понеделник, 14 декември 2020 г.

Сърбия уволни Тумбакович


Постът селекционер на националния отбор на Сърбия от днес е свободен. Изпълнителният комитет на Футболния съюз на Сърбия гласува за смяна, както се казва "прекратяване на договора по взаимно съгласие" с Любиша Тумбакович на днешното заседание. 

"Орлите" ще бъдат без селекционер, тъй като ФСС още не е успял да намери нов стратег или да договори условията с него. Следващият мач е чак през март догодина, а в сръбската футболна централа смятат, че има време да се намери подходящия човек, който би повел отбора в световните квалификации.

Така след година и половина безславно завърши мандатът на Любиша Тумбакович на поста селекционер. Дълго, почти 20 години фигурира като кандидат, а когато получи шанс - не успя. Ако за неуспеха в квалификациите за Европейското първенство не може да му се брои като провал, защото пое състав в много трудно положение след катастрофата срещу Украйна, то пълният провал и поражението от Шотландия насред Маракана във финалния бараж е.

Имаше повече от година Тумбакович да подготви състава за двата мача от плейофите в Лигата на нациите, с Норвегия в Осло беше почти съвършен, а когато всичко трябваше да завърши с победа над Шотландия, която никой не поставяше под въпрос, "орлите" изиграха скандално лош мач, в който и до продълженията достигнаха с гол в последната минута.

Този грях на Тумбакович не беше простен и щом съдията свири за край от ФСС дойдоха сигнали, че селекционерът ще бъде уволнен.

Кой ще е следващият селекционер остава отворен въпрос. Кандидат номер едно е Владан Милойевич, за когото обаче трябва да се плати голяма неустойка на неговия клуб Ал Ахли. Все повече растат шансовете на Саво Милошевич, който преди няколко месеца напусна Партизан с посланието, че никога повече няма да работи в сръбския футбол. Но, не би било първи, нито втори или трети път Милошевич да си промени мнението.

В Съюза са готови да преговарят и с кандидати от чужбина, макар че двамата досегашни чужденци селекционери на пейката на Сърбия бяха тотални грешки, Дик Адвокат не изчака и до половината на квалификациите на скамейката.

Който и да се хване за работа след Тумбакович ще има пъклено тежка задача, защото първите два мача на пейката може и да са решаващи в надпреварата към Световното първенство, защото Сърбия през март първо посреща Република Ирландия, а само четири дни по-късно Португалия. Всичко освен четири точки би довело "орлите" до ситуация още след 180 минути игра да са в изоставащо положение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар