понеделник, 25 ноември 2019 г.

Дика Стоянович: "Маракана" има чудна мощ, историята да се повтори


Легендарният вратар и капитан на Цървена звезда Стеван Дика Стоянович, участник в известния мач против Байерн през 1991 година, казва, че реми на избраниците на Владан Милойевич с баварския гигант почти сигурно ще донесе европейска пролет.

Стоянович признава, че от 1991 година до днес съотношението на силите във футбола много се е променило, преди всичко заради силата на парите.

"Мачът има голяма тежест, защото може да ни донесе пролет в Европа. Ако завършим наравно бихме направили значителна стъпка към класирането в Лига Европа, докато победа би била феноменално постижение. Надявам се играчите на Звезда да не се поддадат на впечатлението от обществеността, че Байерн ще дойде без императив в Белград, с втория отбор, защото вече си е свършил работата в Шампионската лига", каза Стоянович за клубната страница.

Като потвърждение на това констатира, че в Байерн играят върховни футболисти и фактът, че триумф в Шампионската лига струва 2,7 милиона евро като награда от УЕФА.

"Байерн е фаворит, но Звезда в последните три сезона има рутина в играенето на такива мачове. Вярвам, че нашият отбор ще играе своята игра и ще пробва да победи. Не се съмнявам, че подготовката за мача ще бъде направена отстрана на треньорския щаб по правилния начин, треньорът Владан Милойевич няма да трябва много да мотивира състава", подчерта Стоянович, с напомнянето, че е доволен от самото участие в Шампионската лига, а всичко останало е премия.

"Много фаворити са идвали на "Маракана" и си тръгваха с наведени глави. Има тази "Маракана" някаква чудна мощ, никога не се знае. Може историята да се повтори."

Стоянович си припомни и епичните дуели с Байерн и известното 2:2 в Белград за класиране на финала в Купата на европейските шампиони в годината когато Звезда стана шампион на Европа.

"Чак сега трезво размишлявам за тези мачове, а си спомням повече реванша, защото вече всички ни виждаха на финал. А нас ни чакаше 90 минути пъклена борба, защото знаехме какво са немците. Крилатата фраза казва: "Всички играят футбол, а немците побеждават". Това за малко да се случи и тук, въпреки че първото полувреме го изиграхме феноменално, имахме много положения, Михайлович вкара гол навреме, а нашите играчи бяха малко егоистични. Спомням си, че треньорът Люпко Петрович на полувремето каза "Само си играйте вие с футбола, това са немци".

Един от забележителните моменти тогава беше и изравнителният гол на немците, когато след шут на Аугенталер топката мина между краката на Стоянович.

"Важното е, че се класирахме, този гол се помни и преразказва и днес. Когато го получих в главата ми беше само, че с този резултат преминаваме. Мотивирах себе си с факта, че с 1:1 отивахме напред. Обаче, последва и втори и започна драма. Беше като на ринг, те нападат, ние нападаме, греда. Невероятни картини, а после нашият гол, па четири минути пъкъл. Ние на терена се страхувахме по-малко от всички останали, защото е различно като участваш. Край и феноменална радост, но заслужихме да се класираме, защото в този сезон играхме майсторски. От четири полувремена с Байерн в три бяхме далеч по-добри", заключи той.

Мачът от 5 кръг на Група Б на Шампионската лига Цървена звезда - Байерн е във вторник на стадион "Райко Митич" от 22 ч.


Няма коментари:

Публикуване на коментар