събота, 14 ноември 2020 г.

Футболът вече не интересува почти никого

 
Футболът е голям бизнес, а основата на този бизнес са телевизионните права, които генерират най-голямото количество пари в спорта. Телевизиите и преди крояха състезателния календар, но през този сезон колко е гибелно това.

Домагой Вида изигра 45 минути против Турция в Истанбул преди да разбере, че е положителен за корона вирус. Няколко часа преди това Клоп остана без втори от тримата централни защитници в състава, когато Джо Гомес се контузи на тренировка на английския национален отбор.

Този сезон би могъл да влезе в историята, защото шампионите ще се решават от контузии, зарази и фактът, че най-добрите играчи са ограбени и преуморени. Причината са налудничавите решения на УЕФА заради които отборите са накарани да играят незначителни турнири и незначителни мачове.

ТВ договорите и футболната организация работят директно в щета на клубовете и самата игра. Пандемията корона вирус ни доказа това.

Кой ще преживее до Европейското?

През този сезон ще бъде изигран най-лудия футболен маратон в историята, а играчите се сблъскват с усилия с каквито досега никога не са се срещали.

Най-добър пример за това е Висшата лига. От рестарта след корона паузата до началото на Европейското първенство през лятото на 2021 година има 390 дни. В тези 390 дни играчите на английските клубове ще имат само две седмици почивка и то на парчета. В този период ще изиграят 47 шампионатни мача, потенциално 13 срещи в Шампионската лига или 15 в Лига Европа, потенциално шест в Купата на ФА (без преигравания), също толкова в Купата на Лигата (също без преигравания) и възможни мачове в европейската и английската Супер купа.

Най-добрият английски клуб в теоретично най-успешния сезон може да изиграе 78 двубоя за 390 дни. Англичаните могат да бъдат щастливи, че никой от тях не е спечелил Шампионската лига и няма като Байерн да играят допълнителни два мача през декември на Световното клубно първенство. В тази програма не са сметнати задълженията с националните отбори.

Някои играчи от последните мачове за сезона ще седнат в самолетите за Евро. На този турнир ще играят чак 24 национални отбора, почти половин Европа.

Не трябва да се забравя, че през лятото на 2019 година се игра Купата на африканските нации, което означава, че африканските играчи нямат лятна почивка две години. През лятото на 2019 година се игра и Копа Америка, а тя ще се проведе и следващото лято, което означава, че и южноамериканците три лета подред няма да имат истинска почивка. В края на лятото веднага започва нов сезон, насред който през ноември и декември ще се играе Световното първенство в Катар.

Един от най-гласните критици на новия календар беше Юрген Клоп: "Преди знаехме, че декември е най-трудния месец, онзи който трябва да преживеем. Сега октомври е декември, ноември е декември, а декември остана декември. Темпото е убийствено. Изгубихме Александър-Арнолд и съм сигурен, че английският селекционер не е щастлив заради това. Ако се проведе Европейско първенство, под въпрос е кой ще е готов да играе на него."

УЕФА кара националните отбори да играят заради ТВ права

Вместо да разтовари календара колкото е възможно повече, УЕФА реши да проведе Лигата на нациите, приятелски турнир чиито предложения не разбира вероятно и онзи, който ги е направил. Въпреки че в извънредни околности може да се намери ново решение, един от главните аргументи за провеждането на новата Лига на нациите беше фактът, че нейните резултати ще са условие за европейския дял квалификации за Световното първенство през 2022 година и е важна за създаването на коефициент и сила на групите. 

И докато футболният свят мълчаливо прие изиграването на турнира за който на никого не му пука, невероятно е и лудо УЕФА в такива околности да налага още и приятелски мачове.

Срещу такава програма се разбунтува и немският селекционер Льов: "Танцуваме по ръба. Тежки условия, хладно време, тренировки и мачове на всеки три дни, всичко това ще го платят играчите. Ако ние като треньори не бъдем максимално внимателни, скоро ще имаме големи проблеми. Календарът е твърде наблъскан. Онези, които решават за това трябва да помислят за промени, никой не иска сериозни контузии."

Какъв е смисълът от мач между С отборите на Турция и Хърватия, който няма значение откъм резултат, за който трибуните са затворени и няма да се гледа от никой извън тези държави.

Отговорът ни даде И Ес Пи Ен, който от източник в английския футболен съюз разбрал, че единствената причина за организиране на приятелски мач с Нова Зеландия са парите от телевизионните права. Много съюзи по света зависят от тези пари и жестоко се борят в УЕФА бройката мачове на националния отбор да не намалява. Заради това между останалото се повишава и броят отбори на големите турнири.

Когато Нова Зеландия отказа срещата заради страх от разпространение на корона, англичаните много бързо намериха нов противник, защото иначе трябваше да се откажат от част от печалбата "от седем цифри", съответно няколко милиона паунда.

Нямаме наглед цялата статистика на гледаемостта на приятелските мачове, но имаме показатели, които посочват ясно заключение. Немският футболен национален отбор от началото на Лигата на нациите бележи най-слаба гледаемост от 2004 година, откакто Билд разполага с такива данни, а приятелската среща против Турция събори негативния рекорд. Полуфиналът в Лигата на нациите между Англия и Швейцария не е бил сред 30-те най-гледани футболни мачове в Англия тази година, а по-слаби резултати от обичайното записват и датската и френската представителна гарнитура.

Клубовете забраняват на играчите пътувания с националните отбори. Звучи лудо, но този път са прави

Футболът заради алчността още днес търпи тежки последици и на дълъг път такъв модел е неизпълним. С това станаха наясно и клубовете. Вече писахме за възможността да не пускат своите играчи да участват в националните отбори, но сега за пръв път го виждаме на дело. Вердер обяви как няма да пусне играчите в националните отбори, защото тяхното пътуване включва задължително оставане в самоизолация за период, който не е по-кратък от пет дни. В проблеми се озоваха и Фиорентина, Рома, Лацио, Сасуоло, Дженоа и Интер. Местните власти не разрешиха на техните играчи поради епидемиологични причини да напуснат държавата. Някои от тях, като Коларов и Милинкович-Савич, все пак отпътуваха за Сърбия за мача с Шотландия, но не се знаеше дали ще могат да играят.

На клубовете им прекипя и макар че години само търсеха причина да опазят играчите от участия за националните отбори, сега абсолютно са в правото си. Защо Ювентус в такава ситуация би пуснал Роналдо да отиде на безсмислен мач против Андора и да рискува контузия или заразяване, което го вади за две седмици, колкото трае карантината, а трябва да му плати милион долара заплата за този период? Във време на пандемия ситуацията е още по-лоша, защото клубовете не държат играчите под собствен надзор и зависят от това съюзите строго да спазват протоколите, за да се минимизира опасността от зараза. В противен случай ги заплашва ситуация, която се случи на Аякс, където първоначално 11, а след повторените тестове седем играча отпаднаха за мач в Лига Европа.

Такова положение в дългосрочен план е неустойчиво. Последиците няма да мерим в дългосрочно бъдеще, те са видими още днес. 

Най-големите клубове играят грозно, защото играчите им не могат да си стоят на краката

Почти всички големи клубове имат големи проблеми в играта, а това е тясно свързано с новата програма. Най-напред сезонът внезапно беше прекъснат през март и април, когато обикновено се цели най-добрата форма. След това изиграха завършека на сезона в сгъстена програма и в следващия преминаха без никаква почивка.

Достатъчно е да се погледнат класиранията в най-силните световни първенства и да се види, че положението в тях е изравнено повече от всякога. Реал, Барселона, Ювентус, Интер, Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Челси, Манчестър Сити, ПСЖ. Така изглежда списъкът с клубове, които през този сезон имат тежко разбираеми издънки или слаба форма и големи проблеми в шампионатите. Сити е десети в лигата, Арсенал и Манчестър Юнайтед се намират в долната половина на таблицата. Барселона спечели по-малко от половината мачове в първенството, а Ювентус има повече ремита от победи.

Като сравним постижението на четирите най-предно класирани клуба във Висшата лига и Ла Лига през този и миналия сезон, ясно се вижда тенденцията на спад в играта на почти всички клубове.

