четвъртък, 30 август 2018 г.

Феноменът Павков


Вече нямаше накъде! Оставаха още 40 минути, но Звезда висеше на косъм. Без игра и идея как да нападне разиграния Залцбург. Милойевич избра просто решение. А простите винаги са най-добрите. Влезе "истински" нападател! Класическа "деветка" вместо принудително решение на централния нападател. Милан Павков получи шанс.

И с неговото влизане се появи първата пукнатина в играта на дотогава съвършения Залцбург. В дуел бутна и обърка защитника Рамальо, който се подхлъзна и Павков се намери в шанс от който беше почти невъзможно да вкара гол. Но нещо се случи.

"Знаехме качеството на Павков и че той може да донесе промяна. Щом той влезе нещо се случва. Нещо се готви в противниковата отбрана", заяви спортният директор Митар Мркела след мача.

Феноменът Павков е трудно да се обясни. Чак и Мркела не обясни аргументирано какво се случва. Но и той, и всички останали, знаят че това "нещо" ще се случи когато момчето с ледената физиономия от Бегеч крачи по терена.

За късмет на Звезда, случи се онова най-хубавото. Павков беше спусъка на тази първа несигурност в отбраната на австрийците. А тогава и катализатор на блицкрига в режисурата на Бен, Дегенек и останалите звездаши.

Храбро влезе в дуел с Хайдара. Глава в глава. Кръвта потече от сблъсъка с тъмнокожия полузащитник, а тогава налетя безобразният Погранчич и уж случайно го настъпи по гърдите. И най-накрая завря звездашката кръв, която дотогава беше в някакъв вид хибернация. Павков стана сякаш нищо не е било. Закърпиха го набързо и се върна да притисне Погранчич и Рамальо.

Какво се случи по-късно знаете всички... А Павков до края на мача без никакви задръжки влизаше в дуели, нападаше, бранеше, скачаше, не даде нито педя терен без голяма борба.

А какво ще се случи с Павков в бъдеще, това никой не знае. Дори Мркела. Или не иска да каже, което е част от работата му, когато трансферният прозорец е в края си при такива ситуации.

"Ще видим", беше отговорът на директора на въпроса дали Павков остава.

А впечатлението е, че би трябвало. Цената на пазара не е и близо до тази на Радонйич, който донесе добра печалба. Не донася някаква голяма финансова инжекция, която винаги е нужна на Звезда. Па и днес когато икономическата примка около врата е разхлабена с едни двадесет милиона. Продажбата на Павков за няколкостотин хиляди евро не би била особена финансова печалба. Оставането на Павков в Цървена звезда по общо впечатление би било спортна печалба.

Дали ще дойде Боачи или не, със Стойилкович, който е рискова инвестиция, Йовелйич, който не е нито на небето, нито на земята, Милан Павков е необходим на Звезда. Ще има достатъчно мачове за всички.

Павков е "деветка". Класическа. Привържениците обичат деветките. Съперниците треперят от тях. Каква класа "деветка" е е трудно да се прецени. Но достатъчна да бъде оръжие от пейката за Звезда, понякога и като титуляр. Головете в Раднички не би трябвало да са препоръки, макар че някои бяха много интересни. Павков трябва да се оценява на основата на онова което донесе това лято. С влизането против антифутболистите от Латвия отблокира мъчителен и твърд мач. С влизането вчера донесе Шампионската лига. И това е достатъчно не многото минути на Милан Павков да се оценят като скъпоценни.


Тук е интересният психологически ъгъл. Нито Милойевич в началото вярваше в него, нито имаше треньорска суета и твърдоглавие да изтрае в този състав. Завръщане под наем в Раднички от този психологически ъгъл беше кръстопът от който на мнозина кариерата би тръгнала в обратната посока. За Павков не стана така. Продължи да работи, да напредва и да вкарва голове. Това е което правят "деветките". Вкарват голове.

Павков остана силен в главата и след първото решение на Милойевич и се върна още по-амбициран и по-търпелив. Това ледено лице разкрива и черта на характера, че непрекъснатите приказки това лято за напускане не са могли да го разклатят психически. Беше на границата да напусне - още е - но на него не се вижда да го докосва, че още утре може да опакова куфарите. Същият е. И когато не играе, и когато играе, и когато му шият главата... Готов във всяка секунда да улови грешка на защитника, но преди всичко да е в служба на отбора.

Милойевич цени и уважава това все повече. Чак и да не иска, принуден е на това. Какво ще бъде крайното решение, ще разберем днес или утре когато завършва трансферният прозорец. Ако Звезда даде истински шанс на Павков, това може да тръгне в посоката в която се разви историята с Никола Жигич. Кой знае... Ако Павков бъде продаден, някой за малко пари ще получи добра "деветка". Павков е феномен, който е трудно да се обясни. Но е някакъв феномен. Всички бихме искали да видим какъв.

Автор: Александър Глигорич

Няма коментари:

Публикуване на коментар