вторник, 21 април 2015 г.

Златният отбор на Цървена звезда днес - от учител до кафеджия

Бяха големи на терена, сложиха Европа и всички в краката си. Но европейските шампиони от Бари извън терена не се справиха както с топката. Един от всички тях стана познат треньор, а другите не се прославиха като футболни учители. Да започнем поред...

Стеван-Дика Стоянович: капитанът на поколението от 1991 г днес е футболен мениджър. Работи най-вече с белгийски клубове, където пазеше след Звезда. Има работни контакти и в Италия.

Слободан Марович: По времето когато Роберт Просинечки беше треньор на Звезда, Марович беше един от неговите помощници. Основното занимание на някогашния отличен бек е туризмът. Има хотел в Сутомора в Черна гора, а с този бизнес се е занимавал и неговият баща. Марович продължил семейната традиция.

Душко Радинович: Десният бек на "златното поколение" игра футбол в Швеция. Днес живее в Малмьо, работи в едно училище като преподавател по физическо възпитание и тренира малък клуб от четвърта лига.

Рефик Шабанджович: След края на кариерата най-напред се занимава с ресторантьорство, а днес има апартаменти в Сараево, които дава под наем. Има и кафенета "Студио 5" в Подгорица и "Студио 4" в Сараево. Живее и в Сараево, и в Подгорица, но повечето време е в Сараево.
Деян Савичевич: Опита треньорския хляб и беше наставник на Югославия. Бързо вдигна ръце от треньорството и седна във функционерски фотьойл. Днес е президент на Футболния съюз на Черна гора.

Миодраг Белодедич: Най-доброто либеро за онова време след кариера в Испания се завърна в Румъния. Беше директор на младежките отбори във Футболния съюз на Румъния (ФСР), а днес е съветник на председателя на ФСР. Не се занимава с треньорство.

Илия Найдоски: До скоро беше помощник на треньора на Македония Бошко Джуровски. В момента е без треньорски ангажимент.

Владимир Югович: Занимава се с бизнес, неговата съпруга има фирма във Виена, а Юго често се свързва със силлни мениджърски агенции, след като игра в много големи клубове в Европа и навсякъде са му отворени вратите. В момента не е мениджър, но индиректно се занимава с тази професия. Беше и заместник председател на Цървена звезда и член на Изпълнителния комитет, но напусна наскоро.
Дарко Панчев: Напълно е извън футбола. За кратко беше във Вардар на поста директор, а днес има кафене в Скопие и не се интересува от футбол.

Драгиша Бинич: Някога беше президент на ФК Обилич, а до преди две години имаше тежката дума в Напредак (Крушевац). Днес е далече от футбола.

Роберт Просинечки: В Цървена звезда направи треньорско, както и някога футболно име. След Звезда работи като треньор в Турция, а днес е наставник на националния отбор на Азербайджан.

Влада Стошич: До миналата година беше спортен директор на Бетис (Севиля). В няколко случая беше и във функцията на главен спортен директор. И днес живее в Севиля.
Синиша Михайлович: Днес е треньор на Сампдория, а преди това води националния отбор на Сърбия. Успешен е като наставник и мнозина вече го виждат от лятото на кормилото на Милан. От цялото поколение отиде най-далеч в развитието като треньор. Преди Сампдория, беше помощник-треньор на Интер с Манчини, а самостоятелно води Болоня и Катаня.

Раде Тошич: Остана в Кастелион, където има кафене и се занимава с ресторантьорство. Член е и един от ръководителите в секцията ветерани на този клуб.
Милич Йованович: Живее в Португалия. На остров Мадейра е треньор в младите категории на клуба.

Ивица Момчилович: Беше успешен треньор на младежките формации на Цървена звезда, а сега е треньор при първия отбор, главно задължен за индивидуалната работа и играчи, които сe възстановяват и играчи, които не са подготвени.

Желико Калуджерович: Някогашната резерва на Дика Стоянович, днес е треньор на вратарите в Морнар (Бар).

Няма коментари:

Публикуване на коментар