вторник, 4 август 2020 г.

Най-лудото първенство на Европа: Румънците излъчиха шампион в мач на внезапна смърт


Какво решение взеха румънците, това го няма и във филм.

Когато си помислите, че футболът в България или Сърбия е необикновен, основно се появяват турците да го оборят. Когато помислите, че в Турция е необичайно, ето ги румънците!

Невероятно решение в северната ни съседка футболен мач, който не е от последния кръг да бъде финал на сезона!

Така стоят нещата. Румънците в края на редовния сезон разделили класирането, така някои отбори в доиграването за титлата изиграли по 10, а други едва осем мача. Накрая няма и да завършат сезона с еднакъв брой мачове, а причините са препоръките на УЕФА.

Проблемът се появил заради среща, която Университатеа трябва да играе против Астра. Този мач е отложен, защото футболисти на Астра били положителни за корона вирус.

Във втория дял на сезона, по-точно плейоф за титлата, Клуж е изиграл девет мача (до вчера - б.р.), докато Университатеа с един по-малко. Но, това нищо не означава...

Клуж е лидер с 46 точки, отборът от Крайова го следва с 44 и тъй като е невъзможно да се определи по друг начин шампион, междуособната среща е финал.

Който победи е шампион на Румъния! В случай на равенство? Ясно, продължения, дузпи и така нататък, както иначе се играят мачовете за купата.

Мачът е в Крайова, но няма привърженици. Затова запалянковците на втория в класирането правят празник около стадиона и се подготвят за празнуване на титлата. Няма да присъства и Дан Петреску, известен футболист и треньор на Клуж. Той е в изолация, така че играчите трябва да се борят за трофея без него.

Европа получи своя последен шампион за сезон 2019/2020! Клуж победи като гост в Крайова с 3:1 и така стигна до своята шеста титла в Румъния, а трета поредна.

Само няколко часа преди мача беше решено този мач, който трябваше да е полуфинал от плейофа, на практика да е финал!

По-рано през сезона УЕФА реши, че шампионът за сезона трябва да е ясен до полунощ на 3 август! Затова е и взето решение в случай на равенство да се играят продължения и дузпи.

Клуж спечели и така потенциално е сред най-тежките съперници за Цървена звезда в жребия за втория кръг квалификации за Шампионската лига, особено ако получи и домакинство.

Крайова поведе в 10-ата минута, когато Дан Нистор стреля от над 20 метра, преодолявайки безпомощния Арлаускис. Клуж не изглеждаше като бранител на титла до 36-ата минута, когато при първата възможност стигна до изравняване.

Най-добрият играч през целия сезон Чиприян Деак от ъглов удар уцели в главата Паул Винисиус, а бразилският защитник вкара топката в мрежата, стигайки до пети гол през сезона. И това беше началото на края за домакина, когото само късметът спаси от още един получен гол до отиването на почивка.

Малко над 10 минути бяха нужни през второто полувреме на гостите да стигнат до обрат. Отново Деак беше асистент, още веднъж нарисува топката за свой защитник, този път Кевин Боли, който беше оставен напълно сам.

Крайова имаше надежди поне за продължения до 75-ата минута и спорна ситуация, която предхождаше дузпата свирена в полза на Клуж.

Урош Чосич събори в наказателното автора на изравнителния гол за Клуж Винисиус, а главният съдия Хацеган показа бялата точка. Но дузпата не беше спорна, а основният въпрос беше дали Винисиус беше в засада при центрирането на Деак.

Много възможно е в следващите дни медиите в Румъния да пишат и говорят за този спорен момент. Двукратният асистент пое отговорността от бялата точка, а третата топка във вратата на Крайова отхвърли всички дилеми около това дали Клуж за трети пореден път ще е шампион.

Победата на Клуж придоби повече тежест поради факта, че Дан Петреску не можеше да води отбора, защото през деня беше дал положителен резултат на тест за Covid-19.


Няма коментари:

Публикуване на коментар