понеделник, 23 октомври 2017 г.

Причините за скорошния мини срив в представянето на Борусия (Дортмунд)

image
Борусия (Дортмунд) записа три мача без победа за пръв път под ръководството на Петер Бош. Последната такава серия без успех за клуба дойде през декември 2016, когато завърши четири поредни мача наравно. Така изглежда, че "жълто-черните" загубиха пътя за малко след почивката за националните отбори. Какви са причините зад техния срив в третата седмица на октомври?

Само преди три седмици еуфорията се разпространяваше вълнообразно. Борусия нямаше загуба и окупираше първото място в Бундеслигата, заглушавайки критиците си с фантастичен футбол и убедителни победи над Кьолн (5:0), Хамбургер (3:0) и Гладбах (6:1). Беше сравнително очевидно, че победите в първенството и създадената в следствие еуфория покриваха някои пукнатини. Мачовете срещу Реал (Мадрид) и Тотнъм в Шампионската лига, или дори трудно извоюваната победа срещу Аугсбург в Бундеслигата, всички те показаха защитните слабости. Последните двубои с Лайпциг и Франкфурт им дадоха ясно очертаване.
image
Основният проблем? Това би била липсата на титулярната четворка, която е свикнала да играе заедно и има възможността да координира действията и позиционирането си от седмица на седмица. От началото на сезона, контузии и наказания означаваха, че "жълто-черните" постоянно са без поне четирима ключови играчи. В събота, те бяха без шест защитници - Сократис, Топрак, Шмелцер, Гереро, Пишчек и Дурм липсваха за отбора на Петер Бош. Щеше да е изненадващо, ако тяхната липса беше без последствия.

Девет различни защитни четворки в 14 мача
 image
Дали по избор или не, Петер Бош разположи десет различни играчи в защита в първите 14 мача за сезона: Сократис (13 старта в защитната четворка), Пишчек (11), Бартра (8), Топрак (7), Загаду (6), Толян (6), Шмелцер (2), Бесте, Вайгъл и Суботич (1). Само четворките "Пишчек, Сократис, Бартра, Загаду" и "Пишчек, Сократис, Топрак, Толян" успяха да играят заедно в три случая. Пишчек, Сократис, Топрак и Загаду са играли заедно само два пъти. Във всеки друг мач, Петер Бош трябваше да разположи защитна четворка, която преди това не е играла заедно през този сезон. Всичко на всичко, девет различни защитни четворки са играли от началото на сезона през август.

Не е изненадващо, тогава, че координацията изискваща всеки съперник да бъде държан на ръка разстояние липсваше. В много мачове това минаваше безнаказано, но не и когато Борусия (Дортмунд) се изправи срещу Тотнъм, Мадрид или Лайпциг, в чиито редици има топ талант в атака. Франкфурт проучи тези мачове щателно, копира стила на Лайпциг и успя да направи мач какъвто нормално се вижда веднъж или два пъти годишно от отбор. Фактът, че Вайгъл (халф) и Суботич (защитник без мач през този сезон) формираха защитно партньорство в центъра, което едва ли направи задачата на "орлите" по-трудна, въпреки че двойката си партнира добре.
 image
"Ние бяхме без пълен комплект защитници. Искам да изразя почит към играчите, които влязоха в тази позиция. Знам, че не е лесно за играчи, които не са играли толкова дълго като Невен, или за Юл също, който за пръв път игра на тази позиция днес. Момчета се справиха добре", заяви Бош и с пълно право похвали играчите, които влязоха в скалъпената четворка. В отговор на обвинението, че носи частична отговорност за пропиляването на два гола аванс заради смените в защита, той каза:"Франкфурт изглеждаше по-силен на този етап и имаше много възможности. Ние искахме да направим смяна преди да вкараме втория гол и да пуснем истински защитник. Юлиан е халф." Всъщност, Франкфурт беше близо до отбелязване малко преди тези смени, така че е логично, че треньорът искаше да спре този ход на мача.

Липса на късмет пред гола

Няма нужда да се споменава, че представяния в последните три мача не могат да бъдат насочени само към защитните проблеми. "Трябваше да решим мача по-рано. Имахме повече от достатъчно възможности да поведем с 3:0 или 3:1, но за нещастие не ги използвахме", заяви Петер Бош след мача във Франкфурт. И това е истина. Вкарвайки 25 пъти този сезон, Борусия може да има най-добрата атака в Бундеслигата, но често носи вина за пропиляване на добри положения - особено в последните минути на последните три мача. Това е предимно до умение, но трябва и малко късмет.
 image
А Борусия със сигурност го нямаше. Хасебе изчисти топката от голлинията за Франкфурт в 90-ата минута, Обамеянг беше спрян от дясната греда в третата минута на продължението в Никозия, а Гулаш от Лайпциг направи невероятно спасяване в 92-ата минута, за да попречи на габонския нападател през миналия уикенд. "Липсва ни малко късмет пред гола", обясни Петер Бош. Не греши. Но "жълто-черните" не могат да оставят това да ги афектира. Ако продължат да вярват в себе си, ще се върнат към победите. Със сигурност, имаше по-добри седмици от тази. Но едно нещо не трябва да бъде забравяно: момчетата на Бош все още имат само една загуба в Бундеслигата през сезона и все още са на първо място в дивизията след девет кръга. Това трудно е лошо постижение за първата четвърт от сезона...
image

Няма коментари:

Публикуване на коментар