вторник, 28 април 2020 г.

10 години откакто никой не е празнувал така загуба: Пръст в окото на Барселона от Жозе!


Създаде хаос и намери начин как от него да излезе като победител...

Когато един ден Жозе Моуриньо завърши треньорската кариера и искрено отговаря на въпроса за най-любимия мач в който е водил някой клуб, не е невъзможно сред първите асоциации да бъде и една загуба...

На днешния ден преди точно десет години (28 април 2010) Жозе Моуриньо претича целия терен на стадион "Ноу Камп" пред привържениците на Барселона - въпреки че току-що загуби мача.

Става въпрос за реванша от полуфинала на Шампионската лига от 2010 година в който Интер, тогава воден от Моуриньо, дойде с вдигната глава, след като почтено разклати Барселона, побеждавайки с 3:1. Отборът на треньора Пеп Гуардиола в този момент беше най-доминиращия в Европа, някои казват и за всички времена, като със своята тики-така подлудяваше всички противници и никой нямаше решение за тях.

Един от първите, който намери начин сериозно да ги повреди беше Жозе Моуриньо, чийто Интер "сложи в кафез" Лионел Меси, както португалецът каза по-късно, а нападението свърши своето.

Интер на "Меаца" победи с 3:1, и то след обрат, тъй като Барса поведе с гол на Педро, но Снайдер, Майкон и Милито пробудиха надеждата на 80 000 привърженици, че спечелването на Шампионската лига, за пръв път от шейсетте години на миналия век, е възможно когато имате Жозе Моуриньо.

Между двата мача минаха само осем дни, мнозина се питаха какво ще подготви Моуриньо за реванша, какъв ще е отговорът на Пеп Гуардиола, а очаквано битката се води и извън терена.

"Испанците искат да стигнат до финала и е сигурно, че ще правят натиск над съдията", каза в нощта преди реванша Моуриньо и призова съдията Франк Де Блекере да не се подава на провокации, казвайки, че е поръчал на своите играчи да се държат в рамките на феърплея.


Не е никаква тайна, че Барселона във времето на Пеп Гуардиола, някои ще кажат и преди и след много добре знаеше как да "изиграе" и така да получи предимство, а от това най-много се плашеше Жозе Моуриньо...

Интер започна мача с петима дефанзивни футболисти, Кристиян Киву беше "допълнен" във формацията с идеята да помогне по крилото, но след половин час основният план на "Специалния" пропадна, защото Тиаго Мота получи червен картон.

Блъсна Серхио Бускетс, на когото не му беше проблем да допълни малко холивудска подправка, па съдията Де Блекере реши да изгони някогашния ученик на Барселона.

Това означава, че Интер още "по-дълбоко" ще се брани, до края на срещата, която продължи чак 96 минути, не отправи нито един удар към вратата на Виктор Валдес, докато Жулио Сезар беше под постоянен натиск, а се помни неговата голяма намеса след удар на Меси, който сто хиляди души на стадиона "вече виждаха във вратата".

Огромен принос в отбрана дадоха Ето`о и Мунтари, които изтичаха километри и километри, а Барселона с чак 73% притежание на топката успя да постигне едва утешителен гол чрез Жерар Пике.

До края на мача оставаха едва няколко минути, резервата Боян Къркич успя да отбележи за 2:0, което означаваше класиране за Барселона на финала на "Сантяго Бернабеу", но съдиите видяха игра с ръка на Яя Туре - и заради това попадението беше отменено.

След най-дългите 96 минути в живота на привържениците на "нерадзурите" - беше даден край на мача след който последва известното празнуване на Жозе Моуриньо...

"Специалния" направи спринт по терена на "Ноу Камп", сочейки привържениците на Барселона. Празнува бурно и дори Виктор Валдес дойде да го спре и да каже, че не е хубаво това което прави, но не можа да му попречи да продължи своето шоу.

Наистина, изглеждаше малко съмнително когато се празнува загуба, но в това беше събрано всичко онова което е "пекло" Моуриньо откакто се е решил да се занимава с треньорската професия.


Смятал е, че в Барселона, където е бил преводач и помощник треньор на Боби Робсън, жестоко са го подценили, като два пъти са решили да ангажират други треньори вместо него, а с тази обиколка на "Ноу Камп" си затвори вратата т.е. пейката на клуба от Каталуния за всички времена.

След това отведе Интер и към титлата в Шампионската лига, по-късно пое Реал (Мадрид) и продължи съперничеството с Пеп Гуардиола, но никога не беше забавно както на 28 април 2010.

В този мач беше толкова "упорит" и вбесяващ, не само заради известното празнуване с което провокира пълния стадион, а дори "подслушал" разговор на своя някогашен играч Златан Ибрахимович и Пеп Гуардиола - човек който нямаше отговор на такива хитрини.

Моуриньо направи хаос - и намери начин как от него да излезе като победител!


Автор: Милутин Вуйчич

Няма коментари:

Публикуване на коментар