сряда, 28 март 2018 г.

Панатинайкос отива в трета лига заради 50 млн евро дълг


"Зелените" от Атина заради голям дълг търсят спасение в промяна на собственика в последния момент.

Панатинайкос, носител на 20 шампионски титли и 18 купи на Гърция и финалист в Купата на европейските шампиони през 1971, получи срок до 31 март да плати дълг от 50 милиона евро, за да получи лиценз за участие в следващия сезон на Супер лигата или, в противен случай, ще бъде изхвърлен в третия ранг на надпреварата.

На среща на 16-те клуба в Супер лигата не е прието предложението на АЕК за промяна на строгите правила за получаване на лиценз за първенството. За да бъде уважено предложението са нужни 12 гласа, но е подкрепено само от седем елитни участници от Атина.

Това е много лоша новина за Панатинайкос, който преминава през най-тежкия период в 110-годишната си история.

"Зелените" от Атина са в криза във всички структури. Заради финансовата ситуация клубът е намалил административния си персонал, след това са направени съкращения в школата, а всичко се отразило и на първия отбор, така че пет кръга преди края на първенството Панатинайкос е на осмо място в класирането, без шанс да се домогне до позиция, която води в европейските турнири.

Дори и да е по-добре класиран, Панатинайкос няма да получи виза за Европа, защото заради финансовите проблеми УЕФА вече го е наказала със забрана за участие за един сезон в турнирите през следващите три години.

Гръцките медии съобщават, че Панатинайкос е близо до обявяване на банкрут, което на практика би означавало автоматично преселение в трета лига.

Кризата в която е изпаднал Панатинайкос е забързана през септември 2017 когато дотогавашният собственик Янис Алафузос обявил, че след пет години напуска клуба. Причината е била финансово изтощение, което и бизнесмен с имущество оценено на 360 милиона долара не е могъл да понесе.

- В оправянето на клуба съм вложил 42 милиона евро от своя джоб. За мен лично, психологически и икономически, е невъзможно да продължа да водя клуба. Направих романтична грешка, че е възможно да направя здрав клуб без влизане в схеми зад сцената. Гръцката реалност не мога да променя. Вкоренената система и манталитет пречат на нашата държава да има нормален футбол - обяснил Алафузос напускането си на Панатинайкос.

Последният ход на Алафузос е призив към богатите привърженици на Панатинайкос да помогнат. И поред голямата привърженическа база разпространена на всички меридиани, интерес е показал единствено Димитрис Янакопулос, собственик на Баскетболния клуб Панатинайкос, късно е хвърлил спасителен пояс. Промяната на собственика трябва да се одобри от правителството на Гърция.

Алафузос е обявил, че е готов да намали дълга на Панатинайкос с 20 милиона евро от личната си сметка, но на "зелените" продължава да им остава "минус" от 30 милиона евро, които трябва да намерят до края на месеца. Времето е малко, а съдбата на клуба зависи от бързината на преговорите между Янакопулос и представителите на правителството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар