вторник, 27 март 2018 г.

Хърватия играе на стадион за 1,3 млрд $, а има невероятен недостатък


Хърватският и мексиканският национален отбор ще играят приятелски мач на стадион АТ&Т в Арлингтън, предградие на Далас, утре рано сутринта (5 ч).

Домът на отбора от НФЛ Далас Каубойс е с капацитет 80 000 зрители и е открит през 2009 година, а според първоначалните планове трябвало да струва около 650 милиона долара. Но промени в дизайна и желанието на собственика на Каубойс Джери Джоунс повишили крайната цена до малко под 1,3 милиарда долара.

Когато видели колко ще струва стадиона, който нарекли ДжериУърлд, във финансирането се включили и градските власти в Арлингтън. Така на референдум е решено градският данък да се повиши с 0,5%, таксите за престой на туристите с 2% и данъкът върху колите под наем с чак 5%. Така градът осигурил 933 милиона долара, 150 е вложил НФЛ, а остатъка покрил Джоунс.

Както и приляга на един нов американски стадион, АТ&Т е направен така че на него можете да гледате мач, да се наядеш, напиеш и да напазаруваш. Хиляди квадратни метри са изпълнени с работни пространства с всякакво възможно съдържание, а на зрителите, между останалото, на разположение е ресторант от 1800 кв.м. В ден на мач целият стадион харчи повече ток отколкото африканската държава Либерия.

Когато е бил изграден, стадионът на "каубоите" е бил сградата с най-голям купол на света, висок 90 метра, докато през 2014 не го е надминал националния стадион в Сингапур. До 2016 година стадионът държал рекорда и за най-голям HD екран в света, който откакто стадионът е открит е предмет на подигравки.

На 33 метра над терена висят четири големи екрани. Два по-малки, които са насочени към трибуните зад вратите, с размери 17х9 метра, но това което впечатлява са два големи екрана обърнати към тъчлиниите.

Мицубиши само за този стадион е направил два екрана дълги 54 и високи 24 метра, с обща повърхност по-голяма от 1000 кв.м. За сравнение, голям е сякаш са наредени 4900 телевизора от среден размер. Конструкцията на четирите екрана тежи 600 тона, предлага впечатляващо качество на картината, но има и един голям проблем.

Невероятно е, че хората, които са проектирали стадиона не са предвидили, че по време на мач от НФЛ играчът който рита топката може и да уцели екрана. Това, разбира се, се е случвало на мач от предсезонната подготовка през 2009 година и още веднъж в първия сезон на новия стадион. Не често, но случвало се е. Специалистите са предложили екранът да се повдигне с няколко метра по-високо, но Джери Джоунс стопирал това, защото заключил, че ще се развали целия изглед на стадиона.

Така на стадион струващ 1,3 милиарда евро от време навреме топката удря екрана. И на никого нищо. Ударът се повтаря и мачът продължава. Хървати и мексиканци, недейте да ритате топката твърде високо... 

Няма коментари:

Публикуване на коментар