сряда, 23 октомври 2013 г.

„Краля на футбола“ навърши 73

Едсон Арантеш до Нашсименто, известен като Пеле, определян като Кралят на футбола днес навършва 73 години. Роден е в Треш Корасоинш, щата Минаш Жерайш, а израства в бедност в град Бауру, където започва футболния си път. Баща му Дондиньо е бил футболист, но се отказва заради травма в коляното. На 9 години Пеле слуша по радиото финала на Мондиал 50, когато родината му Бразилия губи световната титла на своя земя от Уругвай. Със сълзи на очи малчуганът се зарича, че ще спечели трофея за страната си.
През 1956 г започва да играе за младежите на Сантош, а година по-късно е в мъжкия отбор. 16-годишен става голмайстор на бразилското първенство, а по-малко от година, след като подписва първия си професионален договор е повикан в националния отбор. На Световното първенство в Швеция през 1958 г Пеле забива два гола на финала и става най-младият световен шампион – 17-годишен. Нападателят ще вдигне световната купа още два пъти – през 1962 и 1970 г.
Високият 173 см реализатор вкарва 1087 гола в 1120 изиграни мача за Сантош. На 19 ноември 1969 г на стадион „Маракана“ Пеле бележи хилядния си гол и го посвещава на бедните деца на Бразилия. Президентът на страната обявява деня за празник, а в чест на постижението е пусната специална пощенска марка. За националния отбор на Бразилия той вкарва 77 пъти в 92 участия.
Приключва кариерата си с екипа на Ню Йорк Космос, за който играе от 1974 до 1977 г. Бенефисът му се състои на 1 октомври 1977 г с мач между Сантош и Космос. Цялостната му сметка е 1281 гола в 1363 професионални срещи. Според Международната федерация за футболна история и статистика той е най-успешният реализатор в първенство с 541 шампионатни попадения.
През 1999 г Международният олимпийски комитет избира Пеле за спортист на столетието, Международната федерация за футболна история и статистика също го поставя първи, а френското седмично списание „Франс Футбол“ провежда анкета сред кавалерите на Златната топка за Футболист на века и Пеле я печели. През 2000 г ФИФА го определя за Футболист №1 на ХХ век.

Интересно е, че в акта за раждане Пеле е записан на 21 октомври, но самият той твърди, че е роден на 23-ти. В родната си Бразилия той е национален герой. През 1994 г е назначен за министър на спорта, като винаги е подкрепял политиката за подпомагане на социалните условия на бедните. По време на кариерата си е известен като „Черната перла“ и „Краля на футбола“ или просто „Краля“.
Негов ментор и пръв треньор е баща му, който също е бил голмайстор във всеки сезон и за всеки отбор за който е играл. За големия футбол го открива Валдемар де Брито. Въпреки многото предложения на европейски отбори Пеле остава в Бразилия, заради закон, който го задържа. През 1961 г президентът на страната го обявява за национално богатство. С „Краля“ в редиците си Сантош достига своя зенит, печелейки Копа Либертадорес през 1962 и 1963 г. През 1962 г Сантош става първият отбор спечелил четири от четири надпревари, постигайки куадрупъл. Наелектризиращия стил и прекрасни голове правят Пеле световна звезда. Клубът му прави турнета по цял свят, за да се възползва максимално от славата му.

Техниката и природния атлетизъм на Пеле са хвалени от всички и той е известен с отличния си дрибъл и пас, скорост, силен удар, невероятна игра с глава и голмайсторски нюх. Той е №1 сред голмайсторите за бразилския национален отбор и единственият трикратен световен шампион на страната. На Световното през 1962 г се контузва във втория мач и не успява да участва повече, но през ноември 2007 г ФИФА взима решение да му връчи медал и така той става единствен в света с три шампионски медала.

След отказването си през 1977 г Пеле става посланник на футбола по света, а през август 2010 г е избран за почетен президент на Ню Йорк Космос.
В кратка реч преди началото на бенефиса си на препълнените трибуни на стадион „Джайънтс“ Пеле моли публиката да каже с него три пъти думата Любов. През първото полувреме играе за Космос, а през второто за Сантош. На трибуните са редица негови приятели от спорта, като Мохамед Али и Боби Мур. „Краля“ бележи последния си гол от пряк свободен удар, пращайки топката покрай плонжиращия вратар на Сантош. На полувремето в Космос изваждат от употреба екипа с №10. Пеле подарява тениската си на баща си, който е доведен на терена от капитана на Космос Вернер Рот. Срещата завършва 2:1 за Космос, а малко след края й играчите на американския отбор го вдигат на ръце и го понасят в обиколка на игрището.
В личния си живот Пеле има два брака, като от първия има две дъщери и син, а от втория близнаци. През 1992 г е назначен от ООН, като посланник на екологията и околната среда. Награден е със златен медал за огромния си принос за спорта в Бразилия през 1995 г, като през същата година става посланник на добра воля към ЮНЕСКО. Прокарва закон за ограничаване на корупцията във футбола в Бразилия, който е известен като „Закона на Пеле“. През 1997 г е награден от кралицата на Англия Елизабет ІІ в двореца Бъкингам с рицарски орден на Британската империя.

Публикувал е няколко автобиографии, участвал е в документални и полудокументални филми. Композирал е музикални произведения, сред които целият саундтрак за филма „Пеле“ през 1977 г. Заедно с други футболисти от 60-те и 70-те години участва във филма „Бягство към победата“ през 1981 г, в който си партнира с Майкъл Кейн и Силвестър Сталоун. Бил е рекламно лице на Виагра, насочвайки вниманието на света към еректилната дисфункция.
Пеле е почетен гост на юбилейния мач на най-стария футболен клуб в света – Шефийлд, който празнува 150-годишнина в мач срещу Интер (Милано) през ноември 2007 г. Италианците печелят с 5:2 пред погледа на „Краля“ и 19 000 зрители на „Брамал лейн“.


Любопитен факт е, че Корейската народно-демократична република (КНДР) или Северна Корея отпечатва пощенска марка с лика на Пеле през 1989 г. Нещо крайно изненадващо за страна, управлявана от суров комунистически диктатор и затворена за външния свят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар