неделя, 30 септември 2018 г.

Спектакъл в Ниш! Раднички и Партизан не излъчиха победител


Отлично дерби в десетия кръг на Супер лигата на Сърбия беше развалено от съдийски решения - 2:2

Мач за наслада - съдии за грижа. Футболистите на Раднички и Партизан подариха истински спектакъл на нишката публика, почерпиха я с фестивал от хубави ходове и голеада, а след бурно реми останаха заедно на второ място отдалечени на седем точки от Цървена звезда. Дербито на десетия кръг беше развалено от Милорад Мажич, който със своя съдийски екип, не беше на нивото на мача - добра игра, вълнение и резултат - 2:2.

Домакинът през 3/4 от мача имаше контрол върху играта и резултата, Парния валяк направи силен финал, дори имаше възможност от два гола изоставане да стигне до тотален обрат, така че и едните и другите могат да са доволни с точката. Отборът на Ненад Лалатович игра нападателно, докато този на Зоран Миркович показа характер в трудно положение.

Нишлиите с борбена, хитра и пробивна игра по крилата успяха да изненадат и в по-голямата част на дуела надвиваха носителя на Купата на Сърбия. Могат да се гордеят с факта, че станаха първият отбор през сезона, който разтресе повече от веднъж мрежата на считания за фаворит на хартия отбор от столицата. Който не е гледал мача би казал, че централна роля на терена имаше Славиша Стоянович. Би бил в право ако се разглежда конкретния принос, защото капитанът на състава на Ненад Лалатович чудесно асистира на Нермин Хаскич за първия, а тогава и сам се разписа за втория гол на домакина. Но би било несправедливо спрямо остатъка от отбора когато всички похвали отидат към известния Цаки, въпреки че публиката го награди с овации. Петър Грбич и Лазар Ранджелович в почти всяка атака правеха отбраната на Парния валяк смешна, мъчиха я, разпарчетосваха и с помощта на споменатия Хаскич успяха да донесат на Раднички огромна преднина на терена.

Колко бяха опасни говори фактът, че накараха трима от защитниците на Партизан да направят нарушения за жълти картони. Може би това е една от причините заради които гостите доиграха мача в по-мек стил. С бързи промени на позициите в маневрите Раднички създаваше впечатление, че има играч повече. Започвайки от големия шанс за Ранджелович в шестата минута, па опита на същия играч малко преди да изтече половин час игра. Хаскич вкара четвърти гол през сезона. Светозар Маркович заспа в малкото наказателно поле и беше надскочен при центрирането. "Чаир" имаше втори повод за радост в самото начало на второто полувреме когато Ранджелович след контраатака подаде към Стоянович, а някогашният полузащитник на Цървена звезда стана немилосърден екзекутор на грешка, която секунда по-рано направи Неманя Г. Милетич след двойно подхлъзване.

В ранната фаза на мача Партизан можеше да стигне до преднина чрез Александър Шчекич, но се мъчеше да създаде нова възможност. Когато успя да го направи го чакаше Милорад Мажич. При 1:0 за домакините топ съдията на Сърбия неразбираемо не забеляза игра с ръка на Радован Панков в наказателното поле. Горан Закарич стреля, но Ристич отби, топката се върна към терена и Гомеш от 2-3 метра уцели гредата, а при следващия опит за изстрел от играч в черно-бяло топката се отклони от лявата ръка на Панков. Мажич не реагира, а гостите видимо се изнервиха след това.

Резервата Неманя Николич с ефектен удар вдъхна живот на състава от Хумско, който получи нова енергия и показа характер шест минути по-късно. Десният бек Неманя Р. Милетич реагира чудесно на топка от дълбочина и преодоля Боривойе Ристич. Това беше доказателство, че все пак отборът на Миркович е съставен от момчета с характер, които не се предават.

Нещо повече, гостите дори имаха шанс за тотален обрат, чрез Николич, а и Данило Пантич, но, с ръка на сърцето, какъвто мач беше, никой не заслужаваше да изгуби. Раднички и Партизан буквално дадоха всичко от себе си и в може би най-добрия мач от първенството показаха колко може да бъде качествен футбола дори и в Сърбия.

В Сърбия, където още веднъж се потвърди, съдиите са по-слаби от играчите. Дори и когато са най-добрите. Милорад Мажич не видя чиста дузпа в полза на Партизан, неговият помощник при западната трибуна Милован Ристич видя засада на Горан Закарич, въпреки че крилото на Партизан беше поне половин метър назад. Далибор Джурджевич не сигнализира при предполагаемо нарушение на левия бек Милетич над Грбич в ситуация в която играчът на Партизан в края на първото полувреме имаше вече жълт картон и трябваше да бъде изгонен. При резултат 2:2 Раднички отново нагъна съперника, имаше възможности чрез Стоянович и Станисавлйевич, а гол на резервата Марко Митрович беше отменен заради засада. Изглежда, оправдано.
`
Раднички (Ниш) - Партизан 2:2 (1:0)

1:0 Хаскич (35 мин)
2:0 Стоянович (47)
2:1 Николич (79)
2:2 Н. Р. Милетич (85)

Раднички: Ристич - Тодоровски, Панков, Бондаренко, Станкович, Црномаркович, Дринчич, Стоянович, Ранджелович (64 мин - Мркич), Хаскич (69 - Митрович), Грбич (77 - Станисавлйевич)

Треньор: Лалатович

Партизан: Стойкович - Н. Р. Милетич, Маркович, Валиенте, Н. Г. Милетич (55 - Урошевич) - Здьелар (49 мин - Николич), Шчекич - Янкович, Пантич, Закарич - Гомеш

Треньор: Миркович

Стадион: Чаир
Съдия: Милорад Мажич
Жълти картони: Грбич, Дринчич, Станисавлйевич (Р), Маркович, Н. Г. Милетич, Янкович, Валиенте (П)

Няма коментари:

Публикуване на коментар