сряда, 23 октомври 2013 г.

Хеттрикът на Кану за 15 минути тушира Челси

Преди 14 години на този ден Нванкво Кану записа паметен хеттрик в едно от най-зрелищните лондонски дербита между неговия Арсенал и Челси. „Топчиите“ изоставаха с 0:2 15 минути преди края на мача.

Мениджърите бяха дали почивка на един свой ключов футболист – Арсенал беше без Денис Бергкамп, а Челси без Джанфранко Дзола, но това не попречи на мача да се превърне в класика, а за Кану в приказка.
Нигериецът прати топката в мрежата с майсторски удар с тайната на магьосник. Грешки на Денис Уайз и Алберт Ферер позволиха на нападателя да напредне по левия фланг. На пътя му излезе вратарят Ед Де Гуй, който напусна рамката в опит да го спре. Кану хитро го премина и остана съвсем близо до аутлинията срещу двама защитници.

Очаквах да центрира“, призна Арсен Венгер. Но Нванкво предприе друг ход, избирайки да шутира от невъобразим ъгъл над главите на Марсел Десаи и отчаяния на голлинията Франк Лебьоф.

Ако не беше вкарал, това можеше да ни разстрои, защото наистина трябваше да подаде“, потвърждава Венгер с усмивка: „Великите играчи могат да докажат, че грешиш. Това е един от най-добрите голове, които съм виждал“.
Двете попадения на Кану в минутите преди това му дадоха необходимата увереност и той разкри, че е имал само една мисъл: „Никога нямаше да центрирам. В момента, в който преминах вратаря мисълта ми беше как да вкарам. При 2:2 нямаше за какво друго да играя“.

Кану е голям характер, не само талант, но и боец, който работи усилено за отбора. Той е победител, а когато си победител правиш каквото е ефикасно“, сподели Венгер.
Победата на Арсенал, макар и изкована със зъби и нокти в последните моменти беше заслужена. В първите 40 минути „артилеристите“ доминираха, но не за пръв път през сезона не успяха да превърнат превъзходството си в голове. Челси поведе с единствения си сносен шанс през първото полувреме – центриране на Дан Петреску и гол с глава на Торе Андре Фло.

Дейвид Сиймън спаси нов опасен удар на Фло в началото на второто полувреме, но Челси удвои преднината си пет минути по-късно. Защитата на Арсенал остави достатъчно време на Греъм Льо Со да центрира, а Петреску се озова сам и отново с глава покачи на 2:0 за домакините.
До този момент Челси беше допуснал четири гола в първенството и нито един на своя стадион. Затова аплодисментите към Фло в 70-ата минута, когато беше заменен бяха напълно разбираеми. Разбираеми, но твърде подранили от привържениците, които очакваха победа. Може би изморени от сипещия се дъжд „сините“ заспаха.

Арсенал се възползва напълно от ситуацията. В 75-ата минута Челси не за пръв път загуби лесно топката и Кану ги наказа с голов удар от разстояние. Седем минути по-късно „сините“ отново загубиха елементарно и Марк Овермарс асистира на Нванкво за клинично завършване и 2:2. Тогава дойде добавеното време на мача, в което падна първият хеттрик на Кану за Арсенал – пълен обрат и паметна победа за „топчиите“ на стадиона на един от големите градски съперници.

Челси – Арсенал 2:3 (1:0)

1:0 – Фло (38 мин)
2:0 – Петреску (52)
2:1 – Кану (75)
2:2 – Кану (83)
2:3 – Кану (90)

Челси: Де Гуй, Ферер, Десаи, Лебьоф, Бабаяро, Петреску, Уайз, Дешан, Льо Со, Сътън, Фло

Мениджър: Джанлука Виали

Арсенал: Сиймън, Диксън, Киоун, Адамс, Силвиньо, Парлър, Люнгберг, Петит, Овермарс, Кану, Шукер

Мениджър: Арсен Венгер

Съдия: Алън Уилки
Стадион: „Стамфорд Бридж“
Публика: 34 958 зрители
23 октомври 1999 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар