петък, 5 април 2019 г.

Остров в морето лъжливи футболни любови


Избавена от ръцете на хулигани и осмивана от страна на лъжлив милионер, Висла от Краков започна тих ренесанс с Куба Блашчиковски начело. Това е тяхната прекрасна история...

Мрачен и неравен терен в тренировъчния център на Висла от Краков, сместен в едно село отдалечено на 40 минути от втория по големина град в юга на Полша, потрепваше в началото на януари докато стотици привърженици в най-големия сняг и зима дойдоха да поздравят Якуб Блашчиковски.

Куба, 33-годишен полски полузащитник, е играл в някои от най-големите мачове в света, включително и финала на Шампионската лига през 2013 година като член на Борусия от Дортмунд, а и на две Европейски първенства и веднъж на Световно с поляците.

Но тази пролет Блашчиковски е километри далеч от тези славни дни. Той през зимата подписа договор с един от най-популярните полски клубове Висла от Краков, в който се е утвърдил като момче и на когото е обещал, че ще се завърне да завърши кариерата при представянето в Дортмунд през 2007 година.

Обаче, сигурно тогава Куба не си е представял, че отиването във футболна пенсия с обичания клуб ще бъде толкова бурно.

Блашчиковски през зимата пристигна от Волфсбург в един от най-чудните трансфери изобщо, тъй като заплата в Краков получава само виртуално, защото с още двама полски инвеститори даде заем на клуба от 1 330 000 злоти (около 300 000 евро), за да покрие неизплатените заплати на съотборниците.

Знаеше когато дойде, че Висла е сериозно в канавката и гордата й история е нарушена от редица скандали като поемането на клуба от страна на хулигани, недостига на пари и мистериозен чуждестранен инвеститор, който се предлагал като спасител, а изчезнал внезапно.

В ЧЕЛЮСТИТЕ НА ХУЛИГАНИТЕ

Проблемите на Висла датират от години назад, но започнаха да се натрупват през 2016 година когато дългогодишният собственик Богуслав Купиял решил да продаде клуба.

Купиял е бил един от най-успешните полски магнати в посткомунистическата ера, който се обогатил от кабелната компания Телефоника. През далечната 1997 година вложил част от своето богатство във Висла и трансформирал клуба в осемкратен шампион на Полша под неговото ръководство. Но Купиял доживял и голям удар когато започнала световната финансова криза през 2008, па през 2016 губещата Висла продал на един местен бизнесмен.

Купувачът съединил клуба с ТС Висла, привърженическа фондация, която вече контролирала останалите спортни клубове Висла. По-късно се оказало, че бизнесменът не е имал пари, така че след месец запалянковците купили Висла за една злота - около 25 цента.

В ерата на супер богатите собственици на клубове, най-често чужденци, олигарси или шейхове, продажбата на клуб, който е дал правото на управление на привържениците трябвало да бъде освежаване. Обаче, тази продажба е дала пълен контрол на местната хулиганска група под името Шаркс (акули).

"Почти всеки клуб в Полша има проблем с хулиганите, но във Висла хулиганите бяха клуба", заяви тогава Шимон Ячак, полски ТВ журналист, който разследвал този случай.


"Акулите" имат бурно минало и тревожна репутация, а в общественото внимание попаднали през 2015 година когато се фотографирали с нацистки поздрави заедно с привържениците на Лацио по време на дербито в Рим. Под ръководството на прословутия хулиган Павел Михалски, който излежал шест години в затвора заради замеряне с нож на италиански футболист по време на мач от Купата на УЕФА, "акулите" поели клуба. Чрез ТС Висла Михалски вкарал още двама хулигани в Управителния съвет на Висла и им дал управленски функции, а целият клубен маркетинг е поставен в служба на хулиганската група. Висла изведнъж станала банкомат за хора, които са били в сделка с хулиганите.

Когато обществото се възпротивило и поставило въпроси за ръководенето на клуба, президентката на Висла, която са поставили "акулите", Маржена Сарапата свикала пресконференция, за да отхвърли твърденията, че хулиганите управляват клуба. Но само няколко часа по-късно е издадена заповед за арестуването на Михалски, когото полицията обвинила за ръководене на хулиганска група и търговия с наркотици. Набързо след това и полските специални полицейски единици арестували няколко десетки хулигана, докато Михалски побягнал от Полша.

Аларма за реакция на властите е била и специална емисия, която подготвил Шимон Ячак и излъчил през септември миналата година. След нея, клубните управници подали оставки, а град Краков убедил Футболния съюз на Полша всички пари, които превежда на Висла да продължи да плаща на града, за да се покрият разходите по стадиона, който градът е финансирал. Михалски след това е арестуван в Италия, а през 2019 се очаква да бъде осъден.

Видеоклиповете с арестите на хулиганите и разследването на полицията в средището на ТС Висла утежнили намирането на инвеститори за този клуб. А след кредиторите, които търсили изплащане на своите вземания и неплатените играчи от първия отбор застанали на опашката.

На Висла й трябвал спасител.

