неделя, 23 юни 2019 г.

Нов сорт Румъния заплашва да засенчи златното поколение на Хаджи и Радучою


Янис Хаджи, Флоринел Коман, Георге Пушкаш, Тудор Балуца, Денис Ман, Кристиян Манеа... Време е да запомните тези имена.

Онези, които са започнали да помнят футбола там някъде в началото на деветдесетте се сещат за известния талисман Чао, майсторството на Пикси против испанците и гредите срещу Аржентина, немците на Матеус, провалът на Марадона на Мондиал 1994, но си спомнят и жълтите екипи, които тогава ни развеселяваха почти като нищо друго. Георге Хаджи, Флорин Радучою, Илие Думитреску и днес се помнят като стълбове на златното поколение на румънския футбол, тяхната победа над Аржентина в САЩ и днес се смята за най-големия мач на националния им отбор. Обаче, под палката на 38-годишният Мирел Радой, легенда на Стяуа и кръщелник на спорния Джиджи Бекали, човек толкова харизматичен, че още като играч е бил питан когато е решавано за това кой ще бъде нов треньор на гиганта от Букурещ, прави нов сорт Румъния, която би могла да помъти славата на известните асове от края на миналия век.

Чак и Хаджи е тук, синът Янис не само заради фамилията е първа звезда в отбора, който първо впечатли, разбивайки Хърватия с 4:1, за да след това в луд мач да разнесе и Англия с 4:2, постигайки четири гола в разстояние на едва 17 минути във финала на мача.

"Върнахме ги в самолета и ги изпратихме вкъщи. Дразниха ни техните подигравателни коментари, в които говореха, че сме трета лига в света на футбола. Бяха арогантни, съотборници от клуба ми казаха какво са говорили за нас, казах това на колегите в националния и това силно ни мотивира", горд беше Александру Паскану, бранител, който като син на имигранти професионалната кариера е започнал в Лестър, чийто член продължава да бъде, въпреки че от 2016 не е успял да се пребори за минута във Висшата лига.

Паскану е само един от чак деветимата румънски национали родени през 1998 година. Припомняме, на Европейското първенство в Италия и Сан Марино право на участие имат и момчета родени през 1996. Такива в Румъния са най-малко. Само левият бек Флорин Стефан и нападателят Георге Пушкаш от играчите с максимална възраст бяха в стартовите 11 против Англия. От пейката влезе Йонут Неделчеару, защитник когото УФА миналата година купи за 600 000 евро. Мениджърът Пиетро Чиоди опитваше да го отведе в Сампдория.

Точно толкова докато е бил на 17 години отделил Интер, за да отведе от Румъния Георге Пушкаш, всякак най-известното име в това трио момчета от набор 96. Тогава той отказал на Арсенал заради "нерадзурите", но в Милано рядко получавал шанс и през миналото лято за 3 250 000 евро преминал в Палермо. Сега трудно ще се задържи. Фенербахче вече се нареди на опашката. Турците имат дълга традиция с футболисти от Румъния.

Междувременно, истинската сила на румънците лежи в още по-младите таланти, като не трябва да се забравя, че те дойдоха в Италия без Разван Марин, когото Аякс взе това лято за 12 500 000 евро, контузеният Денис Драгуш, нападател на Виторул от набор 99. Той не е тук, но ни е интересен с изявлението което обяснява много...

"Уморихме се от румънския манталитет. Уморихме се от непрекъсната защита."

И да, точно това е което това поколение румънци прави вълнуващи за гледане като някога златната генерация с Хаджи. Те хапят напред, а като вкарат гол не се връщат в защита, а продължават да хапят. Англичаните бяха погребани от Пушкаш, Хаджи и абсолютният герой на деня Флоринел Коман. Момъкът влезе в 74-ата минута, веднага спечели дузпа от която Пушкаш отвори фестивала на попаденията, а след това в завършека и сам два пъти разтресе мрежата с далечни изстрели и закопа англичаните.

"Крал Коман", крещят днес заглавията на румънските медии, докато около 21-годишното крило вече се борят двете най-влиятелни фигури в тамошния футбол. Георге Хаджи и Джиджи Бекали, разбира се.

"Сега е добър, а?", така Хаджи боцна Бекали, припомняйки му по-ранните му критики на сметката на Коман, което и така е практика на собственика на букурещкия клуб.

