вторник, 24 юли 2018 г.

Хърватски журналист - Далич, Модрич и останалите: Чуйте защо Томпсън е проблем


Среброто на Световното първенство по футбол в Русия и празненството което последва на другия ден в Загреб полека отиват в забрава, но не и ролята на рекламиращия усташството  Марко Перкович Томпсън.

Участието на открито проусташкия певец хвърли сянка на големия успех на спортистите.


"Не е минала и седмица от посрещането на хърватския национален отбор в Загреб, събитие което се превърна в най-масовото събиране в историята на независимата Хърватия. Около половин милион души в главния град на Хърватия дочакаха спечелилите сребро на Световното футболно първенство, а атмосферата в града беше величествена - поне до момента докато на сцената с нашите футболисти не се качи певецът Марко Перкович Томпсън", пише хърватският журналист Невен Барович в колоната си за портала Индекс, която пренасяме в цялост и оригинал.

В деня в който всички говореха за общност, "ватрените" на сцената поканиха певеца, който, най-благо речено, предизвиква големи разделения в хърватското общество.

А именно, Томпсън е любим певец на хърватската (екстремна) десница и с това е поляризираща фигура в и така дълбоко разделеното хърватско общество. Че Томпсън е проблематичен и извън границите на Хърватия, показва и фактът, че в последните няколко години са му забранени участия в Австрия, Швейцария, Германия, но и Словения. Особено е интересен последния случай, когато след забрана на концерт на Томпсън в Марибор певецът искаше да го защити - държавният връх. И Пленкович и Колинда тогава застанаха в защита на Томпсън, но без успех.

Въпрос за участието на Томпсън на посрещането на "ватрените" е поставен и на хърватския селекционер Златко Далич.

"Играчите казаха, че искат Томпсън и "Лийепа ли си", и това пеят 95% от хората, а сега 5% от тях биха ни казали, че не може. Пет процента от тях искат да преобърнат всички нас, нека пати на когото му пречи", заяви Далич на въпроса защо Томпсън е бил на сцената при посрещането на "огнените".

Самият Томпсън пък каза, че на посрещането са го поканили Лука Модрич, капитан на "ватрените", и селекционерът Златко Далич.

Чуждестранните медии се разписаха за Томпсън, който развали величественото празнуване

Никак не е необичайно, че появяването на екстремно десния певец на посрещането на "ватрените" влезе в погледа и на чуждестранните медии. Така, например, консервативният немски вестник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг описа Томпсън като "дяснорадикално мекотело и величае фашизма", допълвайки как неговата поява е развалила дотогава веселото посрещане на футболистите.

И угледния Файненшъл Таймс пише как Хърватия си е вкарала автогол с поканата на Томпсън на посрещането на националния отбор.

"Перкович, когото наричат Томпсън по автоматичното оръжие, е националистичен певец който за геноцида и концлагерите по времето на Втората Световна война, когато в Хърватия са властвали фашисти, е пял положително. Той е станал популярен когато Югославия се е хлъзнала във война през 90-те, а неговата първа песен е била за защитата на своето село", пише Файненшъл Таймс.

В чуждестранните медии в последната седмица излязоха десетки статии в които се проблематизира участието на Томпсън на най-голямото обществено събиране в историята на независима Хърватия.

Знаят ли Далич и Модрич какво Томпсън всъщност пее?

Но нищо от това не пречи нито на хърватския селекционер Златко Далич, нито на капитана на националния отбор Лука Модрич, точно както нито на всички онези които на възраженията за Томпсън отговарят с "нека пати на който му пречи" и в неговия опус не намират нищо спорно.

Че Томпсън е симпатизант на усташите е известно отдавна. Например, неговата най-позната песен Бойна Чавоглаве започва с думите "За дом спремни" - усташки поздрав от времената на Независима държава Хърватия, която е управлявал покорният васал на Хитлер Анте Павелич. Томпсън продължава, 23 години след войната, да пее тази песен с този поздрав на своите концерти. Но това не е единствената песен в която Томпсън, увито или открито, хвали усташкото движение.

Томпсън призовава за "спускане на гъста мъгла" - какво мислите откъде му идва тази картина?

В песента Реци, брате мой Томпсън обявява как ще се "отново гъста мъгла спусне", което е ясна алюзия на усташката песен Спустила се густа мъгла, която величае Анте Павелич и усташкото движение.

Носталгия за дядовата риза в песен, която носи заглавие от цитат на Павелич

В песента Люту траву на люту рану, което е почти директен цитат на усташкия лидер Анте Павелич от 1934 година, Томпсън пее "Онази същата наша риза ми приготви, на тавана я сложи, за мене я подготви, ще бъде тя отново и на сина по мярка, както е била на моя дядо и на мен", което е ясна алюзия на черните ризи, които са носили хърватските фашисти по времето на НДХ, съответно на желанието същите ризи пак да се върнат в употреба.


В песента Гени камени, която частично беше изпълнена на посрещането на "ватрените" в Загреб, Томпсън пее: "Лоша е била 45-а, разпръсна ни по света." Защо е за един симпатизант на усташкото движение била лоша 1945, година, която целият свят помни по победата над нацизма и фашизма, не е трудно да се познае. А именно, тогава фаворитите на Томпсън във Втората Световна война загубили, а усташите са побягнали от партизаните и съюзниците и то "по света" (предимно в Южна Америка с немалката помощ на католическата църква).


Най-страшното от всичко - Ясеновац и Градишка Стара

Но убедително най-страшната песен, която Томпсън е пял е Ясеновац и Градишка Стара, песен която величае клането на сърби в усташките концентрационни лагери по време на Втората Световна война.

За каква песен става дума, може би най-добре говори нейният текст:

"Ясеновац и Градишка Стара, това е къща на Максовите месари
През Имотски камиони бързат, карат черните на Францетича Юре
В Чаплина кланица била, много сърби Неретва носила

Ой, Неретво, течи надолу, носи сърбите на синята Адриатика
Кой е можел да замисли лани, че Божич ще празнуват партизани
Кой е рекъл, да го чукаш, че Черната Легия не се връща

Г-жо синска, ако си в състояние, вземи Стипе, а върни ни Франьо
Ой, Рачане, майка ти куче да ебе, и на онзи който гласува за теб
Сияйна звездо над Меткович, поздрави ни Анте Павелич"

Припомняме, Индекс преди пълни 15 години публикува видео, което доказва че Томпсън на свои концерти е пял песента Ясеновац и Градишка Стара, която величае Анте Павелич и усташките престъпления над сърбите. Томпсън, припомняме и това, първо твърдеше, че за това "не се сеща", но недълго след това призна, че тази песен все пак е пял и то, да си послужим с думите на Томпсън, "навсякъде по хърватските площади и зали".

Далич, Модрич и останалите - изслушайте "Ясеновац и Градишка Стара" па отново ни кажете, че няма нищо спорно в Томпсън

След това още веднъж опита да отрече, че е пял Ясеновац и Градишка Стара, а Индекс по този повод още веднъж го кани да ни съди, ако е неистина, че някога е пял тази песен, която величае Анте Павелич и клането на сърби в концентрационните лагери на НДХ.

По този повод приканваме и селекционера Далич и капитана Лука Модрич, но и всички онези, които упорито бранят участието на Томпсън на посрещането което трябваше да обедини Хърватия - изслушайте песента Ясеновац и Градишка Стара в изпълнение на Марко Перкович Томпсън па още веднъж ни кажете, че в неговото участие на посрещането на "ватрените" няма нищо спорно.

Автор: Невен Барович, Индекс

Няма коментари:

Публикуване на коментар