вторник, 31 октомври 2017 г.

Най-необичайната футболна история: осонован от имигранти, избегнал смъртоносен полет, а сега в елита


Футболът пише най-хубавите спортни истории и това отдавна е известно, а ново потвърждение идва от Швеция. Отбор на име Далкюрд е в центъра на историята и неговият необичаен път от шеста лига до най-висшия ранг.

Далкюрд е основан не толкова отдавна, през 2004 година, в град Бролег в средата на Швеция. Тази необичайна футболна история започва с това, че клубът е създаден от кюрдски имигранти, за да помогнат на младите хора да тръгнат по правилния път.

Всичко можело да има трагичен край през 2015 година, но късметът ги погледнал. Много отбори от Швеция на зимни подготовки ходят в по-топлите краища на Европа. Така управниците на Далкюрд искали техните футболисти да боравят в Испания и в последния момент са избегнали смъртоносен полет, защото самолетът с който трябвало да пътуват паднал във френските Алпи и всички на борда загинали.

Какво се случило всъщност? След седмица интензивни тренировки, футболистите на Далкюрд заедно с треньорския щаб се подготвяли за полет от Барселона до Дюселдорф на 24 март 2015 г. Този полет бил по-евтин, но прекачването в Германия и чакането траели дълго, така че се стигнало до промяна. Екипът от 29 човека вместо да пътува заедно е разделен на три по-малки групи, които от Барселона летели през Цюрих и Мюнхен. Само по този начин са спасени 29 живота.

Това е било преди две години, а през изминалия уикенд дошъл нов повод за отбелязване в клубната история. Далкюрд е започнал своето футболно пътуване в шеста шведска лига, а сега се класира в най-висшия ранг.

Иначе, в първия сезон средната възраст на първия отбор е била едва 17 години. И въпреки това Далкюрд от 2005 до 2009 година всеки сезон напредвал с ранг по-високо и сега мечтата на този отбор стана реалност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар