събота, 21 октомври 2017 г.

Строго контролираният футбол в Албания

Пре две године, Албанија - Србија
Стадионите, заедно с обществените тоалетни, по времето на Енвер Ходжа са били единствените места на които албанците, безнаказано, можели да говорят каквото искат. А днес, Елбасан арена е станала, както изглежда, единственото място на което никой не смее дори да писне.

Така са описали атмосферата на мачовете Албания - Сърбия и Скендербег - Партизан двама бивши национали, играчи на големите тирански врагове Партизани и Динамо, прилично изненадани, че обидите на сметката на гостуващите отбори можели да се преброят на пръсти, а инцидентите били приключени в онзи момент в който е арестуван младеж, който хвърлил камък по прозорец на автобуса на сръбския национален отбор.

Временните викове "етническа Албания", Освободителната войска на Косово и Исмаил Морини, чийто дрон на прекъснатия мач между Сърбия и Албания в Белград внесе допълнително напрежение в и без това нестабилните отношения между двата народа, е същински всичко което привържениците успяха да "направят" по време на тези два дни на футбол в Елбасан.

Хиляди привърженици на Албания и Скендербег, както и маса хора, които искаха да използват мачовете, за да представят послания от съвсем друг вид, останаха далече от стадиона, защото Еди Рама и албанското правителство решиха на мачовете с най-висок възможен риск да не смеят да се случат инциденти.

И успяха в това. По време на мача между Албания и Сърбия, на стадиона имаше около две или три хиляди истински привърженици, докато останалите билети получиха правителствени и партийни служители, ясно инструктирани как да се държат по време на мача.

На полицаите, също така, всичко им е било ясно, така че най-пламенните привърженици между албанците - групата "Червено и черно" (Кучи и зи) и прищинския Плисат едва в няколко случая успяха да викнат "УЧК, УЧК" преди около техните вождове да се появят агенти в цивилни дрехи.
Контрола
Служители на тайните служби отнеха шала на малко момче на който пишеше "Косово" и момент преди да разбере какво се случва му дадоха шал на националния отбор на Албания, казвайки, че "все пак играе националният отбор на Албания".

Подобна гледка се повтори и по време на мача Скендербег - Партизан, когато един от най-назобените привърженици поиска да разгъне знаме идентично на онова което спусна дрона на стадиона на Партизан Исмаил Морини. Преди напълно да разгърне знамето, дойде цивилен полицай и го "помоли" да го опакова и сложи във вътрешния джоб на якето.

И му каза да не прави това повече, защото "в противен случай ще лети през оградата на стадиона".

Тези послания са били напълно ясни. През два дни на напрежение в Елбасан, излежда имаше повече полицаи и цивилни агенти отколкото привърженици. Улиците около стадиона били напълно блокирани, а привържениците на Арената можели да влизат само след детайлна проверка, след която останали купчини хвърлени запалки, бутилки вода и знамена с послания, които не са били в съгласие с насоките на правителството в Тирана и УЕФА.
Елбасан
Атмосферата на тези два мача беше напълно различна. Преди две години, по улиците на Елбасан едва можеше да се ходи от напрежение, което властваше между съперническите национални отбори, потенциално опасни привърженици и полиция, готова хитро да реагира в случай нещата да излязат извън контрол.

В такава ситуация, онези редките, които успели да се докопат до билети, просто не са знаели как да се държат, така че подкрепата била слаба, защото всяко сериозно негодувание, на сметка на съдията или гостуващия отбор, се потушавало в ясно определени насоки.

Подобно беше и в четвъртък вечерта по време на мача Скендербег - Партизан, в който подкрепяха общо две, сериозно разделени групи привърженици на отбора от Корча, чийто жители в Албания и така са познати по темперамент необичайно благ за тази част на Балканите.

Между тях, дялове от трибуните били напълно празни, тъй като полицията не е позволявала на зрители да припарят до тези части от стадиона. В една от тях, в напълно пуст кафез били и контрольорите на УЕФА, на които настръхвала косата всеки път когато привържениците скачали от седалките, реагирайки на каквато и да е случка или съдийско решение.
Контролори Уефе
Сметката, която Тирана е платила за тези две акции остава неизвестна.

Полицията е, заради опазване на мира, в тези два дни ангажирала почти всичко което е имала на разположение: специални единици, антитерористични сили, единици за разбиване на демонстрации, специалисти за обезвреждане на експлозиви, бронетранспортьори, водни оръдия, уреди за електронно блокиране, уреди за подслушване и хеликоптери.

Цялата маса агенти, които са се разхождали в Елбасан в цивилно облекло, местни познавачи разпознавали по това, че имали идентични обувки. След мача Сърбия и Албания, преди две години, УЕФА много мъдро реши тези два национални отбора вече да не се срещат в квалификации, а може би било смислено на такива мачове да се попречи и в клубния футбол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар