събота, 30 юни 2018 г.

Франция срещу историята и Аржентина


Франция и Аржентина са изиграли 11 мача помежду си, като предимството е на страната на южноамериканската държава - 6 победи, 3 равенства и 2 поражения, при голова разлика 12:7. На световни първенства имат два мача и двете победи са за "албиселесте" 1:0 на първия шампионат през 1930 и 2:1 през 1978, когато аржентинците домакинстват турнира и го печелят.

В останалите 9 случая - 8 са приятелски мачове - двете победи на французите, две равенства и четири загуби. Имат и един двубой (0:0) част от турнира Купата на независимостта на Бразилия през 1972, проведен по повод 150 години от обявяването на независимостта на страната.

На 15 юли 1930 година на стадион Парк Сентрал в Монтевидео пред 23 409 зрители аржентинците се налагат с попадение на Луис Фелипе Монти в 81-ата минута. В последствие стигат до финала, но губят от домакина Уругвай с 2:4 в спора за първата световна титла.


Втората среща на най-големия футболен форум се провежда на 6 юни 1978 година. 77 216 привърженици на стадион Монументал Антонио Веспучио Либерти (Ривър Плейт - б.р.) гледат как домакинът Аржентина отново ликува след 2:1. Момчетата на Сезар Луис Меноти повеждат с гол от дузпа на капитана си Даниел Пасарела в 45-ата минута. Французите успяват да изравнят резултата в 60-ата минута с гол на звездата си Мишел Платини, но в 73-ата Леополдо Луке вдига трибуните на крака и донася крайния успех на гаучосите.


Французите преминаха груповата фаза без да убедят, че са най-скъпият състав на Мондиал 2018 - 2:1 над Австралия с дузпа и автогол, 1:0 срещу Перу и 0:0 с Дания в един мач обида към всички, които си бяха купили билети за него.

От другата страна Аржентина хвана последния влак към 1/8-финалите. Още на старта се спънаха в Исландия - 1:1, като звездата на отбора Лионел Меси изпусна дузпа през второто полувреме. Последва катастрофа срещу Хърватия - 0:3. В решаващия мач срещу Нигерия Меси изведе южноамериканците до предимство, но дузпа вкарана от Виктор Моузес в началото на второто полувреме ги пращаше вкъщи. До 86-ата минута, когато Маркос Рохо засече центриране около точката на дузпата за крайното 2:1, а само десетина минути по-рано игра с ръка в своето наказателно поле - след консултация с ВАР втора дузпа за Нигерия не беше отсъдена.

Във "врящия" Казан Франция излиза срещу историята в търсене на първи успех в официален мач срещу Аржентина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар