събота, 21 март 2020 г.

Марко Йевтович: Турците са фанатици, но не са екстремисти


Въздишка на облекчение. Колективна. Държава с 80 000 000 жители отстъпи пред атаката на COVID-19 и сред последните в света сложи катинар на стадионите и залите. Същевременно обърса потта от челата на спортистите, поне няма да трябва да се излагат на опасност във време на най-голямата планетарна криза от Втората Световна война.

Дълго се опъваха турците, играха сякаш заразата се шири покрай тях, малко се инатиха за мачове без публика докато всички други затваряха игрищата, за да в средата на седмицата да вземат решение в полза на здравия разум.

"Не се играе, брате", изпратил Адис Яхович СМС на Марко Йевтович в четвъртък следобед. Изведнъж и гласът на полузащитника на Коняспор получил спокойствие.

"Най-накрая, отложиха и при нас", падна камък от сърцето на сръбския полузащитник след съобщението на министъра на спорта и младежта на Турция Мехмед Касапоглу, че спортът на територията на някогашната Османска империя се спира до второ нареждане.

Разбираемо, защото...

"Тренирахме, играехме мачове, а вярвайте ми, никой не мислеше за футбол. Идваме в спортния център и щеш не щеш говорим дали ще се спира, ще се играе с или без публика, коментираме вестите от света. С дни не се поздравявахме, следвахме препоръките на специалистите, държахме дистанция, бяхме максимално внимателни, след всеки мач всички пространства на стадиона са дезинфектирани. В такива обстоятелства буквално не ни беше до спорт."

Полузащитникът обясни как футболът е потиснат чак в трети план. Приоритетите за една нощ се променили.

"Датчанинът Йонсон с дни не знае как да се върне в държавата си, защото границите са затворени. И ние балканците - а ни има доста - имаме същия проблем, летищата не работят. Държим се. На мен ми е тежко, защото не мога да видя седеммесечния си син, но поне знам, че семейството е в Суботица, откъдето е съпругата ми. Ако не мога обратно в Сърбия, поне съм във всекидневен контакт с фамилията. Футболът сега не е важен, така че турците направиха добър ход, че прекъснаха първенството."

Въпреки че имаше протести. От изявленията на изгонения Джон Оби Микел можеше да се заключи, че управниците на Трабзон са настоявали да се играе, за да нападнат шампионската титла. Натежал е здравият разум, намерил изражение в изявлението на легендарния треньор Фатих Терим "да не сме си намерили животите на улицата?"

"Интересно е, че точно Галатасарай настояваше да се играе пред зрители, а като не мина това искане искаше стадионите да бъдат празни, след това пак даде идея да се върнат привържениците... Общо объркване. Отекнаха и тук думите на Микел, противиха се и други футболисти. Просто, всеки гледа от своя ъгъл, но това е момент когато трябва да бъдем обединени около идеята за здравето и да не излагаме нито себе си, нито другите на опасност. Ако УЕФА е решила да премести Евро за 2021 тогава е логично и първенствата да спрат. Докато не отмине хаосът."

Временната или трайна пауза в тамошната Супер лига спря и бягството на Коня от опасната зона. Отборът от Централна Анадола няма загуба вече в четири кръга - и то в дуели с конкуренти за оцеляване, Кайзери, Касъмпаша и Малатия - за да като бонус да запише и победа над Фенербахче.

"Хванахме гостите от Босфора неподготвени. Може би повече размисляха за короната, отколкото за футбола, ха-ха-ха... Имаме качествен състав, запазването на статуса не би трябвало да се постави под въпрос. Добре започнахме сезона, до средата на септември бяхме във върха на класирането, по-късно влязохме в лоша серия, но сме по-добри от отборите в дъното и ако се играе като свърши кризата, уверен съм, че ще останем в лигата."

Част е от вероятно най-изравнения шампионат на територията на Стария континент. В четири точки са събрани първите четири отбора: Трабзон и Истанбул Башакшехир имат по 53, следват ги Галатасарай с 50 и Сивас с 49. Кой ще мине пръв през финала е въпрос на стойност 1 000 000 долара?

"Няма човек на тази планета, който би могъл да сложи ръка в огъня кой ще бъде шампион. Таман мислиш Сивас е на добър път, когато криза го застигна и него. Когато нас Фенер през есента ни прегази на неговия стадион казах "тези ще бъдат първи". Е, не. Истанбул ББ изглежда сериозно, добре играе в Лига Европа, Трабзон е лидер и наистина има извънреден нападателен потенциал, Галатасарай играе най-постоянно в последно време... Няма шанс да се предвиди развръзката. Лигата е такава, че два поредни добри резултата те изпращат в борбата за върха в класирането, а два лоши в долната част. Всеки всекиго може да победи, в това е чарът."


И за още нещо. Обикновено турците приемаме като народ, който прекалява, в зависимост дали техните клубове или национален отбор побеждават или губят. Не е рядък случай привържениците да счупят телевизор, ако нещо не им харесва, но 26-годишният футболист уверява, че това са предразсъдъци.

"Турците буквално са обсебени от футбола. Истински фанатици са, всички знаят, всичко следят, чак тукашното първенство смятат за най-доброто в Европа. Първо Супер лигата, после всичко останало, испанци, англичани и така поред. По-малко ги интересуват отколкото техния турнир. Медийното покритие е извънредно, чак ми се е случвало да ме спират в Истанбул, да ме разпознаят. За почти две години не съм имал нито една неприятност. Струва ми се, че се прекалява когато се казва, че са екстремни. Не са, вярвайте. Много обичат своите клубове. Например, Коня е град с повече от 2 000 000 жители и стадионът, който приема 38 000 зрители непрекъснато е претъпкан. Е, това е разликата в сравнение с нас. Обичат хората футбола и доказват това, идват редовно на мачове, подкрепят, обаче, няма инциденти както понякога се представя. Напротив, тук напрежението е чисто спортно, гледат как да окуражат, подкрепят, наистина разбират футбола", завърши Марко Йевтович

Автор: Александър Йоксич

Няма коментари:

Публикуване на коментар