четвъртък, 28 септември 2017 г.

Стари сметки за уреждане, хулигани, Милошевич, Аркан, в Кьолн си припомнят всичко

Delije, navijači Crvene zvezde
Предстоящият мач от втория кръг на Лига Европа между Кьолн и Цървена звезда подсеща привържениците на белградския отбор на съжалението заради изпуснатия шанс през 1989 година, докато поведението и репутацията на "Делиjе" е онова за което местните медии пишат и 28 години по-късно.

Звонко Милойевич вероятно има смесени чувства когато става въпрос за мача реванш между Цървена звезда и Кьолн през 1989 година. Тогава 17-годишен вратарят дебютира в "червено-белия" екип.

"Тази тъга, тази трагедия никога няма да мога да забравя", спомня си днес 46-годишният Милойевич за резултата 0:3, който разруши всички надежди на фаворита от тогавашната столица на Югославия за участие на финала.

"И полицията на Кьолн има лоши спомени от този мач", коментира журналист от местния вестник "Кьолнер щат анцайгер" и продължава: "Какъвто е и случаят с привържениците на градския съперник на Звезда Партизан или хърватския шампион Динамо (Загреб), лошата репутация на "Делиjе" пристигна в града преди самите тях. Особено откакто се случи войната, която доведе до разпадането на бивша Югославия, политически дирижираното привърженическо насилие стана съставна част от сръбския футбол. Още по времето на починалия автократ Слободан Милошевич, футболните клубове са управлявани от политици и водачи на паравоенни формации. По-късно убития военнопрестъпник Желко Ражнатович Аркан е формирал през деветдесетте години на миналия век своя войска като набирал хулигани на Цървена звезда".

"Вероятно с благословията на тайните служби и властите на тогавашния премиер Войислав Кощуница, хулиганите в Белград, на демонстрации организирани по повод огласяването на независимост на Косово, пред очите на пасивните, напълно незаинтересовани от онова което се случва полицаи запалили няколко посолства. През октомври 2010 орди хулигани на Парада на гордостта (на хомосексуалните - б.р.) проведен в центъра на града след себе си оставили пустош, а само няколко дни по-късно на квалификационен мач за Европейското първенство между Сърбия и Италия в Генуа всяха страх в местното население", изтъква немският вестник.

"Няколко десетки привърженици на Цървена звезда, въоръжени с палки и пиротехника, нападнали автобуса на собствения си отбор, за да се разправят с вратаря Владимир Стойкович заради неговото преминаване в отбора на градския противник Партизан. На стадиона нападение с факли срещу вратаря на италианския национален отбор Емилиано Вивиано довело до прекъсване на мача още в шестата минута. Картини на маскирания, а по-късно арестуван привърженик от Белград Иван Богданович обиколиха света като показател за неразумното насилие на футболните мачове. Почти четири години по-късно, "Иван Грозни" е заснет как през октомври 2014 година, по време на прекъснатия мач между Сърбия и Албания нахлува на терена", пише немското издание.

"Заради своите контакти с властите и с полицейската върхушка, а често и с водачите на нарко мафията, продуцентите и хороводците на безредиците по трибуните на Цървена звезда и Партизан почти никога не биват осъждани на дълги престои в затвора. Политиците и високите държавни официални лица важат за защитници, които нерядко седят в Управата на големите клубове. Отказването от продължително съдебно преследване е довело до много нерешени случаи, което води до липса на разследване и осъждане. Държавата със своята нерешителност да се сблъска с привържениците, и то в името на патриотизма и любовта към клуба, на практика легализира хулиганството, за което журналистката Бранкица Станкович е казала всичко в документалния филм "(Не)Мощта на държавата) от 2010 година, заради който няколко месеца прекара под полицейска защита", заключава "Кьолнер щат анцайгер".

Кьолн и Цървена звезда се изправят един срещу друг от 20 ч тази вечер, като това не е първата им среща в Европа. В края на 1989 г двата клуба се срещат в Купата на УЕФА, както беше старото име на турнира Лига Европа. На 22 ноември в Белград звездашите печелят с 2:0 с две попадения на Деян Савичевич в 76-ата и 80-ата минута. На 6 декември в Кьолн "козлите" успяват да направят драматичен обрат от 3:0 с два гола на Фалко Гьотц в 59 и 83-ата минута и на Франк Орденевиц в 90-ата минута и да спрат белградския клуб, останал с десет души на терена след червен картон на Милош Дризич в 89-ата минута, на 1/8-финалите. В състава на тогавашния Кьолн блестят имената на вратаря Бодо Илгнер, Томас Хеслер и Пиер Литбарски, а през следващия сезон Цървена звезда ще е шампион на Европа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар