понеделник, 24 декември 2018 г.

ВАР пристига в Хърватия, ето и колко струва!


Хърватия първа в региона ще използва ВАР технологията!

Още през миналото лято се е стигнало до предварителен договор, а след среща на делегациите на ФИФА и ИФАБ с представители на първенството, която ще се проведе през януари, със сигурност ще бъде дадена "зелена светлина" от следващия сезон да бъде въведена тази новост.

ХНС ще получи одобрение за задвижване на процедура по въвеждането на ВАР, след това обучение на арбитрите, а тогава и нужните поправки по стадионите, като "стаичка" само за ВАР съдиите.

Както съобщава 24 сата, ВАР технологията ще се използва на всички стадиони и във всички мачове, защото не би било справедливо да е само за дербитата, докато още през този сезон може да бъде тествана във финала за Купата на Хърватия и в някой шампионатен мач, за обучение на съдиите.

Всички клубове в Хърватската футболна лига (10) са приели ВАР технологията, така че десет стадиона ще трябва да получат лиценз за ВАР, заедно с този отбор, който влезе от втора лига.

Онова което е особено интересно за хората в региона е цената!

Както съобщава същият източник, разходите за ВАР технологията ще излязат около милион до милион и половина долара, а добрата вест за хърватските клубове е, че няма да платят нищо; чак 80% от разходите ще покрие ФИФА, докато остатъкът е за Хърватския футболен съюз (ХНС).

ХНС е кандидатствал по програмата "FIFA Forward" и чрез нея ще изплати най-големия дял вложение за ВАР технологията, докато Съюзът спечели доста от Мондиала, за да помогне на клубовете.

Според информациите, които през октомври е дал на Ал Джазира събеседник от Футболния съюз на Босна и Херцеговина, за тяхното първенство от 12 отбора въвеждането на ВАР технологията би било разход от най-малко два милиона долара, а от тези сметки може да се прецени какво означава това за Сърбия.

Супер лигата има 16 клуба, така че по оценката на хората от Хърватия и Босна и Херцеговина, за Сърбия минималната цена е между 2,4 и 3 милиона долара. С оглед на това, че в България са 14 - може би 2 до 2,5 милиона?!

В интервю пред сръбска медия президентът на ФСС Славиша Кокеза заяви, че ВАР технологията има "своите добри и лоши страни", че Съюзът "следва инструкциите на ФИФА и ще въведе ВАР когато бъде въведен в Шампионската лига" (ще бъде от елиминационната фаза на този сезон), както и направи констатация, че това е "скъпа инвестиция". Същевременно изтъкна, че в този случай биха помогнали УЕФА, ФИФА и държавата. Нещо подобно се говори и в България, като министърът на спорта наскоро призова за въвеждането на технологията и по нашите стадиони.

Предходно от сръбските клубове само Партизан "гласува" за въвеждане на ВАР технологията, която би помогнала на арбитрите при спорните решения, около които непрекъснато се разразяват бури.


КЪДЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ВАР ТЕХНОЛОГИЯ?

УЕФА реши да "побърза" с ВАР технологията и я въведе от елиминационната фаза на Шампионската лига, докато нормално ще се употребява от следващия сезон и в Лига Европа.

Англичаните дълго протакат, но накрая и те дадоха "зелена светлина" за ВАР, който вече се използва в турнирите за купите при тях, а след всяка нова грешка на съдиите се започва историята за това как би било различно да имат и видео проверката.

ВАР технология вече се използва на Световното първенство, а активно се употребява и в следните държави: Австралия, Белгия, Китай, Франция, Германия, Италия, Южна Корея, Мексико, Холандия, Полша, Португалия, Испания, Турция и САЩ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар