понеделник, 16 декември 2019 г.

Сега някой ще се извини ли на румънците? Западът ги разпъваше, УЕФА потвърди - няма обиди на расистка основа


Западните медии, шведските и английските особено, с дни разпъваха румънците. Твърдяха, че в Източна Европа расизмът е всеобща проява. Румънците се питаха: за какво говорите? Никой нищо не чу преди Александър Исак на мача между Румъния и Швеция да отиде при съдията Даниеле Орсато и се оплака от обиди на расистка основа. Мачът беше прекъснат за 90 секунди, докато официалният говорител предупреждаваше публиката, че мачът ще бъде прекратен, ако това продължи. Само за да накрая да се окаже, че не е имало нищо!

Футболният съюз на Румъния обяви, че УЕФА след щателно разследване и прегледани над 250 минути видеозаписи, взети изявления от шведския лагер, не потвърждава, че Исак наистина е обиждан от някого на расистка основа. Имало е класическото "уа" за гостуващите футболисти, но расизъм - никъде.

Междувременно, сега това вече никого на запад не го интересува. След като дни очерняха нашите северни съседи, съобщиха новината в агенционен стил: Румънците освободени от обвинения.

Никой не помисля да се извини. А напомняме...

"Жалко е, че такива неща се случват, но какво да правиш? Мисля, че го приех добре. Питах съдията дали е чул нещо, след няколко минути отново се чу и ми каза, че ще прекрати мача, ако се повтори. Казах му, че не трябва, а той на мен, че аз решавам. А имаше някакви расистки подвиквания, неща, които нямат място във футбола... Не ме интересува това. По-добре да се игнорира. Винаги ще има идиоти, само не трябва да им се дава вниманието, което искат."

Така говори след мача Александър Исак. Надяваме се, че и сега ще проговори за тези "идиоти" и "расистки обиди". Защото понякога изглежда, че Западна Европа умее да бъде снизходителна към нас от изтока. Пражката Славия така след мача с Интер поиска от Ромелу Лукаку да се извини, защото тогава каза, че УЕФА трябва да реагира по-твърдо на расистките обиди. Които, както нито в Румъния, в Прага също не ги е имало. А като сме вече при подобни ситуации, на никого още не му е напълно ясно защо Сърбия е наказана за расизъм след мача с Португалия през септември, защото въпреки че привържениците опитваха да провокират Кристиано Роналдо, никой от журналистите не чу никакви обиди на расистка основа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар