петък, 20 октомври 2017 г.

И Англия има Партизан


Запознайте се с клуб от Англия, който е създаден преди две години и е наречен по белградския Партизан. Със "З"! "Знаем всичко за вашия Партизан, той ни беше вдъхновение, искаме да ни подкрепят и Гробари", казват от този клуб.

Клубът, който носи същото име като сръбския шампион - Партизан Букам - е основан през 2015 година в град Букам, окръг Сари (40 км югозападно от Лондон). Участва в местната "бетон лига, която се нарича Leatherland&District Division 2.

Помощник мениджърът на Партизан Букам ФК, Скот Хичман в разговор за страницата "Черно-бяла носталгия" обясни, че името Партизан се харесало на основателя на клуба, който знае всичко за белградския клуб и неговите привърженици.

Казва, че очаква английският Партизан да стане любим на Гробарите в Сърбия и Европа и би искал те да се появят един ден на мач в Англия и да дадат пламенна подкрепа като на оригиналния Партизан.

"Името Партизан се харесало на основателя на нашия клуб, който знае всичко за вашите много пламенни и верни привърженици. Partisan на английски език означава някой който е посветен и страстен, и същевременно някой който обича да се забавлява (to party). Всичко това хубаво се вписва в имиджа на нашия клуб. Нашият отбор е добре известен по силата и борбеността. Технически не сме най-изпипани, но това компенсираме с пожертвователност и желание", казва Хичман.

Английските "партизановци" следят резултатите на своя сръбски "по-голям" брат. Дори на официалния профил на клуба в туитър са публикували, че са заложили Партизан да победи Скендербег в Елбасан с 3:1, а един от головете ще вкара Зоран "Бамби" Тошич.

Вложили са пет лири, а ако бяха уцелили щяха да спечелят 605.

За малко да уцелят, че Тошич ще е голмайстор, защото в последните мигове на мача в Албания, изпълни отличен пряк свободен удар, но вратарят на Скендербег феноменално спаси.

Цветовете на английския Партизан не са черно и бяло, а синьо, защото основателят на клуба е привърженик на Челси и Глазгоу Рейнджърс.

"Също така, много клубове в нашето първенство вече носят черно-бял екип, така че искахме да се различаваме. Синьото изглеждаше логичен избор. Трябва да изтъкнем, че нашата комбинация за гостувания е сиво-бяла, с черни гащета и чорапи, което прилича на оригиналния Партизан. Не ни беше позволено да изберем напълно черна гарнитура, заради правилата в лигата само съдиите да носят черно", казва Хичман.

Интересно, никой от тези момчета няма връзка с Партизан, нито някога са били в Белград, Сърбия.

"Никой от нас досега не е бил в Сърбия, но се надяваме да организираме това в много близко бъдеще. Бихме искали да гледаме някой мач на стадион ЮНА, да се запознаем с привържениците, и може би дори да изиграем и приятелски мач с един от отборите на "големия Партизан", който ни послужи като вдъхновение."

Този клуб, чийто прякор е "Парти", е аматьорски, и е съставен от момчета от 17 до 36 години. Играят на терена Lower Road Recreation Ground, по думите на Хичман, това е на практика местен парк.

"Имаме задължението преди всеки мач да монтираме врати и мрежи", казва през смях.

Очакват да ги подкрепят и Гробари от Сърбия, защото...

"Средният брой зрители на нашите мачове е 10 (смях). Обикновено ни гледат приятели, родители и гаджета, защото играем в неделя сутринта и повечето обикновени хора вероятно им е много трудно да се измъкнат от кревата! Имахме рекордна посещаемост миналия сезон, когато нас във финала за купата ни подкрепиха над 200 привърженика! Атмосферата беше чудесна, но за нас още повече би означавало присъствието на привърженици на Партизан от Сърбия, със знамена и пиротехника! В последно време в Туитър и Инстаграм започнаха да ни следват и партизановци. Искаме хората да ни разпознаят и заобичат като свой втори клуб", казва представителят на Партизан Букам.

Най-големият им противник е комшийският Ефингам Парк Юнайтед.

"Последният път ги смачкахме със 7:1 и трябва да кажа, че нямат понятие. С клуба Прийст Хил развихме съперничество заради закачки в социалните мрежи и някои много груби мачове, които изиграхме по-рано през сезона. Миналата година ги изхвърлихме от купата", каза Хичман в разговора за "Черно-бяла носталгия".

Няма коментари:

Публикуване на коментар