четвъртък, 9 юли 2020 г.

Европейският футбол губи 4 милиарда евро заради короната


Европейските футболни клубове очакват, че през тази и следващата година ще изгубят общо четири милиарда евро заради пандемията корона вирус, твърди Европейската асоциация на клубовете.

ЕКА в своето изследване оценява, че клубовете от 55 европейски държави през този сезон ще имат загуби от 1,6 милиарда евро, а 2,4 милиарда европейски банкноти ще бъде загубата за сезон 2020/21, като в изследването не са включени приходите от трансферните прозорци.

"Резултатите показват, че финансовото влияние на корона вируса над европейските клубове още в този момент е своеобразен сеизмичен шок. За съжаление, този шок ще продължи и през следващия сезон, това ще е истинска екзистенциална криза за футбола", каза Чарли Маршал, изпълнителен директор на ЕКА.

Заради пандемията много спадна стойността на самите играчи и клубове, а играенето на мачове пред празни трибуни допълнително застраши печалбата на клубовете.

В 10-те първенства, които обхваща изследването на ЕКА, включително петте най-богати и най-силни - английското, френското, немското, италианското и испанското, клубовете през този сезон се сблъскват със загуба от 400 милиона евро от непродадени билети, а тази сума ще бъде три пъти по-голяма през следващия сезон, ако мачовете се играят без зрители.

Предвижда се и голям спад на заплатите на самите играчи, а през предстоящия трансферен прозорец ще се види истинската картина колко е погоден футбола от пандемията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар