четвъртък, 19 ноември 2020 г.

Видич с отворено писмо: Системата работи за вас и мениджърите, не за футбола

 

От години футболните поклонници в Сърбия се надяват на това, начело на ФСС да видят някое добре познато лице. И може би още няма да се случи, но Неманя Видич нанесе голям удар на актуалното ръководство начело на Футболния съюз на Сърбия. Славният сръбски защитник в отворено писмо жестоко нападна президента на ФСС Славиша Кокеза и неговите колеги за чието напускане от дни се спекулира.

Видич, както казва в писмото към което има и видео като потвърждение на автентичността на мейла, усетил нужда да каже всичко, което му е на сърце след последните мачове на националния отбор на Сърбия. Започва с "Достатъчно вече". И след това тръгва да изброява всички "успехи" на ФСС. С ясно посочване с пръст: отговорността за всичко лошо в сръбския футбол е точно в канцелариите на Теразия.

Съобщението на Видич представяме в цялост, след като получихме потвърждение от много места, че наистина той го е изпратил.

"Достатъчно вече!

Имам нужда да кажа онова което ми е на сърце и да споделя своето мнение с обществеността.

Тази система е деструктивна и краткосрочна. Харчи футболните работници, истинските футболисти и треньори са за кратка употреба, поставя хора на функции със съмнителни намерения.

Цялата система работи в интерес на мениджъри и функционери, а не в интерес на футбола. Разрешава на хора, меко казано със съмнителни биографии, да печелят огромни пари. Система, която сменя треньор, който се класира на Световно първенство?!

Футболистите и треньорите са осъдени да сътрудничат с такива хора, защото, за съжаление, те са тези, които решават за тяхната съдба. Учат децата, че за пътя до успеха е важно кой е твой мениджър, а кой треньор, защото качеството не е мерило, нито футболно, нито човешко.

Такъв начин на функциониране започва от младежките категории. Докато играч стигне до първия отбор той е научил всичко противно на онова което трябва да му създава емоция и уважение към екипа, който носи (спортен и отборен дух, честна игра, да играе най-добрият...). Едва когато това се промени, тогава всеки играч ще се бори да играе в такъв национален отбор! Както казва нашият народ: "Както сееш, така и жънеш".

Такава система трае вече дълъг низ години. Казват, винаги играчите и треньорите са виновни, което е и логично, но не защото не са добри футболисти, а лоши хора, не искат да играят за националния отбор. Нито един треньор/селекционер не е струвал в последните 20 години, дори и когато се класира на Световно първенство! Но тяхната система продължава да е добра!

А от чия система е излязъл този кадър?

Да ви е срам!

Обаждат се винаги послушковци, които критикуват последиците, а не причината за проблема, и така бранят президента и гнилата система от която самите имат корист от години, а не споменават "успехите", които е постигнал президента на Съюза (нередовността на първенството, неспортните отношения между Звезда и Партизан, с това и разделения в обществото, задълбоченото недоверие в сръбския футбол и съдийската организация, да не говоря за "успехите на националния").

Способните хора при нас във футбола са онези, които манипулират системата и закона! Само ги питайте откъде са им парите и как са ги спечелили!

Докато това не се промени - няма напредък!

Баш ме интересува кой ще е следващият специалист, който ще се обади да защитава такава система."

Функцията на Славиша Кокеза във ФСС никога не се е люляла така. Защото който каквото и да мисли, малко хора в сръбския футбол имат дума с по-голяма тежест от тази на Видич. И не се съмняваме ни най-малко, че има малко хора с по-голяма подкрепа сред народа.

Остава само да се види, означава ли това, че Видич би могъл да се върне в сръбския футбол? Или само реши да оголи истината?

Няма коментари:

Публикуване на коментар