вторник, 24 юли 2018 г.

Паунович за Сърбия на Мондиала: Лесно се предадохме, не вярвахме и отново разочаровахме


Не вярвахме достатъчно в себе си, отново не създадохме добра обстановка и след Швейцария паднахме - казва световния шампион със златните "орлета" и треньор на Чикаго в разговор за сръбския "Блиц".

Велко Паунович е следил внимателно Световното първенство. Не могъл да се радва на успехи на "орлите", защото завършиха турнира още в груповата фаза, но е доволен от добрия футбол на останалите национални отбори и, както казва, организацията на шампионата.


- Минаха 32 дни от най-добрия планетарен футбол?

- Мисля че, генерално гледайки, в полуфиналите и финала отборите от Европа показаха силен и разпознаваем стил, както и определение за игра която е ориентирана на отборни качества. Треньорите с тактиката и избора на играчи така достигаха до най-голямо изразяване. Белгийците показаха, че комбинацията и адаптацията на директния футбол чрез притежание и контрол на топката е нещо което характеризира модерния футбол. С Лукаку играха директно и сгъстено, на бързи атаки. Това е футбол който може да видим в европейските клубове и национални отбори. Технически, тактически и физически силно подготвени играчи - това е модерният футбол. Който предвиди какво ще функционира най-добре в предстоящия мач, той е най-добър. Тактическото обучение и прилагане от мач до мач са комбинация за успех. От друга страна, отборите които са се ориентирали върху индивидуални качества рано или късно отпаднаха. Това се вижда и при Аржентина и при Бразилия. Те се промъкваха до едно време, но отборно не стояха добре. Опитваха да донесат топката до най-добрия играч и бяха предвидими. Не са използвали потенциала. Когато противниците намериха рецепта да спрат индивидуалностите, спираха целия отбор - заяви Паунович.


- Какво липсваше на нашия национален отбор за успех?

- Добре започнахме, държахме всичко под контрол. Жал ми е, че историята завърши както обичайно приключва на Световно първенство... С някаква доза разочарование. Винаги остава този вкус и усещане че сме могли по-добре и че пак не сме подредили всички неща както трябва. Чух от различни страни, че не сме създали добра обстановка. След Швейцария изгубихме вяра в продължаването. А това не трябваше да се случва. Днес няма непобедим противник. Няма играч, който е неудържим, особено на големи турнири. Добре стояхме с Бразилия. Имахме страхотни възможности и можехме да се върнем. Това е футболът. Недей да слагаш на противника медала преждевременно. Бори се докато той не ти честити победата.

- Може би сме надценили нашите играчи?

- Националните отбори са съставени от качествени играчи. Не е като в клуб където липсват ресурси, където отборите искат да се попълнят вертикално. Те правят това за задоволяващо, не за международно ниво. Много по-лесно е да се изтъкнеш в клуб отколкото в националния отбор. В националния отбор нямате проблем с цените на играчите. Тук идват най-добрите играчи на тази държава. Играчи с голям опит, които могат да се противопоставят на звездите. Това можехме да видим когато големи футболисти бяха спирани от силни отбори. Имахме силен отбор, достатъчно опитен отбор. Само трябваше малко повече да вярваме в себе си.


- Игрите на Сергей Милинкович Савич са поставени под голям въпросителен знак след Мондиала?

- Очакванията от Сергей бяха големи, но и от всички нас. Той в първия мач показа добро отношение към екипа и добра форма. Млад момък е и му е нужна помощ от всички страни. Мисля че трябваше да разпределим напрежението върху останалия дял от отбора, не само на Сергей. Както отборът отслабваше с резултатите, така и впечатлението с него бледнееше. Той е бъдещото на нашия национален отбор, трябва и може да покаже повече и тепърва ще израсне в голям играч. Нужна му е подкрепа и да бъде воден, защото е много млад. Аз го познавам добре и му трябва подкрепа сега когато и той е малко разочарован. Трябва му някой да му покаже как да се поучи от своите грешки.

- Състоянието в сръбския футбол?

- Генерално мисля че състоянието е същото. На същото място в класирането сме. Звезда имаше супер сезон миналата година. Партизан може да предложи повече. Всички отбори като Войводина, Раднички, Чукарички и Спартак трябва да предложат повече. Да се подсилят и да държат качеството. Това е единственият начин по който можем да поправим нашия футбол. Трябва да повдигнем качеството на треньорите, играчите и специалистите изобщо. Ако направим това, ще повдигнем нивото на първенството и футбола. Трябва да се инвестира в основната материя, а след това и в терените. Ние имаме добри резултати, но не очакваме да направим нещо в европейските турнири. Трябва да се придвижим до по-късните фази и да играем в турнирите директно, а не да преминаваме това тегло. Мнозина се изморяват. Отборите не започват първенството както трябва. Мисля че ни трябва още да влагаме, за да се поместим от мъртвата точка.


