четвъртък, 19 юли 2018 г.

Всички рекорди на Световното първенство в Русия


Завършилият Мондиал в Русия ще остане запомнен като изпълнен с обрати и различни рекорди.

Поред втората титла на френския национален отбор, най-голямото футболно състезание проведено в Русия белязаха различни рекорди - по брой автоголове, отсъдени дузпи, постигнати голове в добавеното време, подавания, които един отбор е осъществил в хода на мача.

На Мондиала бяха отсъдени чак 29 дузпи. Ударът на Антоан Гризман беше последното най-строго наказание на първенството.

Дванадесет футболисти имаха това нещастие да разтресат мрежите на собствения си отбор. Най-голям карък сред всичките със сигурност е хърватинът Марио Манджукич, който даде възможност на "трикольорите" да поведат в големия финал. В Русия 2018 имаше чак два пъти повече автоголове в сравнение с предходния рекордьор, Франция 1998 година, когато имаше шест.

Двадесет и три гола са постигнати в добавеното време, което прави 15% от общия брой голове. Най-голяма полза от добавеното време имаше Бразилия, която в мача от втория кръг на Група Е против Коста Рика постигна головете в 91-ата и 97-ата минута.

Заради употребата на ВАР технологията, дължината на добавеното време значително порасна и средно е била пет минути.

Четири мача завършиха с изпълнение на дузпи - три срещи от 1/8-финалите - Испания - Русия, Хърватия - Дания, Колумбия - Англия, както и 1/4-финалът Русия - Хърватия, с което е изравнен предишния рекорд.

Хърватският национален отбор е първи в историята на СП, който преминава три фази на елиминациите след продължения и дузпи (Дания и Русия след дузпи, Англия победена в продълженията).

"Червената фурия" направи 1029 подавания в мача с Русия, което се оказа ялово, тъй като Сборная продължи в 1/4-финалите след дузпи.

Футболистите на Франция във финалния мач имаха 39% притежание на топката, което не им попречи да постигнат четири гола. Никога досега не се е случвало световен шампион да има толкова малко контакт с топката.

Още един куриоз е фактът, че триото великани (Бразилия, Аржентина, Германия) с общо 11 световни титли не стигна до полуфиналите.

Индивидуални постижения

Белгийският полузащитник Еден Азар в 1/4-финалния мач против Бразилия записа десет успешни дрибъла от същия брой опити.

Френският тийнейджър Килиян Мбапе заблестя в няколко категории - най-млад френски играч в мач и стрелец във финал на световния турнир както и нападател с най-много успешни дрибъли на Световното първенство (32).

Египетският вратар Есам Ел Хадари (45) е най-старият участник в мач на Мондиал.

Мексиканецът Рафаел Маркес в Русия записа участие на пето Световно първенство, с което се придружи към своя сънародник Антонио Карбахал, немеца Лотар Матеус и италианеца Джанлуиджи Буфон.

На Мондиала в Русия арбитърът от Узбекистан Равшан Ирматов свири на два мача, от общо 11 двубои на които е делил правдата на световни първенства. Дебютира през 2010 година в ЮАР.

Няма коментари:

Публикуване на коментар