петък, 29 август 2014 г.

Трактористи, БАТЕ! vs Историци, брате

Някои в България се радват на класирането на Лудогорец в групите на Шампионската лига, докато други не са никак доволни от случилото се. Основните аргументи срещу клуба от Разград са липсата на традиции, наличието на много пари, малкото българи в състава и т.н.

А помните ли БАТЕ? Сякаш може да го забравите. За него често се говори. С право. Беларуският клуб, който първо отстрани Левски в София пред портите на групите на Шампионската лига, а по-късно насред Ловеч срази и Литекс, за да участва в групите на Лига Европа. Досега все доволни са си тръгвали от България. А какъв смях беше по техен адрес преди тези мачове. "Трактористи". Такива са. Дойдоха и ни изораха. То и без това сме в дълбокото и рядко изплуваме.

БАТЕ е акроним от Борисови заводи за Автомобилно и Тракторно Електрическо оборудване. Създаден през 1973 г в град Борисов с население 180 100 души, преоснован през 1996 г. За пръв път участва в Европа през 1999/2000 г в квалификации за Купата на УЕФА, падайки гръмко от Локомотив (Москва) с 1:7 и 0:5.

Следват неизменни участия в турнирите - три опита в квалификациите на Шампионската лига, пет в Купата на УЕФА и веднъж в Интертото, докато дойде пробивът. През 2008/09 г БАТЕ отстранява исландския Валур с общ резултат 3:0 и Андерлехт с 4:3 общ резултат, за да стигне до третия и последен по това време квалификационен кръг. България е представена от Левски, въпреки че шампион е ЦСКА, но му е отнет лиценза за участие в Европа.

В 30-ата минута Георги Иванов - Гонзо изпълни дузпа, но вратарят спаси. В 60-ата минута Ржевски, фамилия придобила популярност в България от съветските вицове, засече центриране от ъглов удар и отбеляза за крайното 1:0 за БАТЕ. След две седмици на реванша в Борисов БАТЕ поведе с комичен гол на Сосновски с врат в 15-ата минута, като топката мина между краката на вратаря Киш. Гаджев изравни в 39-ата минута, а в 43-ата домакините останаха с човек по-малко след втори жълт картон на Близнюк. Въпреки численето преимущество през второто полувреме резултатът остана 1:1 и "трактористите" станаха първият клуб от Беларус в групите на Шампионската лига. В компанията на Реал (Мадрид), Ювенус и Зенит, дебютантите печелят три точки - две равенства с Ювентус 2:2 и 0:0, както и 1:1 със Зенит, а загубите им са 0:2, 0:1, 0:2.

През следващия сезон - 2009/10 г БАТЕ отпада в третия кръг на Шампионската лига от латвийския Вентспилс заради гол на чужд терен. Продължава в Лига Европа, срещайки Литекс. Ловчанлии спечелиха първия мач в Борисов с 1:0 с гол на Сандриньо в 80-ата минута. Водени от бившия наставник на Левски Станимир Стоилов българите получиха гол в 86-ата минута и редовното време завърши 0:1, което доведе до продължения. Беларусите вкараха още три пъти за крайното 4:0. В групата БАТЕ записа победи над Евертън и АЕК (Атина) и равен с гърците.

След нов неуспешен опит за влизане в Шампионската лига през 2010/11 г борисовците отстраняват в плейоф за групите на Лига Европа португалския Маритимо, излизат от група с Динамо (Киев), АЗ Алкмаар и Шериф (Тираспол), отпадайки на 1/16-финалите от ПСЖ заради голове на чужд терен - 2:2 и 0:0.

Следват три поредни участия в групите на Шампионската лига, като през сезон 2012/13 г БАТЕ бие като гост Лил с 3:1 и със същия резултат пред своя публика бъдещия шампион Байерн. В това издание ще спори с Порто, Шахтьор (Донецк) и Атлетик (Билбао).

В Беларус е десеткратен шампион (без прекъсване от 2006 г насам), носител на две купи и четири суперкупи на страната. През тази година откри чисто нов стадион Борисов Арена с капацитет 13 126 места. Четиримата му треньори са местни, като от 12 октомври 2013 г начело е Александър Йермакович. В настоящия състав от 28 футболисти има двама сърби, един латвиец, един украинец и един руснак - общо 5 легионера. Останалите 23 футболиста са беларуси.

"Трактористите" от Борисов започнаха мащабния си успех през лятото на 2008 г с отстраняването на Левски. 4 участия в групите на Шампионската лига и 2 в групите на Лига Европа със състав от почти изцяло местни момчета и местен треньор. Приходите се оказаха достатъчни за нов модерен стадион с по-голям капацитет. Не се пръснаха по всевъзможни чужденци, нямаше мегаломански изказвания. Повечко работа и дух. Не съм чул никой да ги нарича изкуствен отбор, да ги плюе, че са еднодневки, без традиции, без истинска публика. Факт е, че клуб от провинцията на бивша съветска република стряска сънищата на редица изтъкнати клубове вече шест години и продължава. А подигравките, че са трактористи си останаха на сметката на тия дето уж знаят как се гради отбор за европейски битки. Трактористи, БАТЕ! Едва на 18 години, а през 1/3 от тях на високо равнище в Европа. По-добре с трактор в чужбина, отколкото с претенциите, че си лимузина, ама със спукани гуми.

Фактите са такива - Лудогорец е трикратен пореден шампион на България. Първият път победи вкъщи ЦСКА в пряк спор за титлата в последния кръг, вторият път се възползва от автогол на Левски, а третият път изпревари Литекс. Трите най-успешни клуба през 21 век по една или друга причина не успяха да спрат новака в А група.

Факт е, че клубът е собственост на Кирил Домусчиев, който разполага с голям финансов ресурс. Какъв бизнесмен е въпросния не знам и как е натрупал богатството си също. Резултатите на неговите инвестиции са очевидни. Подобни приказки имаше и за Литекс след завръщането му в А група под покровителството на Гриша Ганчев. В Ловеч днес има осъвременен стадион и школа. ЦСКА беше собственост на двама от най-богатите българи на прехода - покойния Илия Павлов (Мултигруп) и Васил Божков (Еврофутбол), а Левски играеше с надпис ВИС-2 на екипите, а по-късно се издържаше от руснака Михаил Чорни, изгонен като враг на държавата. Славия записа шампионски сезон с подкрепата на Младен Михалев - Маджо и с надпис СИК. Локомотив (Пловдив) качи върха с покойния Георги Илиев и ВАИ Холдинг (модернизирания ВИС). Все факти.

Излиза, че зад титлите от 1990 г насам стоят доста спор(т)ни фигури, които имат или имаха огромни финансови възможности с неясен произход. Неясен поне за пред властите. Факт е и участието на Домусчиев в Надзорния съвет на ЦСКА, който напусна през 2010 г, както и това, че е бил притежател на дял от акциите на Обединен спортен клуб Левски. В бизнеса няма място за сантименти - Домусчиев и Ганчев не крият пристрастия към ЦСКА, но и двамата предпочетоха да градят клубове, взети от ниските дивизии и без големи задължения. А Локомотив (Пловдив) сигурно държи рекорда за клуба с най-много убити президенти. Общо взето май само Николай Гигов и Коко Динев са си тръгнали живи.

През 2006 г Левски успя да влезе в групите на Шампионската лига и стана първият български клуб стигал до тази фаза на обновения турнир - факт. Заради скандала Калчополи в Италия стана разместване в крайното класиране на Серия А. Вместо с Фиорентина, левскарите играха с Киево и завоюваха място сред най-добрите 32 в Европа. След шест мача с Барселона, Челси и Вердер завършиха без точки и голова разлика 1:17. Обещанията на президента на клуба Тодор Батков да се превърнат в редовен участник не се оправдаха. Осем години по-късно - навръх стогодишнината си Левски остана без спечелено отличие, без участие в Европа, съборен сектор А, без пари за юбилей и наказание от УЕФА за финансови проблеми. Отдавна изгубил инерцията от докосването до турнира на богатите и 1/4-финала в Купата на УЕФА, сега Лига Европа.