Бунт на играчите против УЕФА и ФИФА

Качеството на футбола спадна. Отборите все по-трудно държат висок ритъм за дълъг период, а линиите и съставите много по-често и много по-лесно се разрушават, което води до игра без глава и крака. Футболът качествено е значително по-лош отколкото по същото време миналата година, а треньорите все по-трудно и по-трудно намират решения за проблемите, които се натрупват с всеки изминал ден.


 

Според изследване проведено от Атлетик, броят на контузиите във Висшата лига силно расте. Смятайки само травмите, които са последица от умора, прекомерно усилие и стрес на мускулите, а не удари и счупвания, които са последици от физически контакт, броят травми в първите пет седмици на Висшата лига е пораснал с 42% в сравнение със същото време миналата година.

Д-р Йоел Масон, спортен учен от университета в Йена в Германия, обяснява възможните последици: "Клубовете твърде бързо влязоха в период на прекалено големи натоварвания. Знаеха, че нямат време за подготовка и побързаха с трениране ориентирано само над футбола и съкратиха частта от тренировките предвидена за физическа подготовка."

Допълва и че такъв модел е неустойчив: "Отборите трябва много внимателно да балансират между почивката от предходния и подготовката за следващия мач. На организма трябват и до 72 часа да се възстанови напълно, а това време се удължава когато непрекъснато напрягате мускулите. Заради това е изключително трудно да се поддържа тялото здраво в програма в която играете на всеки три дни", заключи.

Сезонът не е редовен

Този сезон едва в малка част ще се решава от играчите. Значение ще получат лекарските служби задължени за оправяне на контузии и рехабилитация, кондиционните треньори, които повече от всякога ще трябва да водят сметка за натоварването на играчите. Треньорите ще бъдат принудени да дават почивка на най-добрите играчи или да ги загубят за по-дълго време, а тогава ще страда и играта.

Класирането и резултатът накрая на сезона в голяма степен ще се определят от фактора късмет. Правните протоколи свързани с корона вируса се различават от държава до държава и е изключително трудно да се организират международни турнири и пътувания. Така наскоро Динамо и Волфсбергер в ключов мач от групата в Лига Европа играха без повечето титуляри, а двата клуба изразително зависят от наградите на УЕФА. Парите от УЕФА са главна ставка в бюджета на клубовете. Ако Динамо беше налетял на отбор, който имаше повече късмет, съответно по-малко заразени, щеше да има голям недостатък заради фактор, който не може да контролира.

Съмнително е, че такъв сезон е редовен. Короната и контузиите оформят кадровия капацитет за мач и вече не гледаме среща между най-добрите играчи на два клуба, а двубой между докторските служби, кондиционните треньори, корона протокола и чистия късмет. С наближаването на края на надпреварите, проблемът ще става все по-очевиден, а лесно може да се случи ситуация най-големите клубове в случай на разпространение на вируса да трябва да изиграят четвъртфиналите в Шампионската лига с играчи от Б списъка.

След седем месеца, в които за най-добрите европейски играчи няма да има спирка, започва Европейското първенство. Има ли Евро смисъл, ако на него няма да гледаме най-добрите играчи или те заради умора ще играят на половината от своя капацитет? Кого го интересува такава надпревара? Преобладаващо само УЕФА и търговците на ТВ права.

Тони Кроос преди няколко дни чудесно откри проблема: "Ние играчите сме кукли в ръцете на УЕФА и ФИФА. Те изобщо не мислят за играчите, Лигата на нациите и Световното клубно първенство са турнири, които съществуват само, за да се спечелят колкото се може повече пари." 

Футболът живее от ТВ права и продажба на мачове. Английският съюз е спечелил 326 милиона долара, или 57% от общия бюджет за 2019 година, само от продажбата на ТВ права.

Не трябва да се правим, че живеем в романтична реалност. Светът и футбола още не са били в такава ситуация, но УЕФА заради краткотрайна корист и спасяване на "продукта" заплашва дългосрочното бъдеще на футбола.

Става въпрос не само за здравето на играчите, а и за интереса на публиката, която все по-често изказва недоволство от новите турнири и надпревари, които водят до спад на футболната стойност. Положението е неустойчиво и УЕФА трябва да намери друг начин за спасение.

Автор: Вице Карин

Няма коментари:

Публикуване на коментар