вторник, 9 юни 2020 г.

Клуб с впечатляваща история: Най-голямото чудо на сезона каквото Германия никога не е виждала


Клуб с турбулентна история, който някога е бил значим играч на европейската сцена, а днес в исторически полуфинал се завръща на най-голямата сцена.

ФК Саарбрюкен е най-голямото чудо в немския футболен сезон, а може би и изобщо в европейския. Този клуб стана първият в историята на Купата на Германия, който като участник от четвърта лига проби до полуфинала.

Там ще ги чака Байер Леверкузен (тази вечер в 21:45), а до тази среща стигнаха по невероятен начин - с шокиращо елиминиране на елитния Фортуна Дюселдорф.

Герой беше вратарят Даниел Батц, който по оценката на Софаскор получи чиста десетка за своите изяви. При резултат 1:1 спаси дузпа в 83-ата минута, а след това още четири в инфарктната престрелка, която продължи чак до 10-а серия.

Играли във френската и немската лига, основали предтечата на Шампионската лига

Саарбрюкен така изписа най-хубавите страници на своята модерна, нискоразредна история. Онази по-старата история е много интересна - Саарбрюкен в историческите книги има и участие в Шампионската лига, но не като представител на Германия.

В следвоенната епоха след Втората Световна война е било много турбулентно в Германия. Държавата победена във войната е била окупирана, а всички спортни колективи разпуснати. Саарска (Саарланд), съюзна държава Саарбрюкен, се озовала под френска окупация като Саарски протекторат.

Французите планирали да отделят Саарска, държава на самата западна граница, от Германия и да я присъединят към себе си. Саарска така получила дори и свой национален отбор, който бил признат и от ФИФА, а в квалификациите за СП 1954 играли против бъдещия шампион на света - Западна Германия.

Гръбнакът на националния бил от съставен от играчи на Саарбрюкен, който, любопитно, през сезон 1948/49 спечелил френската Лига 2, но след протест на останалите клубове отказали влизане в елитния ранг. След това излязли от френския футболен състав и две години играли само приятелски мачове.

Тогава са основали Internationaler Saarlandpokal, турнир в който, заради твърде слабата конкуренция в родния протекторат, канили различни чуждестранни клубове. Този турнир се смята за един от предтечите на Шампионската лига.

Играли в първото издание на Шампионската лига като представители на днес несъществуващо държавно творение

През 1952 година саарските клубове започнали с процеса на завръщане в немския футболен състав, а Саарбрюкен в първото участие в старото немско първенство спечелил второ място.

Междувременно, Саарският протекторат е съществувал до 1957 година, а Саарбрюкен като представител на това творение получил възможност да участва в първото издание на Шампионската лига, тогава още под старото име Купа на шампионите.

Саарбрюкен в първия кръг играл против големия Милан и дори победил в гостуването с 4:3. Все пак, в реванша Милан победил с 4:1 и се класирал напред.

Саарбрюкен до създаването на Бундеслигата през 1963 значително отслабнал, така че негово включване в новия елитен ранг е било доста спорно в това време. Това се оказало оправдано, защото веднага изпаднал убедително, в компанията на първата лига до днес ще проведе още едва пет сезона.

За последен път изпаднали през 1993 след което започнала ера на финансови проблеми и влачене по нисшите лиги. Саарбрюкен така срещу Байер ще получи възможност за най-големия мач в историята за по-младите привърженици, а в очите на онези по-възрастните, които си спомнят златните времена, това ще е завръщане към значимостта след повече от половин столетие чакане.

Автор: Домагой Грбавац

Няма коментари:

Публикуване на коментар