ИЗМАМНИК ОТ КАМБОДЖА

През декември изглеждало, че са го намерили. Френски бизнесмен от камбоджански произход под името Ван Ли, твърдял, че иска сериозно да инвестира във футболните клубове по света и обявил, че е готов да купи 60% от собствеността на Висла от Краков. Остатъкът би бил притежание на компания Нобъл Кепитъл Партнърс, британски инвестиционен фонд, който представлявал шведският бизнесмен Матс Хартлинг. Цялата работа трябвало да струва около 12 000 000 полски злоти (2 700 000 евро).

Ли пристигнал в Краков да гледа мач на Висла, започнал да се среща с хора близки до клуба, но никой в този град не знаел нищо за него, освен имената и обещанието, че ще инвестира в клуба.

"Запознах се с Ван Ли, той е истински и съществува. Има документи, лична карта, гражданин е на Франция. Видях със своите очи", заяви Рафал Вислоцки, един от редките клубни функционери, който не е имал връзки с "акулите".

Ли, Вислоцки и останалите клубни функционери гледали на живо мача с Лех на 21 декември и загубата с 0:1. Това бил последният мач от есенния дял на първенството, а въпреки организационните проблеми и дълговете Висла е завършила първия дял на сезона на уважаваното осмо място. Ли в този момент дал да се разбере, че не е доволен от начина на игра, разказва Вислоцки, но му изглеждало, че френският бизнесмен знае как се ръководи футболен клуб.

"Когато му поставях трудни въпроси, знаеше да ми отговори", казва Рафал.


Договорът за купуването е подписан, всичко е било готово, но за функционерите на Висла едно нещо е било съмнително. Въпреки твърденията, че има по сметки милиони долари, Ли в Краков дошъл с редовна самолетна линия, а когато е завършена церемонията по подписване на договора в Градския парламент се скрил от фоторепортерите с помощта на черен чадър.

Повечето пари обещани за спешно решение на дълговете, които трябвало да пристигнат за няколко дни, никога не дошли. Ли, първоначално, казал на управниците на града, че телефонът му е откраднат и не е могъл да издаде нареждане парите да бъдат преведени. По-късно им е казано, че бизнесменът е получил сърдечен удар по време на полет със своя частен самолет към Ню Йорк.

Никога след това не са чули нищо за него, а шведският бизнесмен Матс Хартлинг, който му бил партньор казал, че Ван Ли е "престъпник, който трябва да се изправи пред правосъдието".

В тези моменти Висла от Краков е имала много по-сериозни проблеми от търсенето на инвеститор.

Трансферният пазар се отварял на 1 януари, а заради факта, че клубът е изгубил лиценз за участие в елита след натрупаните дългове и с купчина неплатени играчи, които заплашвали с напускане, на клуба е останало само няколко седмици да се стабилизира.

Вислоцки, който по-рано се е изтъкнал с воденето на школата, е избран за президент на клуба.

Блашчиковски, който станал излишен в немския Волфсбург, обявил, че размисля за завръщане в клуба. През януари, Куба и още двама бизнесмени обединили сили и осигурили на Висла животоспасяващата финансова инжекция, за да първо да плати на играчите. Също така, Блашчиковски се задължил, че ще играе за Висла докато клубът не се стабилизира и докато лицензът за участие в първа лига не изгуби префикса временен, който носи в момента.


Накрая, Висла продала осмина титуляри през януари, но идването на Блашчиковски смалило загубите в игровия кадър.

"Куба ни върна вярата, че можем отново да направим този клуб голям", каза Вислоцки.

ПРОБУЖДАНЕТО НА ВИСЛА

Няколко дни след началото на подготовката, която е белязана от завръщането на Куба, пристигнали и първите добри новини за Висла. На клуба от страна на Футболния съюз на Полша е издаден постоянен лиценз за участие, което било знак, че могат да започнат да продават билети за мачовете от пролетния дял на шампионата. Вислоцки по този повод разкрил, че клубът е продал 5% от собствеността на привържениците за по-малко от 24 часа с което са събрани 4 000 000 злоти, съответно малко под 1 000 000 евро.

Блашчиковски след това подписал договор, но правилата на полската лига не му позволили да играе безплатно. Затова решил 500 злоти (около 100 евро) да дарява на местния дом за деца без родителска грижа в Краков. Все пак, нов собственик продължава да се търси, защото без него би било невъзможно клубът да получи лиценз за участие през следващия сезон.

Треньорът на Висла Мачей Столарчук, който през миналото лято пое клуба, досега е работил само в ситуация на хаос и безпаричие. И той се е запознал с Ли, чийто празни обещания полските медии надували.

"Говореха, че ще бъдем полския Манчестър Сити. Но мога да кажа, че нито отбора, нито аз повярвахме и за миг в неговите лъжи", каза треньорът.

Неговата единствена грижа е как ще играе отборът в продължението на сезона. Куба Блашчиковски наистина е бонус за Висла, което показа във величествената победа над Легия от Варшава с 4:0 в голямото дерби на полското първенство.

"Всички гледат само в него, само за него се говори. А и всички съперници жестоко се трудят да го спрат. Затова нашата цел е да го защитим", подчерта Столарчук.

Все пак, след дербито не му трябваше защита от противниците, а от щастливите привърженици на своя отбор. Заради Якуб Блашчиковски след много години родители започнаха отново да водят деца на стадиона на Висла от Краков.

Куба е искра надежда за този клуб и и малък остров в морето лъжливи футболни любови.

Автор: Милан Здравкович

Няма коментари:

Публикуване на коментар