сряда, 3 юни 2020 г.

Дортмундският талант и футболната философия на Ред Бул - не е лоша комбинация


Нито 4:0 в голямото дерби против Шалке, нито 6:1 с Падерборн в миналия кръг... Дори и триумфът против Байерн за Супер купата на старта на сезона - нищо от това не повлиява значително на ветровете, които тези дни веят в Рур и опасно люлеят стола на Люсиен Фавре. Колкото и да са наясно с надмощието на Байерн Ханс-Йоаким Ватцке и неговите сътрудници се надяваха, че този сезон биха могли да прекъснат баварската доминация, особено след една трета от сезона, когато клубът от Мюнхен, тогава още с Нико Ковач на пейката, се хлъзна на седмо място и серийно пропускаше точки.

Но нищо такова. Когато беше важно - Борусия не се справи. В първия дял на сезона, на Алианц Арена, Байерн разби замислите на Фавре (4:0), за да преди осем дни Ханзи Флик буквално да го "изработи". И нищо от драма във финала на Бундеслигата. Още една година тъга за армията привърженици в жълто.

Оттук вече не изненадва, че вече надига низ от имена и се спекулира за потенциални наследници на опитния швейцарски специалист. Макар че Фавре има много силна опора в определени структури на медийния живот в Германия повечето познавачи на условията в Бундеслигата смятат, че в Дортмунд в новия сезон ще се влезе с нов треньор. Досега най-често се споменаваха имената на Нико Ковач, Ерик Тен Хаг и Даниел Фарке, за да Билд в днешния брой да "представи" нов кандидат - Джеси Марш!

Става въпрос за американец с едногодишен треньорски опит в Европа (като старши треньор), а преди няколко дни спечели първи трофей в кариерата с РБ Залцбург - би в австрийската купа Аустрия Лустенау с 5:0. Марш е продукт на Ред Бул, съответно Ралф Рангник, на когото беше помощник през миналия сезон в РБ Лайпциг, така че знае езика и има известен опит в Бундеслигата. Неговото кредо е: Успехът във футбола се определя от подходящия манталитет.

Много повече от този трофей в австрийската купа Джеси Марш прославиха миналогодишните игри в Шампионската лига, където Залцбург се изправи в много тежка група с Ливърпул, Наполи и Генк. "Биковете" играха чудесен футбол, записаха две победи и бяха най-ефикасният отбор с 16 попадения. Ерлинг Халанд буквално експлодира при Марш, а представи и още няколко млади играчи...

Когато през зимата му продадоха Халанд, Понграчич и Минамино падна на второ място, зад ЛАСК, но с отнемането на точки на клуба от Линц Залцбург се върна на лидерската позиция, така че Джеси Марш е на път да спечели дубъл.

"Това не е шибан приятелски мач, това е Шампионската лига", ще остане запомнен неговият жесток говор на полувремето на мача против Ливърпул на Анфийлд, когато австрийците успяха да настигнат 0:3, за да накрая да претърпят поражение - 3:4.

Билд пише, че неговият стил на игра е оформен от Рангник, съответно Ред Бул школа: храброст, активност 90 минути и агресивна преса.

А това напълно се вписва във философията, която ценят на Вестфален...

Няма коментари:

Публикуване на коментар