петък, 23 февруари 2018 г.

Късметлийска Борусия през Италия към 1/8-финалите на Лига Европа


Борусия (Дортмунд) се класира за 1/8-финалите на Лига Европа след трудно извоювано и по-скоро късметлийско равенство 1:1 срещу Аталанта в Италия. Марсел Шмелцер, който се появи в игра след почивката, вкара така важния гол.

20 000 зрители на разпродадения стадион МАПЕИ в Реджо нел Емилия, включително и силната подкрепа на 4000 гостуващи запалянковци, видяха как Аталанта поведе в 11-ата минута, когато Толои се възползва от грешка на вратаря Бюрки при ъглов удар. Борусия възстанови равенството в края на срещата, като резервите Марко Ройс и Марсел Шмелцер изработиха гола.

Загубата на Аталанта с 2:3 в Дортмунд беше първата за отбора в седем мача в Лига Европа през този сезон. Италианците искаха да продължат 100% си успеваемост у дома (три победи, 7:1), докато Борусия трябваше да избегне поражение, за да продължи напред.

Дауд, Гьотце и Шахин бяха промените в стартовите 11 в сравнение с първия мач. "Момчетата са свежи. Нуждаем се от малко възстановяване", заяви треньорът Щьогер преди началото на двубоя. Вайгъл (наказан), Кастро и Ройс (резерви) направиха път. За Ройс щеше да е четвърти старт за 13 дни откакто се завърна след дълго отсъствие заради травма. Шмелцер се завърна в групата също след проблем, но остана на пейката. Кагава, Герейро, Филип, Санчо, Ярмоленко, Дурм, Роде и Аканджи, който няма право да участва в турнира, не бяха на разположение. Аталанта започна в същия състав като в първата среща, след като направи 6 промени в равенството 1:1 срещу Фиорентина в Серия А през уикенда.

Борусия излезе в 4-4-2 - с Гьотце до Бачуай - без притежание на топката, а минаваше в 4-2-3-1 при овладяването й. Домакините заложиха на 3-5-2 в която Хатебоер и особено Спинацола по левия фланг играеха ролята и на бекове и на крила. Дуото отиваше напред, а когато Борусия имаше топката се връщаше, за да оформи петорка в отбрана.

"Бъдете активни", бяха указанията, които Щьогер даде на своите играчи, които държаха италианците далеч от вратата си в откриващите десет минути, с изключение на един далечен удар. Но това се промени в 11-ата минута, когато Спинацола спечели ъглов удар в лявата зона след дуел с Пишчек. При изпълнението Бюрки се размина с топката в опит да я боксира, Калдара я докосна, а защитникът Толои беше най-бърз в реакцията на задната греда и изпревари Сократис и с шпагат се разписа отблизо.

Общият резултат стана 3:3, но правилото за голове на чужд терен отвеждаше Аталанта напред. В резултат италианците се отдръпнаха и предприеха по-защитен маниер на игра, подканвайки съперниците напред, но без да ги допускат в опасна близост до вратата си. Същевременно продължиха да са опасни в атака, като непокритият Кристанте стреля покрай вратата отблизо в 27-ата минута. Дъждът продължаваше да се сипе, а температурата беше близо до нулата в първия половин час, а гостите играха под нивото си заради множество грешки в двете фази.

Но намериха пътя обратно към вратата на противника и отбелязаха когато Шурле изведе Гьотце и той прати топката в мрежата. Голът в 33-ата минута не беше зачетен заради засада. Минута по-късно Гьотце с глава намери Бачуай, който стреля към Бериша и това беше първата истинска опасност за домакините в мача.

На полувремето беше предприета и първата промяна в състава на "жълто-черните" - Толян отстъпи място на Шмелцер. В началото на втората част Борусия отново загуби ритъм и не успя да продължи добрата си игра от края на първото полувреме. Всички опасности бяха в тяхната половина.

След час игра Щьогер пусна Ройс вместо Пулишич, но това не оказа съществено влияние на играта. "Жълто-черните" имаха проблем в създаването на опасности срещу хитрата италианска защита. Една възможност се откри пред Бачуай в 74-ата минута, но Бериша спаси. Това беше първи опит за гол на гостите от отменения гол на Гьотце през първото полувреме и последвалия шут на Бачуай.

В 80-ата минута Бюрки донякъде се изкупи за гола, като попречи на Гомес да удвои преднината на домакините и да предреши изхода на мача. С десет минути до края за изравнителен гол, дортмундци отговориха почти мълниеносно като в 81-ата Ройс изведе Шурле, но мощният шут от осем метра беше избит от Бериша.

Но "жълто-черните" и техните 4000 привърженици на трибуните празнуваха две минути по-късно, когато Бериша отби удар на Ройс, но Шмелцер беше на пътя на топката и я изпрати в мрежата от границите на малкото наказателно поле (83). Вторият гол на бранителя в Европа - и общо седми - със сигурност беше най-важния му досега.

Жребият за 1/8-финалите (1 и 8 март) е днес от 14 часа. Следващият мач на Борусия е в Бундеслигата в понеделник вечерта срещу Аугсбург.

Няма коментари:

Публикуване на коментар