сряда, 23 октомври 2013 г.

Желико Бувач – доносникът на Юрген Клоп

Борусия (Дортмунд) се възроди в последните години, завръщайки се на върха в Германия и Европа. Всички говорят, че творец на новите големи успехи в клуба е Юрген Клоп и имат право, но големи заслуги има и първият му помощник Желико Бувач. На него се падна отговорността да води състава в мачовете от Шампионската лига срещу Олимпик (Марсилия) и Арсенал, след като Клопо беше наказан от УЕФА за две срещи заради бурните си протести в двубоя с Наполи. Дортмундци възвърнаха шансове за излизане от „групата на смъртта“ след победи с 3:0 и 2:1.
Сърбинът, който е родом от Приедор, е описван като „еднояйчен близнак на Юрген Клоп“. Фраза, която немските футболни анализатори често използват в коментарите си за „жълто-черните“. Дойче Веле казва за него: „Бувач е тайната на успеха на Борусия. Той е стратег и тактик, който по-скоро работи в сянка“.

Желико Бувач не обича да стои на първия ред. Някога е играл за Рудар (Приедор) и Борац (Баня Лука) и предпочита да споделя с другите. Заради своя ръст (висок е 192 см) и своята тъмна коса помощник-треньорът не може да бъде пренебрегнат и като е на заден план“, цитат от официалната страница на Борусия.
Юрген Клоп вярва на Бувач на сляпо. Този треньорски тандем се познава от 20 години. Докато журналистите протягат микрофони към харизматичния и красноречив Клоп, Бувач редовно отбива всяко интервю. Публичността е фиксирана за Клоп, а изявите на 52-годишния Бувач са рядкост. Изобщо не се споменава в немските новинарски агенции, които обширно пишат за всеки и всичко, свързано с Бундеслигата.


Аз говоря само, когато имам да кажа нещо“, това е една от редките (и по правило много кратки) мъдри реплики изречени от Желико Бувач.
Тези, които го следят отблизо, твърдят, че обича да комуникира, но само зад затворени врати. Публичното говорене за футбола го изнервя. Той обича прецизността, цени професионализма.

Когато той каже нещо, то има и глава и опашка. Това е истина и закон“, казва за своя колега Петер Кравиц, член на треньорския щаб на Борусия.


Желико е олицетворение на футболния разум. От него уча всеки ден“, споделя Клоп.


Треньорът на европейския вицешампион не се срамува открито да признае, че в клуба не взима нито едно решение преди да се посъветва обширно с Бувач. Клоп е шефът и накрая сам взима решението.
На 33-годишна възраст Клоп приключва състезателната си кариера, като играч на Майнц и в този клуб заема треньорската длъжност. След разговор с Бувач го убедил да стане негов асистент. По-точно би било да се каже равноправен партньор.


По това време Клоп няма треньорски лиценз (който получава през 2005 г) и така формално треньор е Бувач. Двамата са съотборници в Майнц в периода 1992-1996 г. На терена Бувач е бил стратег, а задължението на Клоп било да подклажда емоциите. Свидетели твърдят, че дуетът е функционирал съвършено.
Когато получи поканата от Борусия (Дортмунд) Юрген взе със себе си и своя „близнак“. Три години по-късно клубът, който никой не слагаше в сметките, стана шампион на Германия.


Накрая може би се питате защо Клоп е взел Бувач в екипа си, като е поел Майнц? Още от времето, когато двамата приятели са играли заедно са си дали обещание един на друг да се сетят за другия, ако някой от тях успее да стане треньор в професионалния футбол. Въпреки че към момента на поканата Бувач е по-опитен треньор, той без никакъв проблем заема поста на помощник.
Като футболист в Германия Бувач не е оставил голяма следа. След престоя си в Майнц е играл в трета лига, където през 1998 г приключва кариерата си. Става треньор и работи в няколко нискоразредни клуба. Тогава пристига поканата от Майнц. С Клоп успяват да се преборят Майнц да оцелее във Втора Бундеслига. Няколко сезона опитват да вкарат отбора в Бундеслигата и накрая успяват. Напускат заедно Майнц през 2008 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар