събота, 21 март 2020 г.

Вземете пари от нас футболистите, нямам проблем да намалите заплатата със 70%, но не пипайте обикновените работници


Въпреки че пандемията корона вирус в Европа още не е достигнала своя връх, въпреки че отнема все повече животи, а в някои държави е едва в начална фаза, това не пречи на все по-голяма част от европейското общество да се занимава с винаги най-важния въпрос - парите.

След началната безгрижност на вестите за вируса в Китай, европейците полека преминаваха от една фаза в друга когато вирусът дойде тук. И макар за кратко въпросът за парите оставиха на втори план. Първо бяха заинтересувани, па изненадани, а после последваха треперене, шок, страх, паника... И след няколко дни започна да се повдига въпросът за парите, икономиката, печалбите. Накрая това стана централна тема и в спортната общественост. Колко пари ще загуби УЕФА, а колко ФИФА? Каква щета нанасят прекъсванията, а каква отказването на различни турнири? Кой ще взима цели, а кой намалени заплати? Как да се осъществят бюджетните планове без планираните приходи?

Така се стигна и до въпроса за изплащането на заплатите на футболистите. Дали трябва да получат заплата като не играят и не тренират? За това в интересно интервю за мадридската Марка говори испанският защитник Хуанфран Морено. Някогашният играч на Хетафе, Бетис, Реал (Мадрид), Депортиво, Уотфорд и още редица клубове, а днес член на турския Алания.

"Ще се случи и на нас футболистите, както ще се случи и на хората работещи в ресторанти. Както ще се случи на всички. С намаление на заплатата със 70%, очевидно футболистът ще усети по-малка щета отколкото строителя. Повече искам на мен да ми намалят заплатата отколкото да я намалят на моя баща, брат или роднина, които са строители. Нека свободно ми намалят заплатата със 70%, няма да имам никакъв проблем да продължа живота. Но защитете обикновените работници", поръча Хуанфран.


Някои клубове като Лион, Вердер или Борусия (Мьонхенгладбах) вече обявиха намаления на заплатите на своите играчи.

"Чух, че Лион иска да приложи специална регулация според която може да уволни работници, да им намали заплатата или да ги "замрази" за определен период. Лион опитва да избута историята за прекратяване на сезона, защото е имал лоши резултати. Сега искат да се смята класирането от миналия сезон, за да се докопа до Шампионска лига, с оглед, че този сезон с резултатите няма и да участва в Европа. Това е жалко. Искат да спечелят от такава ситуация. Такива хора са жалки случаи", заяви испанецът.

Хуанфран играе в Турция, която последна в Европа прекъсна футболното първенство заради вируса COVID-19.

"Допреди няколко дни тук имаше малко случаи, но също така е истина, че броят на заразените в сряда изведнъж скочи на 200. Вземат се много мерки, затварят се граници, училища, ресторанти, фитнеси... Първенството е стопирано в четвъртък заради рязкото увеличение на заболелите".

Джон Оби Микел се противи, че трябваше да играе за Трабзон, критикува официалните лица в Турция открито и беше уволнен.

"Имаше загрижени играчи, които показваха недоволство. Но не на такова ниво като Оби Микел. Поне ще се отнася до моя клуб. Нормално е да се вземат някакви мерки и да се стигне до недоволства. Миналия четвъртък казаха, че няма да прекъсват лигата, защото имаше само един случай. Искаха да продължат и когато бяха 15 случая. Тогава започна да се забелязва нервност при играчите, които видяха какво се случва в другите държави. Играчите искаха първенството да се прекъсне и лигата накрая ги послуша. Все пак, мисля, че в случая на Микел има нещо друго, освен короната", загря Хуанфран спекулациите, че се е стигнало до скандал между Микел и Трабзон около неизплатени заплати и бонуси.


Много се говори и за датата за продължаване на сезона. Какво ще стане, ако продължи след 30 юни когато официално на много играчи им изтичат договорите?

"Мисля, че лигата няма да бъде прекъсната трайно, както ще бъде в Испания. Казаха ни, че ще продължим когато ситуацията се успокои. Играчите знаят, че трябва да играят до края, ако има такава нужда. Цял свят се труди да вложи максимални усилия, па и ние футболистите не трябва да бъдем различни. Не виждам защо бихме били изключение от другите хора, които ще трябва да работят повече и да наваксат пропуснатото."

Хуанфран говори и за президента на Барселона Хосе Мария Бартомеу с който е имал неприятен епизод преди три години. Тогава в Барселона тежко се контузи десният бек Видал, а трансферният срок беше свършил. Както в скорошния случай когато доведе Мартин Брайтуайт извън трансферния прозорец според специално правило в испанския футбол, така и тогава искаше да доведе Хуанфран като замяна за Видал. За да се откаже когато Хуанфран каза, че иска да премине от Депортиво и си навлече гнева на привържениците в Ла Коруня. Остана в отбора, но като предател.

Испанските журналисти сега го питаха за мнението за президента на Барселона.

"Ако искате сега да плюя по Бартомеу, можете и сами. Имате материал. На мен поне не ми плащат да плюя играчите на Барселона в социалните мрежи както го прави президентът на техния клуб Бартомеу. "Феномен" човек... По-добре би било да се скрие в миша дупка и да млъкне докато не премине всичко. За мен е отвратителен заради начина по който управлява Барселона. Лошо се държи като публична личност и затова обществото трябва да го "коли". Президент на един от най-големите клубове в света не може да се държи така."

Не вини Бартомеу, че не е преминал в Барселона.

"Не е виновен той. Моето ядосване заради тази ситуация беше моя грешка. Те направиха разумен ход, че не ме доведоха. До края на сезона оставаха десетина мача, не можех да играя в Шампионската лига и е нормално, че не искаха да платят 8 000 000 евро за човек, който няма да им е нужен след няколко месеца. Аз бях губещ, но те направиха правилен ход, че не ме взеха."

Няма коментари:

Публикуване на коментар