- Франция е шампион на света?

- Франция е най-добрият показател на силен отбор и манталитет. Технически обучени, физически надарени. Те събраха всички аспекти на футбола отлично. Не съм имал впечатление да са очаровали като преди осем години, или като испанците или немците на миналото Световно първенство. Липсваше малко вкус в тези победи, но заслужено спечелиха. Усилваха формата през първенството, което правят шампионите.Нямаше дерайлиране и изпъквания на индивидуалности както по-рано. Удържаха отборния дух, сработиха звездите и най-добрият показател на това е тяхното празнуване. Навсякъде отидоха заедно, заедно празнуваха. Създадоха впечатление за истински победител.

- Успехът на националния отбор на Хърватия?

- Аз казах преди Мондиала, че един национален отбор, който никой не очаква, ще стигне далеч. Винаги един такъв отива далеко. Това са отбори, които имат компактност, а които преди началото на Световното първенство са подценени. Никой преди този шампионат не би казал, че Хърватия ще стигне толкова далеч. Но, те са направили добра обстановка. Когато започна Мондиала, всички видяха, че имат силен отбор. При тях отборът изтъкваше индивидуалностите. Не се пригаждаха към него. Имаха този чар, който липсваше на Франция. Показаха хубава картина за себе си и любовта към своя национален отбор. Това е добра вест за футбола и за целия регион, защото показаха хубава футболна идея.


- Лука Модрич е най-добрият футболист на Мондиала?

- Винаги съществуват нюанси в избирането. Решава човешкият фактор. Лука със своето поведение на терена и извън него, както и лидерската роля която показа заслужи тази награда. Все пак той даде вкус на този национален отбор, по този специфичен начин да стигнат така далеко. Вероятно заради това хората, които избират са решили за него. Той напълно заслужено спечели това признание.

- Какво остави най-добро впечатление във вас от Русия?

- Най-доброто впечатление остави организацията. Много хубаво беше Световното първенство. Незабравимо. Качеството на мачовете никога не е било по-добро, генерално. Всичко беше незабравимо. Вярвам, че всички зрители са се насладили. Имаше хубави мачове, голове и ходове и което е най-важното всеки мач се решаваше преди самия край. Много емоции, голове, обрати. Спортна подкрепа. Истински спектакъл. Не съм очаквал толкова силно впечатление. От 1982 година гледам първенствата, това определено е най-хубавото първенство.


- Вашата роля във футболна Америка?

- Ние тук движим футбола от точка на която е бил някога. Тук има все повече европейски треньори. Някога бяхме само Патрик Виейра и аз. Сега сме седмина. Футболът е нашия спорт и установихме контрол над играта и определихме стила. Не побеждаваме винаги, но правим компактен отбор. Този сезон имаме по-слаба защита, макар че можем да вкараме доста голове. Това е нещо което много ме мъчи и се надявам, че във втория дял на първенството ще се подобрим. Имаме добра идея и добра организираност и това накара и други отбори да се огледат в нас. Всички искат да контролират играта и бързо да се организират в отбрана. Херардо Мартино е треньор на Атланта Юнайтед. Те имат страшна покупателна мощ, доведоха чудесни индивидуалности и направиха отборна игра. Ние имаме различна философия. Искаме да правим играчи. Довеждаме ги от академии, колежи и ги събираме с опитни играчи и така опитвахме да ги впишем - заключи Паунович.

Нито сянка от Меси и Неймар

- Индивидуалното представяне на Меси и Неймар е най-голямото разочарование за мене. Очаквах да дадат повече на Мондиала. Повече очаквахме и от техните отбори, но те сами не си помогнаха. Роналдо все пак остави голямо и силно впечатление. Впечатляващо е как темпира формата. На най-важните турнири е най-добър. Способен е да решава мачове и да носи отбора - допълни Паунович.


"Катай? Къде сте го намерили този"

Александър Катай записва чудесни мачове в Чикаго?

- Когато доведохме Неманя Николич питаха "Ау, къде го намерихте този", същото е с Катай. Той може още по-добре. Голям талант е. Имам задължението да го "бутам" повече, защото виждам че може. Може да подобри играта когато топката е в притежание и може да търси по-добри решения. Той е способен да премине трима, четирима и да вкара гол от тридесет метра. Може той да бъде по-добър и в други аспекти, защото притежава този талант.

Автор: Предраг Джуканович

Няма коментари:

Публикуване на коментар