петък, 30 август 2013 г.

Марко Бугърс и неговата каравана


Може би сте чували за Хари Реднап, който за малко не стана мениджър на националния отбор на Англия. Той си изгради репутация от дните си начело на Уест Хем, където привлече Паоло Ди Канио и Тревор Синклеър, а с изгодни сделки взе и Джон Хартсън и Пол Китсън. Наслаждаваше се на успех в някои от трансферите си на „Ъптън парк“, но други бяха пълен провал. 18-те милиона паунда получени от Лийдс за Рио Фърдинанд бяха похарчени за безнадеждни играчи и Тити Камара.

Имаше любопитен случай с Гари Чарлс, а Реднап оповести, че Флорин Радучою отишъл да пазарува със съпругата си, вместо да се яви за гостуването на Стокпорт за Купата на Лигата. Мач, който Уест Хем загуби благодарение на автогол. Никой не може да се сравни със странностите на краткото, но изпълнено със случки пребиваване на Марко Бугърс в източен Лондон.

Бугърс пристигна в Уест Хем през лятото на 1995 г за 1 милион паунда от Спарта (Ротердам), след като си беше изградил напълно приемлива репутация в холандското първенство. По-късно щеше да се разбере, че Реднап никога не го е виждал в игра, а е направил избора си от видео на нападателя. Това само по себе си не е толкова странно – Реднап едва ли е първият мениджър, който разчита на запис, но това не му направи услуга, когато нещата отидоха на зле. Това беше в дните преди Туитър, Ютуб и европейските футболни експерти, привържениците не знаеха какво да очакват и Бугърс направи дебюта си в първия кръг от сезона, като смяна през второто полувреме в домакинска загуба с 1:2 от Лийдс. Направи малко впечатление. Но нямаше тревога. Той беше в чужда държава. С достатъчно време да изгради име.

Както щеше да се окаже, следващото му представяне от пейката няколко дни по-късно беше изпълнено с много повече действие. Уест Хем изоставаше с 1:2 от Манчестър Юнайтед и Бугърс се появи няколко минути преди края. Не му отне много време да остави следа – върху Гари Невил. Малко след като се появи Бугърс полетя във въздуха и сбъдна мечтата на много фенове на Ливърпул, с нарушение срещу Невил, което „Сън“ определи като „болно ужасно влизане“. Защитникът имаше късмет и довърши мача, но Бугърс веднага беше изгонен и получи наказание за четири мача заради грубостта си.

С това трябваше да се приключи случая, но Бугърс, който се подразни от медийното внимание и страдащ от носталгия се прибра в Холандия. Още веднъж нищо забележително в това. Чужд играч посещава родината си. Той не беше последният футболист на Уест Хем, който щеше да го направи. През 1998 г чилийският защитник Хавиер Маргас изигра три мача в Англия преди да си замине за година, а се върна за следващия сезон, показвайки отдадеността си към клуба, като си боядиса косата в синьо и пурпурно.

За Бугърс пътуването до дома се превърна в една от най-странните истории в английския футбол. Един вестник разпространява новината, че той живее в къмпинг за каравани в Холандия. Уест Хем беше подписал с перко. Перко от видеокасета. Изпълнителният директор на клуба Питър Стори беше принуден да отхвърли твърденията, че Бугърс е психически неподготвен да играе през септември 1995 г. „Срещнахме се в хотел Хилтън в Амстердам. Не видях каравана или палатка. Той със сигурност не е психически нестабилен. Това е пълна безсмислица“.

Стори казваше истината, защото историята тръгна от погрешно интерпретирана информация от журналист взел интервю на член на треньорския екип на Уест Хем. Най-странното е, че служителят на клуба Бил Просър изясни историята в писмо до „Файвър“ през 2005 г.

През 90-те години бях говорител на „Ъптън парк“. Също така се занимавах с всички пътувания на клуба. Ще си спомните, че Марко Бугърс изчезна малко след като се присъедини към отбора и беше оповестено, че живее в каравана в Холандия. Въпреки че това беше преди 10 години, често е цитирано като факт и до днес. За съжаление това не е истина и вината е моя.

Марко беше депресиран, след като беше изгонен във втория си мач за Уест Хем на „Олд Трафорд“ и изчезна за няколко дни. Един репортер ми телефонира и каза, че се опитва да намери Бугърс за интервю, но не може да го открие. Попита ме дали съм резервирал полети за него.

Казах му, че не съм, но добавих „Ако се е върнал в Холандия, то сигурно отново е пътувал с автомобил“. Репортерът не ме е чул добре и беше написал „Ако се е върнал в Холандия, вероятно е отишъл в караваната си“. На следващия ден на последната страница на „Сън“ пишеше „Барни Бугърс живее в каравана“. Легендата започна... аз се чувствам отговорен за случилото се“.

Бугърс записа още два мача за Уест Хем и след операция на коляното се завърна в холандското първенство през февруари 1996 г. Сега е лесно да се смеем, но според Реднап Уест Хем не са се справили много добре със ситуацията. Това беше началото на революцията с чужденци в английския футбол и за тях не се полагаха достатъчно грижи, което се промени. Реднап определя Бугърс като най-лошия си трансфер в Уест Хем.

Няма коментари:

Публикуване на коментар