понеделник, 21 октомври 2019 г.

Най-добрата фабрика за таланти в Европа! Партизан събори Аякс от върха, 6 балкански клуба в Топ 20


Най-добрата фабрика за производство на футболисти в Европа е "Земунело". Дълго Аякс важеше за лидер в листата на най-добрите клубове за развой на играчи, обаче, според изследванията на Института за научни изследвания в спорта, тази година го е задминал - Партизан!

Футболната обсерватория ЦИЕС, която събира и обработва данни от всички краища на света, формира списък с клубове, които дават най-много играчи в 31 най-добри първенства на Стария континент. Първо място в тази таблица заемат черно-белите. Тази година са дали чак 75 играча из Европа и така напреднаха с две позиции в сравнение с миналата, като освен холандците надминаха и киевския Динамо.

През октомври миналата година на европейските терени са тичали 69 играчи поникнали в "Земунело", което само по себе си беше напредък с десет места в сравнение с 2017. Сега и този резултат е увеличен, защото общо 75 момчета, които са минали или през школата на Партизан или през първия отбор сега за хляб заработват в чужбина.

Спад с едно място в тази класация в сравнение с миналата година бележи Цървена звезда (шеста позиция), като е произвела 59 футболиста за най-силните европейски първенства, двама по-малко отколкото през октомври 2018. В първите десет е още новосадската Войводина с 56, а от сръбските клубове в Топ 20 е още Рад (Белград), на 18-о място и 42 играча в различни краища на континента.

Този списък може да се разглежда двояко. От една страна, хубаво е поне в нещо да си първи в Европа, особено когато е чувствителната тема за производство на таланти - да надминеш величини каквито са Аякс, Спортинг, киевския, а особено загребския Динамо, който дълго представляваше символ на добрата работа в региона - обаче, също така безпаричието и лошите инфраструктурни и други условия в които сръбските клубове едва закърпват краищата ги принуждават да продават бисерите почти веднага щом се появят, без възможност да оставят следа в Сърбия.

От българските клубове единствен в класирането е Левски под №24 с 36 футболиста, двама по-малко в сравнение с 2018.

От друга страна, изследването на ЦИЕС показва, че самият крем на европейския футбол, все пак, избира други производства. Затова в списъка "производители", за играчи разхвърляни в петте най-силни първенства на Европа (Англия, Испания, Италия, Германия, Франция) няма нито един сръбски клуб. Тази компания предвожда Реал (Мадрид) с 39 футболисти в "петицата" пред Барселона, която дава петима по-малко.

Ето как изглеждат първите десет:

Няма коментари:

Публикуване на коментар