събота, 5 януари 2019 г.

In Memoriam: Драгослав Шекуларац


ФК Цървена звезда с голямо съжаление оповестява обществеността, че на 81 години ни напусна легендарният Драгослав Шекуларац.

Втората звезда на Звезда, нашият Шеки, легенда, майстор в бутонките, виртуоз... Човек който беше символ на едно време, футболист чието име и фамилия винаги се изговаря с уважение и удивление.

Драгослав Шекуларац е роден на 8 ноември 1937 година в Щип и със своите игри и голове в екипа на Звезда заслужи да попадне в избора най-добри играчи на нашия клуб за всички времена. Почина на 5 януари тази година.

Един от най-добрите дрибльори по тези пространства за първия отбор на Цървена звезда дебютира през 1955 година. За 11 години в клуба е изиграл 470 мача и е постигнал 119 гола, спечелил е седем титли държавен шампион и пет купи. Като треньор е спечелил дубъл, а отборът от Маракана, който остави на своя наследник в първия сезон след неговото напускане стана шампион на Европа и света.

"Кралят на дрибъла", втората звезда на Звезда веднага след Райко Митич, национал когато Югославия е била олимпийски шампион, четвърта в света и втора в Европа. За държавния отбор е изиграл 41 мача и е вкарал шест гола.

Шеки има, което много обичаше да апострофира, положителен баланс в дербитата с Партизан, в мачовете, които считаше за най-важни в кариерата. Често изтъкваше колко значими са били за него в началото на кариерата му съветите на легендарния Райко Митич, какво е усещането да вкараш победен гол във вечното дерби на ненавършени 18 години, как се е справял със славата...

През Цървена звезда са преминали повече от хиляда  върховни спортисти и всеки от тях е дал пример на терена и извън него е допринесъл с гордост милионната армия привърженици да изговаря името на всеки от тях. Все пак, съществуват хора на които успехът им е предопределен, особи на които в звездите е написано да бъдат успешни и популярни. За това е необходимо да притежавате голям чар, да бъдете джентълмен и господин, да ви обожават в обществото и задължително нещо което ви отделя от всички останали, да бъдете единствени. Всичко това красеше нашия Шеки.

Винаги се бореше за истината и правдата, за последиците не размисляше, беше много темпераментен, реагираше със сърце, а не с разум.

Пое първия отбор на Цървена звезда като треньор във втората половина на сезон 1988/89. Още в следващия (1989/90) спечели дубъл с големите девет точки преднина спрямо втория Динамо от Загреб (тогава за победа се получаваха по две точки). Все пак, Шеки за футбола означава повече от бройки и статистически данни, живееше за футбола по свойствен за себе си начин.

Няма съмнение, че Драгослав Шекуларац завинаги ще бъде запомнен като един от най-големите в историята на футбола, а всички онези, които са имали честта да го опознаят и поне веднъж да разговарят с него завинаги ще го пазят в най-хубавите спомени.

ФК Цървена звезда на семейството и приятелите на нашия Шеки изразява послание на най-искрени съболезнования.

Няма коментари:

Публикуване на коментар