Факт е, че част от агитките на Левски и ЦСКА отидоха да подкрепят противници на Лудогорец. "Сините" за Лацио, "червените" за Стяуа. И в двата случая разградският отбор продължи. За едни подобно поведение е неприемливо, за други си е приятелство. Всеки с разбиранията си. Не се случва за пръв път по българските стадиони и няма да е за последен. С интерес ще наблюдавам дали ще видя нещо такова и от чужди агитки. Швейцарците са прекалено възпитани и винаги обявяват неутралитет, така че привържениците на Грасхопър или Тюн няма да се развикат в подкрепа на Лудогорец. Надеждите ми са свързани с евентуално участие на заклети запалянковци на Атлетико, Райо Валекано или Виляреал, както и на Евертън. Все пак след героичните изяви на Козмин Моци, описани от водещите световни медии, симпатиите на мнозина вече са спечелени. За момент дори забравих, че Лудогорец няма публика. Нищо че Вечното дерби не помни кога за последно събра над 15 000. Може би преди да се насади ожесточената омраза. Никоя медия няма да покаже снимка на цскар и левскар един до друг на трибуните. Това не привлича интерес, съответно и пари. Разбитите глави, пияните, друсаните и арестуваните са лицето на агитките. Затова в България да си футболен запалянко е обидно определение - всеки такъв е хулиган, наркоман, алкохолик, бияч, неграмотник, расист и най-кратко казано обществена утайка. После ходи обяснявай, че нямаш сестра.

Документално настоящият Лудогорец съществува от лятото на 2001 г. В Разград едва ли са си представяли, че 13 години по-късно ще са в Топ 32 на Европа. Преди това ще имат три шампионски титли, две купи, две суперкупи и участие в Топ 16 на Лига Европа. Отново факти. Хазартните смени на Ивайло Петев със Стойчо Стоев, на Стоев с Георги Дерменджиев в хода на квалификации си бяха руска рулетка. В отпадането с Динамо (Загреб) си имаше малшанс на новобранеца, с Базел имаше разлика в класата, а със Стяуа късметът най-сетне се обърна с лице. Домусчиев поне не се полакоми за първите оферти, които получи за свои играчи и задържа състав. Вместо да прибере милион или два, сега потрива ръце да преброи около десет. Е, за разлика от Джиджи Бекали не е в затвора. Една идея по-европейско е. За разлика от типичното балканското поведение да коли и беси, когато му скимне, и да заплашва коментатора, че не вдъхвал патриотизъм. Не знам какво щеше да се случи със Сокачев, който в последните пет минути до гола срещу Стяуа оплакваше лудогорци приживе. Еуфоричното пищене замаза непатриотичния скептицизъм. В крайна сметка Лудогорец стигна там, където му се искаше на собственика. Сега предстои Реал, Ливърпул и отново Базел. Дори една точка от шест мача пак ще е по-добре. Засега България и толкова няма.
Нека всеки подкрепя отбора си. Никой не те задължава да ходиш на стадиона и да викаш за друг. Дори и по телевизията не е задължително да го гледаш. Без значение какъв отбор е БАТЕ (Борисов) и колко го харесват в Беларус, той все пак представя държавата си и изгради едно доста приятно лице на клубно ниво. Лудогорец може да изчезне от футболната карта след няколко години. В България нищо не е сигурно, но в Разград постигнаха някакви успехи, които на фона на изпостялата ни действителност все пак са нещо и остават в историята. Трябва спешна реанимация на ЦСКА, Левски, силни Славия, Литекс, Ботев и други отбори извън столицата, за да не чакаме по десет години да напомним, че все още ни има. Да не признаваш постиженията на другите не е част от спорта. Предстоят шест мача от Шампионската лига с българско участие. Чакам ги с надеждата, че няма да са последните за следващите десет години. Пък дано и моят отбор се класира. Трактористи, БАТЕ?! Не, шампиони, брате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар