вторник, 31 октомври 2017 г.

От Клементе до Муслин...

Od Klementea do Muslina... (nastaviće se)
Откакто Сърбия е самостоятелна държава са сменени 8 селекционера на националния отбор!

"Хора, ние за 10 години сме сменили повече селекционери отколкото Германия откакто се играе футбол!", гласи един от коментарите на читатели под новината, че Славолюб Муслин вече не е селекционер на националния отбор на Сърбия, селекция, която отведе на първи Мондиал, след 2010 година и ЮАР.

Коментарът, на първа топка духовит, не и далече от истината.

Защото Сърбия от своята самостоятелност, съответно от 2006 година наистина е променила много селекционери, включвайки двама чужденци, а само Радомир Антич и Муслин могат да се нарекат успешни.

Двамата отведоха Сърбия на най-големия футболен турнир - Световно първенство (Антич в ЮАР, а Муслин в Русия, с разликата, че Муслин няма да има възможност да води националния отбор на турнира).

Всичко започна от чужденец - Хавиер Клементе, който дойде вместо сменения Илия Петкович (преживял катастрофа на Мондиала в Германия през 2006 година). "Малкия Наполеон", както гласи прякорът на Клементе не се задържа дълго на тази работа, защото не беше успешен в квалификациите за Европейското първенство през 2008 г в Швейцария и Австрия.

На мястото на испанеца на пейката на Сърбия дойде сегашният треньор на Партизан Мирослав Джукич (интересно, тогава дойде на селекционерската позиция точно от Партизан). И той не се задържа дълго на селекционерската позиция, едва година (2007-2008).

След Джукич дойде Радомир Антич. Квалификациите за Мондиала в ЮАР бяха повече от успешни, а потвърждението на класирането дойде срещу Румъния (5:1 в Белград) и общо одушевление на нацията и истинска еуфория. "Орлите" на Антич не се представиха според очакванията на Мондиала (загуби от Гана с 0:1 и Австралия с 1:2), остава запомнена победата над Германия (1:0), но че можеха по-добре - можеха.

Еуфорията на Мондиала се замени от фиаското в по-широк контекст, защото започна скандал по оста Томислав Караджич - Радомир Антич. Резултатът беше напускането на "Човека футбол", както обичаше Антич да нарича себе си (а и до ден-днешен), но с дебело обезщетение (2008-2010).

След смяната на Антич, жестоко спадна еуфорията в нацията, която обича футбола.

За наследник на Антич беше именуван Владимир Петрович - Пижон, чийто мандат, реално казано беше осъден на пропадане. Големите разделения на "за и против Толе", "за Звезда или Партизан", лоша атмосфера около националния отбор, всичко това повлия селекционерската работа на Пижон бързо да бъде завършена. Неговата задача беше да мине квалификациите за Европейско първенство през 2012 година в Полша и Украйна. Отчайващ старт (загуба от Естония с 1:3 в Белград, с отчайваща атмосфера по трибуните), после "случая Генуа" срещу Италия... Всичко миришеше на неуспех. И Пижон не успя. На Сърбия й трябваше победа в Словения, но получи гол от половината на терена, а във второто полувреме Неманя Видич изпусна дузпа. Епилогът - Пижон е сменен, доведен е...

... Радован Чурчич (неговият първи мандат). Горещият кестен е даден в ръцете на треньор, който дотогава бил "супер лига калибър". Заедно с това, трябвало да започне отначало, защото ключови играчи - Неманя Видич и Деян Станкович след Словения се простиха с националния отбор.

Вместо "изпълняващият длъжността" Чурчич, през април 2012 година дойде Синиша Михайлович. Когато Сърбия разби Уелс с 6:1 в Нови Сад се роди нова надежда (както се казва в песента на сараевската група Валентино), но черната серия от три загуби (Белгия в Белград 0:3, Македония в Скопие 0:1 и Хърватия в Загреб 0:2), доведе до това Сърбия да пропусне още един голям турнир - Световното първенство в Бразилия през 2014 година. Михайлович напусна на 19 ноември 2013 година.

Въпреки че Футболният съюз на Сърбия искаше да продължи сътрудничеството с Михайлович, натежаха някои други неща, не само финансови... Михайлович наистина имаше неуспех, но му се отдаваше признание затова, че е подмладил националния отбор. Истина, съпътстваше го и неславния епизод около пеенето на химна което доведе до това Адем Ляйич да не бъде част от националния отбор.

Да ви подсетим само, че и тогава се шушукаха имена за наследник на Михайлович, а някои от тях се появяват и сега, след смяната на Муслин!

Ето какво се пишеше тогава (кой след Михайлович): Иван Йованович, Любиша Тумбакович, Мирослав Джукич, Милован Райевац, Драган Стойкович, Александър Станойевич, чак и Феликс Магат!

Интересно, в тогавашната анкета - Кой след Михайлович? - убедително най-много гласове спечели Александър Станойевич.

Тогава не е избран Феликс Магат, както се пишеше в някои медии, но наистина беше чужденец. Наследник на Синиша Михайлович беше холандецът Дик Адвокат. Мисията на Адвокат трябваше да е Сърбия НАЙ-НАКРАЯ да отиде на някой голям турнир. Играеха се квалификации за Европейското първенство през 2016 година. И само беше започнало и се завърши. Случи се "дрон" срещу Албания на стадион ЮНА... После на Сърбия бяха отнети три точки, а след това последва загуба от Дания и разваляне на договора между ФСС и Адвокат.

Вместо Адвокат отново беше "мобилизиран" Радован Чурчич (втори мандат). Той получи работата на 4 септември 2015 година, а под негово ръководство Сърбия гостува в Албания и показа една от най-зрелите си игри в последните години - победа с 2:0. Все пак, квалификациите за Евро отдавна бяха завършени за Сърбия.

Чурчич благодари на ФСС през април 2016 година, а изборът падна върху Славолюб Муслин. Муслин пое националния отбор на Сърбия през май 2016 година и оттогава води "орлите" в общо 16 мача. В квалификационната група, в която имаше трима участника от предходното ЕП 2016, зае първо място и осигури директно класиране на Световното първенство.

Но, на 30 октомври 2017 година, футболната управа на Сърбия го смени. Причината не е съобщена. Муслин обяви, че с върха на ФСС "не са били в съгласие около облика на отбора на Мондиала в Русия".

Вместо Муслин, статус "изпълняващ длъжността" или "статус Чурчич" (малко да се пошегуваме) получи Младен Кръстаич, който ще води националния отбор на приятелските мачове в Азия през ноември.

Вече няколко дни, откакто за пръв път беше спомената възможността за напускане на Муслин (въпреки че отведе Сърбия на Мондиал) трае спекулацията с имена за негов заместник. Интересно, отново се споменават подобни имена като преди четири години когато си отиде Михайлович.

Всичко започна от Драган Стойкович - Пикси, през сегашния селекционер на Черна гора Любиша Тумбакович, бившият треньор на Партизан Александър Станойевич, някогашният шеф на треньорския щаб на Апоел Иван Йованович, споменава се и селекционерът на Грузия Владимир Вайс, а най-новите твърдения идват от Хърватия - Роберт Просинечки.

За разлика от анкетата отпреди няколко години, сега убедително води Велко Паунович, селекционер на "златните новозеландци"...

Няма коментари:

Публикуване на коментар