петък, 25 октомври 2019 г.

"Тук се е писала историята на Юнайтед" - поклон на стадиона в Белград


"Най-трудният тест за Юнайтед и то на стадион със специално значение."

С това заглавие Юнайтед на официалната страница на клуба представи гостуването на Червените дяволи в Белград против Партизан в третия кръг на Лига Европа.

Отборът на Оле Гунар Солскяер не се прослави в първите два кръга, но само с един постигнат гол взе четири точки и делеше върха с Партизан.

Отборът на Манчестър Юнайтед веднага след кацането в Белград отишъл да посети стадиона в Хумско на който се изигра мача. Защото този стадион има специално значение за Юнайтед.

През 1958 в реванш от 1/4-финалите на тогавашната Купа на шампионите играли Цървена звезда и Манчестър Юнайтед. Англичаните в първия мач победили с 2:1, а в Белград било 3:3. Юнайтед се класирал за полуфиналите, но при връщането към Манчестър самолетът спрял в Мюнхен, а тогава се случила една от най-големите трагедии в историята на спорта. Заради голямо количество лед самолетът не успял да полети и се разбил. Почти целият отбор загинал.

"Солскяер при пристигането в Белград веднага се запъти към стадиона на Партизан, място, което винаги ще бъде специално в историята на Манчестър Юнайтед. На този стадион Бебетата на Бъзби играли за последен път заедно. Солскяер ни каза, че всички са наясно със значението на завръщането на стадиона на Хумско 1 в Белград", пише в същия текст.

"Вярвам, че играчите знаят, че това е специално място за нашия клуб", заяви Солскяер.

Иначе, най-големият клубен успех в историята на Партизан също е свързан с Юнайтед. Тези два клуба играли полуфинал в КЕШ през 1966. На Олд Трафорд победил Юнайтед с 1:0, в Белград Партизан с 2:0. Във финала черно-белите загубили от Реал (Мадрид) с 1:2.

Две години по-късно Манчестър Юнайтед за пръв път стана шампион на Европа. Точно десет години след трагедията...

Няма коментари:

Публикуване на коментар