сряда, 13 февруари 2019 г.

Когато Борусия (Дортмунд) сътвори история на Уайт Харт Лейн


1/8-финалът от Шампионската лига с Тотнъм ще бъде 14-ия път в който Борусия (Дортмунд) се изправя срещу английски клуб в европейски турнир. Първият път беше срещу Манчестър Юнайтед през октомври 1956. Борусия е играла с "шпорите" два пъти досега - и има смесени емоции от тези сблъсъци.


През сезон 2016/17 в 1/8-финалите на Лига Европа се изправиха вторите отбори в Бундеслигата и Висшата лига. Но докато Борусия завърши този сезон като най-добрият вицешампион в историята на немския елит, "шпорите" в това време бяха замесени в борбата за титлата и не отдадоха същото ниво на внимание към двете си срещи с "жълто-черните".


Но това по никакъв начин не омаловажава двете представяния на Дортмунд, който - по думите на Шпигел - беше "близо до перфектността" в първия мач. Пиер-Емерик Обамеянг отбеляза дългоочаквания първи гол след половин час игра, а Марко Ройс с две попадения в средата на второто полувреме подсигури победата за Борусия.


Първа победа за немски клуб на Уайт Харт Лейн

Дортмунд взе преднина от 3:0 за реванша на Уайт Харт Лейн, където направи съсредоточено защитно представяне въпреки че последната линия никога не беше играла в тази формация преди. Впечатляващ гол на Обамеянг в 24-ата минута изведе "жълто-черните" на пътя на успеха, габонският нападател постигна много важния гол на чужд терен с фалцов удар завършил точно до дясната греда. С 4:0 общ резултат преднина на почивката, сблъсъкът много или малко беше решен, въпреки че имаше още един или два отлични момента щом започна второто полувреме. Обамеянг удвои преднината в 70-ата минута, въпреки че Сон върна едно попадение, Дортмунд успя да удържи победата и да стане първият немски клуб спечелил на Уайт Харт Лейн.


Две скорошни загуби в ръцете на Тотнъм

67 343 привърженици на Уембли в първия кръг на Шампионската лига през сезон 2017/2018 видяха доминиращо първо полувреме от Дортмунд, но домакините стигнаха до ранно повеждане благодарение на гол на Сон след контраатака в четвъртата минута. Андрей Ярмоленко изравни в 11-ата минута, само за да Кейн да върне преднината на "шпорите" в 15-ата минута. Последва неправилно отменен гол на Кристиян Пулишич (45 мин), както и на Обамеянг (56), когато италианският страничен съдия сбърка с вдигането на засада, а "шпорите" стигнаха до 3:1 чрез Кейн и нанесоха първа загуба на Борусия под ръководството на Петер Бош, който имаше отличен старт на сезона в Германия.


В реванша, който се проведе в кризисния за Борусия ноември, "жълто-черните" заслужено поведоха чрез Обамеянг, който беше брилянтно намерен от Ярмоленко в 31-ата минута. Роман Бюрки направи две супер спасявания, за да задържи преднината на своя отбор, но беше безсилен да спре звездата на "шпорите" Хари Кейн в 49-ата минута. Голът даде на Тотнъм нов живот и нанесе нов удар чрез Хьон Мин Сон в 76-ата минута, за да постигне победа с 2:1.


Няма коментари:

Публикуване на коментар