Сега Бекали промени плочата и твърди: "Коман няма цена". Макар че има. В неговия договор клаузата за освобождаване е 100 000 000 евро което не е практика в румънския футбол, но Коман наистина е извънреден талант. Затова Бекали още преди две години го взе от Виторул за 2 000 000 евро плюс още 500 000 в бонуси. Отмъкна го пред Бенфика, обещавайки на Хаджи и 20% от следващия трансфер. През миналия ноември откупи и тези 20% за 1 000 000 евро. И изглежда добре направи.

Не повиши само Коман цената си. Янис Хаджи не се прослави през двете години във Фиорентина, но тате Георге сега на масата има предложение от своя бивш клуб Галатасарай от 8 000 000 евро, а за него разпитва и Аякс. И въпросът е дали тази сума ще е достатъчна, особено защото Виола, когато върна Хаджи във Виторул за 2 000 000 за колкото и го купи, задържа 30% от следващата продажба. Нещо повече, румънците умеят с медийни писания да вдигат цените на своите играчи, а накрая се задоволяват с трохи. Успехът на Европейското би могъл да промени това. При това, Хаджи е съзрял, през този сезон с капитанската лента около ръката води Виторул до третото място в първенството на Румъния.

Повече не можаха и трудно ще успеят, защото работата с хлапета е определението на Хаджи в неговия клуб, па Виторул в този състав има чак петима представители. Би имал и шести, ако Драгуш не се беше контузил. Само Хаджи между тях е носител на играта. Като се има предвид, че и Тудор Балуца проведе пролетта във Виторул, но като играч под наем, защото още през януари Хаджи го продаде на Брайтън за 3 000 000 евро. Легендарният Джика Попеску две години го предлага на Барселона, но те не искаха да го купят. Сега Попеску твърди, че на стадион Камп Ноу се каят, че не са го послушали. Балуца (1997) иначе е опорен халф, впечатлява с ръста си от 191 сантиметра.

Иначе, от 23 играчи в румънския състав, чак 11 са поникнали във Виторул на Хаджи! Докато легендарният Марадона от Карпатите работи, комшиите не трябва да се тревожат за бъдещето на своя футбол.

Кой още е тук?

Денис Ман да речем, още през зимата се писа, че Манчестър Юнайтед и Тотнъм са търсили информация за нападателя на ФКСБ роден през 1998 година. В неговия договор клаузата за откупуване е 50 000 000 евро. Играе като дясно крило, а се справя добре и в ролята на плеймейкър. Вещината в комбинация с невероятната бързина заради която оптимисти го сравняват и с Гарет Бейл го правят пъклен съперник за опазване. Свързван е и с Андерлехт, Рома и Фенербахче.

Продължаваме, десният бек Кристиян Манеа (1997) помогна на Клуж да спечели титлата в Румъния, но той още от 2014 е играч на Аполон, а кипърският клуб само го преселва под наеми. Когато през 2014 Манеа преминал в Аполон всички румънски медии са писали, че за същата сума от 2 500 000 евро отива в Челси. Пини Захави и Фали Рамадани нещо мътили тук, кой знае какво. През април се писало, че би могъл да премине в Рома, която за разлика от Клуж може да отдели 3 000 000 евро да го купи от Аполон. Тогава се спекулирало и че ще получи годишна заплата от 1 000 000 евро.

Още един флангови футболист Андре Иван (1997) през 2017 се преселил в Краснодар за 4 000 000 евро, макар че прекара миналия сезон във виенския Рапид под наем. Полузащитникът Александру Чикалдау също така е производство на академията на Хаджи, миналата година в трансфер на стойност 1 000 000 евро взе десетката в Университатеа, той е свързан със Севиля, Лион, Лил и Стандард (Лиеж). Да не забравяме и вратаря Андрей Раду, и него Интер го забелязал още като тийнейджър, през миналото лято го продал на Дженоа за 8 000 000 евро. Един от юнаците в победата над Англия, всичко спаси на островитяните, победата - както и обичайно - посвети на сестра си с тениска с нейна фотография. Починала е през 2006 година. Сега би била горда. Цялата страна е горда.

Преди старта на турнира коефициентът за румънците да спечелят групата беше 20, а чак 100 да се качат на покрива на Европа. Поред Германия и Франция преди всички, никой още не ги приема сериозно когато се говори за купата, но румънците вече не изглеждат като треторазредни футболисти?

Автор: Деян Станкович

Няма коментари:

Публикуване на коментар