вторник, 22 февруари 2011 г.

10 неща, които не знаете за ФК Копенхаген


10 – най-младият клуб, който продължава участието си в Шампионската лига. Основан през 1993 г след обединението на КБ и Б1903, два от най-успешните стари клубове на Дания. Новият отбор е ефективно създаден, за да играе на „Паркен“, модерен стадион с голям капацитет в датската столица.

9 – Челси е играл европейски мачове в Копенхаген не веднъж, а два пъти. Повечето фенове на лондончани помнят сезон 1998/1999 г, когато в турнира за Купата на носители на национални купи „сините“ победиха с общ резултат 2:1. Но колко от тях се сещат за гостуването в Копенхаген през 1960 г? По онова време Лига Европа е с името Купа на панаирните градове. Датчаните участват с отбор на име Стаевнет, също популярен като Копенхаген ХІ. Челси печели със 7:2 общ резултат от двете срещи, в които блести Джими Грийвс, а в сблъсъците не участва нито един футболист на КБ или Б1903.

8 – Клубът има над 20 000 регистрирани члена. Създаването на Копенхаген е с ясната цел за успех в Европа. Ръководството твърди, че за това е необходима подкрепа от многобройни привърженици. Гражданите на датската столица оправдават очакванията, като при последното преброяване на регистрираните фенове те са 21 700. Тази цифра трябва да накара мнозина, които мислят отбора за „малък“ да преосмислят позицията си. Средната посещаемост на шампионатните двубои на „Паркен“ е сходна с обявената цифра и доста по-внушителна от най-близкия и най-свиреп враг – Брьондби.

7 - Защитниците се познават идеално. Зденек Поспех, „Занка“ Йоргенсен, Микаел Антонсон и Оскар Уендт сформират една от най-стабилните отбрани в Северна Европа. Част от причината за техния успех е взаимното разбирателство – всеки от тях е пристигнал в клуба между 2006 и 2008 г и оттогава играят заедно. Не е чудно, че отборът допусна едва пет гола в груповата фаза, като три от тях срещу Барселона.

6 – Изпрати повече национали на Дания на Мондиал 2010 от който и да е друг отбор. Да, Копенхаген беше клубът с най-много представители в „червения динамит“ на изминалото световно. Триото Йеспер Гронкяер, Вилиам Квист и Йеспер Кристиансен защитава честта на страната.

5 – Само един от настоящия състав е играл в Англия. Много фенове ще разпознаят само едно име от състава на Копенхаген и това е Йеспер Гронкяер. Атакуващият халф или нападател игра в Челси и Бирмингам, като през 2000 г подсили лондончани срещу внушителна сума. Той е единственият в редиците на Копенхаген, който е пробвал силите си в Англия. Повечето от останалите са играли само в Скандинавия или Бразилия.

4 – Формата в първенството е невероятна. Копенхаген е изиграл 19 шампионатни мача през този сезон, печелейки 16, а в останалите три завърши наравно. С 19 точки преднина пред втория ОБ Одензе, изглежда титлата ще остане на „Паркен“ за трета поредна година. Какво значение има това за Шампионската лига е отворен въпрос, но датчаните са в зимна пауза от декември.

3 – Разполага с една от най-борбените средни линии в Европа. Предполагайки, че Копенхаген разчита на четирима в средата на терена, феновете очакват заплахи. Наред с опитната защита, халфовете са голямо вдъхновение. Капитанът Вилиам Квист е лидер с голям опит, а освен него има доста възможности, като например Кристиан Боланос от Коста Рика. Най-добрият е Клаудемир – млад бразилец, който основно играе дефанзивна и борбена роля, но и създава доста ситуации. Той може да заиграе и на по-високо ниво.

2 – Клубът играе в европейските турнири във всеки сезон от 1997/1998 г насам. Копенхаген е сред постоянните участници на европейската сцена, след като се класира за международните надпревари вече над десетилетие. Съвпадение е, че датчаните делят този рекорд не с кой да е, а с Челси. Англичаните спечелиха КНК през 1998 г и оттогава не са пропускали участие в Европа. За Копенхаген 1/8-финалите в Шампионската лига са най-предното класиране засега.

1 – От началото на сезон 2001/2002 г клубът е имал само двама треньори. Копенхаген не е от отборите, които сменят наставника при всеки неуспех, което личи от факта, че за последните 10 сезона това е ставало само веднъж. Ханс Баке пое контрола през 2001 г и прекара четири много успешни сезона на „Паркен“, а сега води Ню Йорк Ред Булс. Негов заместник е сегашният треньор Стале Солбакен, който пристигна от Норвегия. Бившият халф на Уимбълдън, който е на 42 години, е сред най-високо оценяваните млади наставници в Европа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар