сряда, 19 февруари 2020 г.

ХАЛАнд: По-ефикасен от Барселона, по-добър от Роналдо и първи в историята на ШЛ


Ерлинг Халанд е на половината от своя първи сезон в Шампионската лига и доста преди 20-ия рожден ден, с два гола за победата против ПСЖ (2:1) в първи мач от 1/8-финалите на ШЛ осъществи подвизи за историята на Борусия (Дортмунд), Шампионската лига и световния футбол.

Норвежкият нападател дойде в Борусия от Залцбург неотдавна, през зимния трансферен прозорец и още в първите седем мача постигна 11 гола. Нито един играч на великана от Дортмунд преди него не е бил толкова ефикасен в началото на кариерата в клуба.

С първия гол срещу ПСЖ стана и първият играч в историята на Борусия, който вкарва попадение в дебютните мачове за този клуб в Бундеслигата, немската Купа и Шампионската лига.

Халанд стана и първият тийнейджър в историята на Шампионската лига, който в един сезон на турнира постига 10 гола.

С това е свързано още едно негово постижение - за 10 гола в Шампионската лига му трябваха само седем участия, което е с чак четири срещи по-малко от който и да е друг млад играч, който е стигнал до тази бройка в ШЛ.

Халанд с головете за Борусия против френския шампион стана първият играч в историята на Шампионската лига, който в един сезон на турнира вкарва за два клуба. Доскорошният нападател на Залцбург направи този рекорд благодарение на промени в правилата за регистрация на играчи, които променят клуба през зимата, защото досега играч, който в първата част на сезона е играл за един клуб в турнира вече нямаше право да участва за друг.

Фантастичното голово постижение на Халанд в ШЛ през този сезон се украсява и от това: досега е вкарал 10 гола, един повече от целия отбор на Барселона.

От началото на сезона Ерлинг Халанд (19) е вкарал 39 гола, шест хеттрика, а до края на сезона има три месеца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар