събота, 30 юни 2018 г.

Уругвай за първа победа срещу еврошампиона Португалия


Европейският шампион Португалия се изправя срещу Уругвай, двукратен световен шампион, в 1/8-финалите на Мондиал 2018. Въпреки богатата футболна традиция на двете държави, те имат едва два мача помежду си досега - победа за португалците и равенство.

За пръв път мерят сили в приятелски мач на 26 юни 1966 година на стадион Насионал до Жамор в Оейрас пред 35 000 зрители. Двубоят е решен от хеттрик на Жозе Торес, който се разписва в 7-ата, 57-ата и 64-ата минута, засенчвайки голямата звезда в състава Еузебио.


Вторият мач между тях се провежда на турнира Купата на независимостта на Бразилия, на 2 юли 1972 година на митичния стадион Маракана в Рио Де Жанейро, пред погледите на 45 590 запалянковци. Приключва при резултат 1:1. Уругвайците повеждат с попадение на Рикардо Павони в 20-ата минута, а португалците се измъкват в 44-ата с точен удар на Жайме Граса. Капитан на португалците е Еузебио.


Уругвай излезе от своята група с пълен актив точки - 9 и без да допусне гол. Момчетата на Табарес впечатляват със стабилната защита, макар че големите звезди на състава са в атаката.

Португалците започнаха със зрелищно 3:3 срещу съседната си Испания, за да победят с 1:0 Мароко и да потреперят при 1:1 срещу Иран. В крайна сметка второ място в групата за шампиона на Европа, който също залага повече на защитната игра, докато голямата звезда Кристиано Роналдо се бори за голмайсторския приз на турнира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар