понеделник, 23 юли 2018 г.

Повторен успехът отпреди 10 г: Всички сръбски клубове минаха първите квалификации в Европа


Четири от четири! Клубовете от Сърбия за пръв път след сезон 2008/2009, а втори път от независимостта на държавата, свършиха 100% работата в своите първи мачове в Европа. С ръка на сърцето, противници на Цървена звезда, Партизан, Раднички от Ниш и Спартак Ждрепчева крв бяха клубове от много по-слаби първенства от сръбското - Спартакс (Латвия), Рудар (Черна гора), Гзира (Малта) и Колерайн (Северна Ирландия). Но радва поне фактът, че в осем мача бяха постигнати шест победи и две равенства (Звезда и Спартак), допуснат е само един гол (Спартак вкъщи) и подсилиха с нюанс държавния коефициент.

Да се говори за някакво по-сериозно завръщане на сръбския клубен футбол е нужно и във втория кръг квалификации квартетът да постигне успех. И докато от Цървена звезда и Партизан се очаква да преминат литовските клубове, Судува и Тракаи, защото обективно са фаворити, Раднички (Ниш) в мача срещу Макаби Тел Авив (Израел) и особено Спартак в двубоите със Спарта Прага (Чехия) са аутсайдери. Така е поне на хартия. Би било отлично ако се постигне "три от четири", а искрено сензационно, ако всички клубове попаднат в третия кръг на квалификациите.

Когато погледнем последните четири сезона, когато шампионът започваше от втори кръг (фактически първи) квалификации в Шампионската лига, а останалите от първи кръг квалификации за Лига Европа, два пъти в първи кръг е имало успешност "три от четири" (2015/2016 и 2016/2017), а само миналата година половинчат успех, защото на старта отпаднаха Войводина и Младост Лучани. Парадокс е, че през сезон 2015/2016 на старта се изложи Цървена звезда (Кайрат 0:2, 1:2), а година по-късно Партизан (Заглембие 0:0, 0:0 - 3:4 след дузпи).

Трябва да си спомним сезон 2008/2009, когато четирите сръбски клуба - Партизан, Цървена звезда, Войводина и Борац - преминаха първото препятствие с разликата, че заради системата на турнирите направиха това в различни кръгове на квалификациите. "Черно-белите" тогава във втория кръг квалификации за Шампионската лига елиминираха азербайджанския Интер. Войводина в първия кръг е била по-добра от азербайджанския Олимпик, Борац от молдовския Дачия, докато Цървена звезда във втория кръг елиминира след драма кипърския АПОЕЛ. Тогава са записани три победи и пет равенства, но срещу по-силни съперници.

ЗВЕЗДА ДНЕС ЧАКА СЪПЕРНИКА

Цървена звезда днес от 13 ч в Нион ще узнае името на потенциалния противник в третия кръг на квалификациите за Шампионската лига. "Червено-белите" заради клубния коефициент са непоставени.

ПОСТАВЕНИ

Залцбург (Австрия)
Лудогорец / Видеотон (Унгария)
Селтик (Шотландия) / Розенборг (Норвегия)
Легия (Полша) / Спартак Търнава (Словакия)
Астана (Казахстан) / Мидтиланд (Дания)
Кукеши (Албания) / Карабах (Азербайджан)

НЕПОСТАВЕНИ

БАТЕ (Беларус) / ХИК Хелзинки (Финландия)
Динамо Загреб (Хърватия) / Бершева (Израел)
Шкендия (Македония) / Шериф (Молдова)
Клуж (Румъния) / Малмьо (Швеция)
Цървена звезда / Судува (Литва)
АЕК (Гърция)

мачовете са на 7/8 август и 14 август

ПАРТИЗАН, РАДНИЧКИ И СПАРТАК ПОСТАВЕНИ

Всичките три сръбски представители в квалификациите за Лига Европа ще бъдат поставени в днешния жребий за третия кръг на квалификациите, който ще се проведе в Нион от 15 ч. "Черно-белите" са в първия поток заради своя коефициент, а нишлиите и суботичаните на основа на коефициентите на техните съперници, фаворитите Макаби от Тел Авив и Спарта от Прага.

Жребият на УЕФА отново е полудирижиран, защото ще има пет групи, четири по 10 и една от 12 двойки, ще видим дали сръбските клубове ще избегнат най-тежките съперници, каквито са Башакшехир (Турция), Брьондби (Дания), Витес (Холандия), Люцерн (Швейцария), Лех (Полша)...

2008/2009 

2 кръг квалификации Шампионска лига
Интер (Азербайджан) - Партизан 1:1, 0:2
1 кръг квалификации Купа на УЕФА
Войводина - Олимпик (Азербайджан) 1:0, 1:1
Дачия (Молдова) - Борац 1:1, 1:3
2 кръг квалификации Купа на УЕФА
АПОЕЛ (Кипър) - Цървена звезда 2:2, 3:3

2018/2019

1 кръг квалификации Шампионска лига
Спартакс (Латвия) - Цървена звезда 0:0, 0:2
1 кръг квалификации Лига Европа
Рудар (ЧГ) - Партизан 0:3, 0:3
Спартак ЖК - Колерайн 1:1, 2:0
Раднички - Гзира (Малта) 4:0, 1:0

Няма коментари:

Публикуване на коментар