събота, 21 март 2020 г.

НБА отдаде почит на Бора Станкович


Вестта, че е починал Бора Станкович, почетният генерален секретар на ФИБА и дълги години един от водещите хора в световния баскетбол, отекна и в НБА кръговете.

И управителите на най-силната баскетболна лига на света усетиха длъжност и задължение да отдадат почит на легендата на югославския и световен спорт. Комисарът на НБА лигата Адам Силвър публикува съобщение в което каза:

"Бора Станкович беше един от най-големите баскетболни лидери. Звезда на националния отбор на Югославия, стана дългогодишен генерален секретар на ФИБА и изигра незаменима роля в глобализацията на баскетбола и приближаването на хората по време и след Студената война. Неговата визия, заедно с покойния комисар Дейвид Стърн, беше НБА играчи да се доведат на Олимпийските игри и да се повдигне нивото на играта в международните турнири както на клубно, така и на национално ниво.

Влиянието на Бора се усещаше от участието на Дрийм тима през 1992 година до десетилетия дългата практика НБА отбори да играят извън Америка, до днешната лига, в която чак 25% от играчите не са родени в САЩ. Силното партньорство между ФИБА и НБА, което доведе до проекта "Баскетбол без граница" и много други видове сътрудничество, които водеха глобалния развой на баскетбола, представляват завета на лидерството на Бора, човешката топлина и духа на сътрудничество. Чрез играта, която толкова обичаше, Бора промени неизброимо много животи на хора по света. НБА отправя най-дълбок израз на съболезнование към семейството на Бора и неговите многобройни приятели в международното баскетболно общество", написа Адам Силвър.

Борислав Станкович, един от основателите на югославския баскетбола, почина на 95 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар