сряда, 29 април 2020 г.

Денят в който Мохамед Али стана истински герой


Преди 53 години, на 29 април 1967, Мохамед Али стана истински герой. По мнението на мнозина, най-добрият боксьор за всички времена, на днешния ден отказа да участва във войната във Виетнам.

"Нямам проблем с виетнамците. Те никога не са ме нарекли чернилка", каза Али преди началото на войната.

Дошъл в наборния център в Хюстън и надлежните го извикали по името получено при рождението - Касиус Марселус Клей младши, но той и след третото извикване не пристъпил.

Още тогава е бил световен шампион в тежка категория, а малко повече от две години по-рано шокира света с преминаваме към исляма и включването към "черните мюсюлмани". Промени името на Мохамед Али и не пожела да воюва против Виетнам.

"Не искам да пътувам 16 000 километра, за да помогна в убиването и паленето на други хора, само за да помогна на доминацията на белите робовладелци над тъмните хора по света. Това е време и епоха когато такова зло трябва да изчезне. Защо бих хвърлял бомби и стрелял по смуглите хора във Виетнам, когато т.нар. черни в Луисвил са третирани като кучета и са им отнети основни човешки права."

Заради отказването на военната длъжност е наказан парично с 10 000 долара и е осъден пред изцяло бяло жури на наказание от пет години затвор. Тъй като веднага е подадена жалба и платена гаранция, в затвора не е влязъл, но три и половина години му е било забранено да има състезателни мачове, след което е освободен от Апелативния съд.

"Откраднаха му трите най-добри години в неговата кариера. Когато беше на върха, не можеше да боксира", каза веднъж треньорът Анджело Дънди.


Въпреки че в началото със своята позиция е контрирал повечето американци, те с времето разбрали посланието на Али и преминали на негова страна.

Улиците в Северна Америка са били изпълнени с протести срещу онова което се случвало във Виетнам. Мнението на американското общество допълнително е поляризирано, започвайки да разбира Али, по-късно превръщайки го в огромен идол и влиятелна личност за цели поколения.

Мохамед се върнал към професионалния бокс и тогава започнала златната ера на този спорт, в която участвали още Джо Фрейзър и Джордж Форман.

Известни са "Битката в джунглата" и "Трилърът в Манила", а Али се профилира не само като един от най-добрите боксьори за всички времена, а и като една от най-големите и най-влиятелни личности в историята на човечеството.

В аматьорската кариера е постигнал 100 победи и само четири поражения, докато в професионалния бокс като победител е излизал 56 пъти, със само 5 загуби. Многократен шампион е в тежка категория и човек, който всявал страх в костите на всички съперници.


"Трудно е да бъдеш скромен когато си велик както аз. Лети като пеперуда, жили като пчела. Ръцете не могат да ударят онова което очите не могат да видят. Чак и ако сънуваш да ме биеш, по-добре ти е да се събудиш и да се извиниш. Дали ще има още един боксьор, който пише стихове, предвижда мачове, бие всичко наред, разсмива хората, насълзява ги, а да е толкова висок и хубав като мен?", са някои от легендарните изрази на Али.

Освен ринга неговият живот е бил таблоидно колоритен - имал е много любовници и се е женил пет пъти - със Соня Руа (1964-1966), с Белинда Бойд (1967-1976), с Вероника Порше (1977-1986) и с Йоланда Уилямс (1986), с която е отгледал девет деца и множество внуци.

През 1984 явно обяви, че боледува от Паркинсон, а на 3 юни 2016 почина в Скотсдейл, Аризона.

"Животът е хазарт. Можете да бъдете наранени, но хора гинат в самолетни катастрофи, губят ръце и крака в автомобилни катастрофи. Хора умират всеки ден. Същото е и с борците - някои умират, някои са контузени, а някои продължават напред. Просто не позволявайте да вярвате, че това ще се случи на вас."

Автор: Никола Джукич

Няма коментари:

Публикуване на коментар