Все пак, "червено-белите" освен голямата борба с Кьолн ще имат и един отворен вътрешен сблъсък, който ясно ще покаже дали тази генерация футболисти на Звезда вече е готова за истински европейски футбол и сериозно постижение на международната сцена.

"Със своята история Звезда заслужава да бъде в елитния европейски футбол. Много наши играчи нямат голям европейски опит, но със своето качество и знание заслужават да играят в Лига Европа. Кьолн е участник в Бундеслигата и миналата година игра чудесно. Искаме да играем така както сме играли, да дадем всичко от себе си, пък да видим какво ще ни донесе това. Играем срещу отбор от силно първенство, ще видим как играчите ще реагират на всичко това", заяви Владан Милойевич.
Poslednje instrukcije na sinoćnom treningu
Цървена звезда в своята история е събаряла и мюнхенския Байерн, Херта, Карл Цайс Йена, Динамо Дрезден и Кайзерслаутерн, но сега срещу себе си ще има отбор, който от началото на сезона само веднъж успя да избегне загуба и който е изгубил почти всички свойства, които го красиха миналия сезон. Все пак, може би точно такава ситуация представлява меч с две остриета за сръбския представител, защото този Кьолн все някога трябва да запали, с оглед на това, че става дума за отбор чието качество не заслужава да бъде на дъното на немския футбол. Надяваме се това да не се случи точно тази вечер.

Остава да се види дали бундеслиговата атмосфера на стадион Рейн Енерги ще успее да разлюлее самоувереността на играчите на Звезда и да им влее страх. Това би могло да е фатално за белградчани, защото най-вероятно ще предизвика серия грешки и ще повлияе на това гостите много рано да се огънат под натиска на съперника.

"Червено-белите" трябва да отговорят на бързината и мотивацията на Кьолн по същия начин, а в досегашния ход на европейския сезон са показали, че са в състояние да го направят. Ключов превес в средата на терена могат да направят Мичел Доналд, Ненад Кръстичич и Гейлор Канга. Ако те тримата успеят да "откраднат" топката от краката на съперника и да я вземат в свой контрол подвигът в Кьолн би станал повече от достижима цел. Козът в ръкава отново ще бъде Неманя Радонйич, чиято бързина може да накаже евентуално отваряне на домакина, но от друга страна и да го накара малко да забави ритъма, което също ще облекчи работата на "червено-белите".
Slavlje Nemanje Radonjića
В Кьолн виждат мача с Цървена звезда като идеална възможност за излизане от кризата. Щьогер все още не е платил скъпо за лошите резултати, защото все пак става въпрос за треньор, който след две и половина десетилетия върна Кьолн на европейската футболна карта. Все пак, неговият статус би могъл силно да се влоши при неуспех срещу Цървена звезда.

"Добър резултат в този мач би бил положителен за нашия статус в Лига Европа, но би бил значим и за Бундеслигата. Този мач виждаме като шанс да се измъкнем от негативната ситуация. Заради това искаме да забравим за кризата и да спечелим първи три европейски точки. Звезда напълно доминира в домашното първенство, премина и през повече от изискващи задачи в Европа, така че с голяма самоувереност пристигна в Кьолн", заяви Щьогер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар