вторник, 27 ноември 2018 г.

14 г затвор за атаката срещу автобуса на Борусия (Дортмунд)


Немският съд осъди днес на 14 години затвор обвиняемия за миналогодишната атака срещу автобуса на футболния клуб Борусия (Дортмунд).

Държавният съд в Дортмунд обяви обвиняемия Сергей В. в сходство с немските правила за защита на личните данни, за виновен по 28 точки от обвинението за опит за убийство и поставяне на експлозив, съобщи новинарската агенция ДПА.

Футболистът на Борусия Марк Бартра и един полицай пострадаха при няколко експлозии в близост до клубния автобус в момента когато напускаше хотел в Дортмунд, на тръгване за мач от Шампионската лига срещу Монако на 11 април 2017 година.

Днешната присъда приключи 11-месечен процес в който свидетелстваха играчи и тогавашния треньор Томас Тухел.

Прокурорите са съобщили, че той е взел заем, за да заложи, че ще падне цената на акциите на клуба Борусия (Дортмунд), а след това е извършил нападението над автобуса и опитал да го представи като атака на ислямски терористи. Дортмунд е единственият немски клуб чийто акции се котират на борсата.

При експлозиите е счупен прозорец на автобуса и Бартра е уцелен от шрапнел. Футболистът около месец не можа да играе, защото беше опериран заради счупена кост в китката. Обвинителите искаха доживотен затвор. Защитата е имала аргумент, че обвиняемият В. трябва да бъде осъден само за предизвикването на експлозията и трябва да получи много по-малко наказание.

Обвиняемият е признал, че го е извършил, но е казал, че никого не е искал да нарани или убие.

29-годишният гражданин на Германия, който е дошъл в страната от Русия на 13 години, е казал пред съда, че е опитал да симулира нападението и е направил експлозива така, че не е могло да се очаква някой да пострада. Той е арестуван десет дни след нападението.

Нито защитата нито прокуратурата не са заявили дали ще обжалват присъдата, съобщава агенция Франс прес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар