петък, 10 май 2019 г.

От 2024: ШЛ с 4 групи, втора и трета европейска лига, затворени системи...


Как ще изглежда Шампионската лига в близко бъдеще? Този въпрос мъчи много любители на футбола, но и повечето европейски клубове извън така наречения елит, който вече години опитва да се дистанцира от малките и да направи турнир по своя мярка - богатите да играят само с богати и да се заработват още повече пари.

От седмици изтича по някоя нова информация свързана с промяна на формата на елитния турнир от сезон 2023/24. Все по-гласно се говори за това и в обществеността, но управниците на УЕФА засега смиряват бедните като се оправдават, че всичко което можеше да се чуе досега са празни спекулации, съответно идеи, които им се предлагат от различни страни и за които тепърва трябва да се говори.

Последен с проверена информация се огласи Асошиейтед Прес, който се докопал до определени планове (идеи) на Сдружението на европейските клубове (ЕКА), а всичко това публикува Ню Йорк Таймс.

Същината е следната: един от плановете за преструктуриране на Шампионската лига, който ще се озове пред управниците на УЕФА подразбира полузатворена система на турнира, в който 24 елитни отбора на практика ще имат гарантирано участие, без оглед на класирането във вътрешните първенства. Четири отбора ще се класират през Лига Европа, участниците в полуфиналите, а четирите останали места ще са за квалификациите, или по-добре казано за цяла Източна Европа и още някои по-малко атрактивни първенства от Западна.

Разликата спрямо актуалната система би била доста голяма. Клубовете няма да са поделени в осем групи, а в четири с по осем отбора, с което засега ще бъдат задоволени апетитите на богатите за по-голям брой мачове с най-силните, или със себеподобните. Това, разбира се, би могло да се плати и много по-добре от телевизиите, в което е цялата същина.

Такава система подразбира, че в елиминационната фаза ще влизат четирите най-добри клуба от всяка група, докато всички останали ще играят за оцеляване. Ще има изпадане, но и то ще е контролирано. Съответно съставът на лигата не може да се променя в голяма степен.

Детайлите още не са разработени в пълнота...

Припомняме, още от по-рано съществува предложение за втори и трети ранг европейски турнир. Вторият също ще бъде от 32 клуба - това е сегашната Лига Европа - и сред тях, както се съобщава, ще се търсят всяка година четири нови участника в Шампионската лига. В тази лига ще изпадат четирите най-слаби отбора от ШЛ. Третият ранг ще наброява 64 клуба и ще събира най-бедните, между които повече от ясно ще спадат и клубовете от нашите пространства. Как ще се напредне от тази лига до Лига Европа още не е дефинирано.

Тази идея има подкрепата на най-големия брой богати клубове, но има и много силни опоненти. Срещу нея са управителите на Висшата лига и испанската Ла Лига, защото смятат, че националните шампионати по такъв начин ще изгубят своята важност. Което е напълно правилно мнение.

От УЕФА продължават да се бранят със същото:
"Всичко това са само идеи, за тях тепърва трябва да се говори"...

Няма коментари:

Публикуване на коментар